Home / Stories / ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης: Από τη «φιέστα» του 2008, στο αντίο του Ντέμη και στον «εμφύλιο» για τον Σκόκο

ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης: Από τη «φιέστα» του 2008, στο αντίο του Ντέμη και στον «εμφύλιο» για τον Σκόκο

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση λένε και για όσους επιμένουν να το ισχυρίζονται, έρχονται οι αναμετρήσεις ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης να τους επιβεβαιώσουν!

Ένα ζευγάρωμα, το οποίο -καλώς ή κακώς- υπό κανονικές συνθήκες απλώς θα συμπλήρωνε τις σελίδες της ελληνικής ποδοσφαιρικής «Βίβλου». Ωστόσο, στον… ροκ κόσμο της ΑΕΚ τείνει να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για μια σειρά από σημαντικά «κιτρινόμαυρα», κατά βάση, γεγονότα.

Την Κυριακή (18/4, 17:15) η «Ένωση» υποδέχεται τους Αρκάδες στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των Playoffs της Super League 1 και το sport-fm.gr θυμάται 3+3 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, οι οποίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Από τη «φιέστα» του 2008, στην αποχώρηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την προεδρία και από εκεί στο ματς με το ατελείωτο «ξύλο» σε συνδυασμό με ολίγον από… εμφύλιο για τα μάτια του Νάτσο Σκόκο. Μπόνους και κατιτίς από Μανόνο Χιμένεθ, Σέρχιο Αραούχο και Κώστα Φορτούνη.

ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης: 2-0 (20/4/2008)


Το… story των συναντήσεων ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ άρχισε με, δυσανάλογα με τη συνέχισή του, χαρμόσυνο τρόπο λόγω του «πάρτι» που δημιούργησαν περισσότεροι από 45.000 φίλοι των «κιτρινόμαυρων» στις 20 Απριλίου του 2008.

Ήταν η 30ή και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Super League και οι Ενωσίτες έσπευσαν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποθεώσουν την «ηθική πρωταθλήτρια», όπως ακράδαντα θεωρούσαν ότι ήταν η ομάδα τους. Ελπίζοντας, παράλληλα, σε δικαίωση από το CAS (η οποία δεν ήρθε ποτέ) για την περίφημη υπόθεση «Βάλνερ».

Λίγους μήνες νωρίτερα (3/2/2008) ο Ολυμπιακός γνώριζε την ήττα (0-1) στην έδρα του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Με τη συνέχεια γνωστή: Ένσταση των Πειραιωτών κατά της εγκυρότητας του αγώνα εξαιτίας της αντικανονικής συμμετοχής του Ρόμαν Βάλνερ, πρωτοβάθμια απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League για επανάληψη του παιχνιδιού και δευτεροβάθμια από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για κατακύρωση του ματς υπέρ του Ολυμπιακού (καθώς και αφαίρεση ενός βαθμού από την Καλαμαριά). Μια απόφαση που ανέβαζε τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή της τελικής βαθμολογίας (με 70 πόντους έναντι 68 της ΑΕΚ).

Ωστόσο, εντέλει όλα αυτά ελάχιστα απασχολούσαν τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν και δεύτερο -σχεδόν εξίσου σημαντικό- λόγο για να κατακλύσουν τις κερκίδες του ΟΑΚΑ: Tην αποθέωση του Άκη Ζήκου, ο οποίος έβαζε τους τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του.

Σε μια αναμέτρηση, στην οποία οι Αρκάδες χρειάζονταν είτε νίκη είτε συνδυασμό αποτελεσμάτων (που δεν προέκυψαν), προκειμένου να βρεθούν στα Playoffs. Όμως, μια «φιέστα» απαιτεί και… τρίποντο και αυτό ήρθε για τους γηπεδούχους. Στο 43′ ο Ριβάλντο, μία μέρα μετά τη συμπλήρωση των 36 ετών ζωής του, έπιασε -μετά από εξαιρετική προσποίηση- μια σουτάρα με το δεξί, ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους.

