Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΑΕΚ / ΑΕΚ: Η λανθασμένη οικονομική πολιτική και το πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα

ΑΕΚ: Η λανθασμένη οικονομική πολιτική και το πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα

Το 2020-21 ήταν μια σεζόν που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες για την ΑΕΚ, ωστόσο ολοκληρώθηκε με πολλά προβλήματα και άσχημες εντυπώσεις, κυρίως για τα εξωαγωνιστικά ζητήματα που προέκυψαν. Το πρόδηλο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ίσως ο πήχης των απαιτήσεων θα έπρεπε να μείνει πιο χαμηλά, όσον αφορά τους στόχους, αλλά και να αποφευχθούν μεγαλεπήβολες δηλώσεις.

Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι -βάσει καριέρας και τίτλων- το φετινό ρόστερ της Ένωσης ήταν το πιο… πλούσιο της ιστορίας της, κάτι που έφερε αισιοδοξία και υπέρμετρο ενθουσιασμό. Σε αυτό το κομμάτι έπαιξε ρόλο και η πολύ καλή εικόνα της ομάδας πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, που επέτρεπε όνειρα για «κούπες» και κατάκτηση της κορυφής.

Μόνο που τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά και η σεζόν ολοκληρώθηκε με τους «κιτρινόμαυρους» να μένουν εκτός τελικών στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο Κύπελλο, στο Σούπερ Καπ, αλλά και να αποτυγχάνουν να βρεθούν στο Final 8 του BCL της περιόδου 2020-21.

Αφήστε δε, που η χρονιά ξεκίνησε με την -εντός έδρας- ήττα από την Μπούργος στον τελικό της προηγούμενης «έκδοσης» του BCL, κάτι που πόνεσε διπλά. Για τις ευθύνες και τις εξωπραγματικές ατυχίες που οδήγησαν την ΑΕΚ σε αυτές τις αποτυχίες, όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα κείμενά μας και είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Τώρα, το ζήτημα που καίει είναι πως θα πορευτεί η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ στην επόμενη μέρα. Είναι ξεκάθαρο εδώ ότι η πολιτική της διοίκησης στο οικονομικό κομμάτι αποδείχθηκε λανθασμένη. Κυρίως διότι είχε (προ)υπολογίσει σε κάποια έσοδα, που δεν ήρθαν ποτέ. Κάτι που πάνω-κάτω είπε και ο Λάνγκφορντ.

Από τη διαφορά των 600 χιλιάδων ευρώ της μη… κατάκτησης του BCL της σεζόν 2019-20 (σ.σ. ένα εκατομμύριο ευρώ λαμβάνει ο νικητής, 400 χιλ. ο φιναλίστ) μέχρι τα 150 χιλιάδες ευρώ που θα καρπωνόταν αν περνούσε στο Final 8 του BCL της περιόδου 2020-21 και από τα περίπου 300 χιλιάδες ευρώ που «χάθηκαν» από τον αποκλεισμό από τον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι τα έσοδα που δεν μπήκαν στα ταμεία από τη μη παρουσία (έστω και σε ένα μικρό ποσοστό) των φιλάθλων. Συν τα έξοδα από τη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου…

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν σκέψεις των παικτών για αποχή από προπονήσεις και αγώνες, αλλά και οφειλές 2-3 (τουλάχιστον) μηνών προς το ρόστερ, ενόσω αυξήθηκαν τα ban από τη FIBA στο μεσοδιάστημα. Επιπροσθέτως, οι ιθύνοντες της Ένωσης έτρεχαν και δεν… έφταναν προκειμένου να συμπληρώσουν τον φάκελο αδειοδότησης για τη συμμετοχή της στην Basket League του 2021-22, κάτι που αναμένεται να έχει θετική έκβαση.

ΑΕΚ: Η λανθασμένη μεταγραφική πολιτική

Προφανώς και η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει τον Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος βγήκε μπροστά και ανέλαβε το δικό του μερίδιο υπαιτιότητας για τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Κάτι που τον τιμάει, αν μη τι άλλο. Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε ότι ο ισχυρός άνδρας της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ είχε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ίδιος κατάλαβε τα σφάλματά του και ετοιμάζεται να γυρίσει το βαρύ κλίμα, αφού θα τοποθετηθεί για το τι «μέλλει γενέσθαι» σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει το προσεχές διάστημα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει. Άλλωστε, όταν βλέπεις παίκτες όπως ο Λάνγκφορντ, ο Ματσιούλις και ο Λοτζέσκι να «διασύρουν» το όνομα της ΑΕΚ με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει λάθος και κάτι οφείλεις να αλλάξεις.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα είναι να μάθουν από τα… παθήματά τους οι άνθρωποι της ΚΑΕ έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα φετινά, που μόνο τιμητικά δεν είναι για την ιστορία της ομάδας. Επί του πρακτέου, όλα δείχνουν ότι θα πορευτούν με ένα πιο «σφιχτό» μπάτζετ, ότι θα φρεσκαριστεί το κάπως γερασμένο ρόστερ (υπάρχει και το φετινό, χαρακτηριστικό παράδειγμα του Λαυρίου), αφού ξεκαθαρίσει το θέμα προπονητή, αλλά και ότι θα χρειαστούν επίπονες διαπραγματεύσεις για το χτίσιμο της ομάδας, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει ούτε ένα ενεργό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν.

Αφετέρου, θα επισπευθούν οι διαδικασίες για της μετακόμιση στο νέο «σπίτι» της, ενώ θα έχουμε και αλλαγή ρότας στο διοικητικό κομμάτι, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να είναι αυτός που θα ορίσει πως θα πορευτεί η Ένωση και να αναζητά πιθανώς «συμπαίκτες» για να διαμοιραστεί το οικονομικό βάρος…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*