Για να έρθει στο 56′ ο Ίσμαελ Μπλάνκο να διπλασιάσει τα τέρματα της ΑΕΚ χάρη σε ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι από το ύψος του πέναλτι. Φτάνοντας τα 19 τέρματα στη σεζόν, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της Λίγκας και δείχνοντας ότι οι «φαντεζί» του ενέργειες δεν περιορίζονταν στη μάσκα του Ζορό που ξετρύπωνε από την κάλτσα του στις πρώτες αναμετρήσεις της αγωνιστικής περιόδου.

Με τον αγώνα να βαδίζει προς την ολοκλήρωση του οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν πέναλτι. Το «Άκης Ζήκος οε οε οε» που ηχούσε μέχρι και τον σταθμό του ΗΣΑΠ δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους συμπαίκτες του παλαίμαχου άσου, ο οποίος ανέλαβε την εκτέλεση. Αδυνατώντας, όμως, εις διπλούν να ολοκληρώσει με τον ιδανικότερο τρόπο τη βραδιά. Πρώτο «όχι» από τον Γιώργο Αμπάρη, εντολή του κ. Κουκουλάκη για επανάληψη (λόγω εισόδου παικτών στην περιοχή) και εκ νέου «στοπ», αυτή τη φορά από το οριζόντιο δοκάρι.

Κάτι άλλο που απαιτεί μια φιέστα, όμως, είναι και οι πανηγυρισμοί των οπαδών. Βέβαια, εκείνοι της ΑΕΚ -οι οποίοι αρέσκονται στις… εισόδους στον αγωνιστικό χώρο- βιάστηκαν να «μπουκάρουν», οδηγώντας το παιχνίδι σε προσωρινή διακοπή στο 92′. Ευτυχώς, ο… συνδυασμός γιουχαϊσμάτων και επευφημιών «Να ‘τοι να ‘τοι οι πρωταθλητές» από την εξέδρα τούς παρακίνησε να παρατείνουν την καλοπροαίρετη εισβολή τους για το τελικό σφύριγμα.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

AEK (Νίκος Κωστένογλου): Μάχο, Μπούρμπος, Παπασταθόπουλος, Δέλλας, Γεωργέας (79′ Πλιάτσικας), Εντίνιο (63′ Μαντούκα), Καφές (77′ Τόζερ), Ζήκος, Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο.

Aστέρας Τρίπολης (Παναγιώτης Τζαναβάρας): Αμπάρης, Λαδάκης, Οφρυδόπουλος, Ψωμάς, Λαζαρίδης, Κανακούδης, Κυριάκος (46′ Παβόνι), Καρντόζο (75′ Στρατάκης), Νταμόντε, Ζαϊρί (61′ Μιλάνο), Φιλομένο.

ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης: 2-1 (2/11/2008)


Από φιέστα σε αποχώρηση του προέδρου μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο; Αν είσαι… ροκ ομάδα, προφανώς και γίνεται!

Στις 2 Νοεμβρίου του 2008 η ΑΕΚ υποδεχόταν τους Αρκάδες για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με τον Γιώργο Δώνη πλέον στο τιμόνι τους, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ξεκινήσει τη σεζόν με μόλις 10 βαθμούς, ύστερα από εφτά «στροφές».

Ωστόσο, το «αντίο» από τον Ντέμη Νικολαΐδη δεν ήρθε εξαιτίας κάποιας κακής εμφάνισης ή ήττας. Αντιθέτως, η -αγωνιζόμενη με δέκα παίκτες από το 76′ εξαιτίας του τραυματισμού του Αντώνη Ρίκκα και της ολοκλήρωσης των αλλαγών της- ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει σε μια επική ανατροπή (2-1) στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει κεφάλι στο «σκορ» με τη φαουλάρα του Άντερσον Μαρσελάο στο 67′. Με τον Ντάλιελ Μαϊστόροβιτς να φέρνει το ματς στα ίσα στο 90′. Ωστόσο, ο πανηγυρισμός του μετέπειτα Τεχνικού Διευθυντή του «δικεφάλου» προκάλεσε την οργή της εξέδρας, η οποία -θεωρώντας προσβλητική την τεράστια χαρά του Σουηδού στόπερ για ένα τέρμα ισοφάρισης (δεδομένης και της έως τότε πορείας της ομάδας)- προέβη σε γιουχαΐσματα.

Η γκολάρα δε με ψαλιδάκι (μαζεύονται πολλά σιγά-σιγά στα εν λόγω παιχνίδια…) του Ρέφικ Τζιμπούρ στο 90’+3′, δημιούργησε ένα αλλόκοτο «κοκτέιλ», αρχικά πανηγυρισμών και εν συνεχεία νέων γιουχαϊσμάτων.

Με τον Δώνη να αποβάλλεται και να αποχωρεί με δάκρυα προς τα αποδυτήρια και τον άλλοτε αγαπημένο «Ντεμίνιο» της εξέδρας να ανακοινώνει στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του αγώνα την αποχώρησή του από την προεδρία της ομάδας.

«Δεν περίμενα ότι τα πιο απογοητευτικά μου συναισθήματα θα τα ζούσα την τελευταία μέρα που θα είμαι πρόεδρος στην ΑΕΚ και είναι η τελευταία μέρα σήμερα. Δεν θέλω να είμαι πρόεδρος στην ομάδα και έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του κόσμου μας. Πάντα σας έλεγα -και το ξαναλέω- ότι ένας από τους στόχους ήταν να προσπαθήσω να αλλάξω το πώς βλέπουμε το ποδόσφαιρο και λίγο τη νοοτροπία του κόσμου μας, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερα. Οπότε, αυτό ας μη ληφθεί ως ”καρφί” για τον κόσμο. Το λάθος νομίζω ότι είναι 100% δικό μου. Αλλά, δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος σε μια ομάδα, στην οποία να βάζει γκολ η ομάδα μας και ο κόσμος να γιουχάρει, να μπαίνει αλλαγή ένας παίκτης μας και ο κόσμος να γιουχάρει. Δεν μπορώ να μείνω ούτε λεπτό παραπάνω (…). Η δική μου τοποθέτηση σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς προς την ομάδα έχει να κάνει με το ότι για 90 λεπτά τη βοηθάμε να κερδίσει και μετά αν είμαστε απογοητευμένοι, εάν δεν μας αρέσει η απόδοση, μπορούμε και να γιουχάρουμε (…).

Δεν έχω ξαναδεί να βάζουμε γκολ και να γιουχάρουμε. Ήταν σοκαριστικό. Το σύνθημα που προέτρεπε τους παίκτες να βγάλουν τις φανέλες, ας το ξανασκεφτούν οι οπαδοί μας που το τραγουδούσαν και ας σκεφτούν μήπως θα έπρεπε πρώτα να βγάλουν αυτοί το κασκόλ που φοράνε και μετά οι παίκτες τη φανέλα», είχε τονίσει μεταξύ άλλων στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Γιώργος Δώνης): Σάχα, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Χουανφράν, Πελετιέρι (46′ Ρίκκα), Καφές, Ζορμπάς (72′ Λαγός), Σκόκο, Εντίνιο (46′ Τζιμπούρ), Μπλάνκο.

Αστέρας Τρίπολης (Κάρλος Καρβαλιάλ): Αμπάρης, Φλάβιο, Ζορζίνιο, Μαρσελάο, Λαζαρίδης, Μπαστία, Καρντόζο, Ζαϊρί, Νταμόντε (55′ Κανακούδης), Φιλομένο, Ντουαλά (57′ Τσέζαρεκ).

ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης: 2-0 (18/4/2010)


Ακριβώς έντεκα χρόνια πριν, στις 18 Απριλίου του 2010, η ΑΕΚ φιλοξενούσε στο ΟΑΚΑ τον Αστέρα Τρίπολης και πάλι στο πλαίσιο της 30ής και τελευταίας «στροφής» της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Σε ένα κατά τα άλλα εντελώς αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Ωστόσο, «αδιάφορο» και «ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης», είπαμε, δεν πολυκολλάνε μεταξύ τους.

Με τις φήμες περί επαφών της «καψούρας» της κερκίδας, Νάτσο Σκόκο, με τον Ολυμπιακό να έχουν φουντώσει, η είσοδος του Αργεντινού άσου στον αγωνιστικό χώρο στο 65′ στη θέση του Γκουστάβο Μαντούκα ξύπνησε μνήμες… κιτρινόμαυρου εμφυλίου εποχών Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το «Σπύρος Λούης» χωρίστηκε στα δύο, με το ένα τμήμα να γιουχαΐζει σε κάθε επαφή του Σκόκο με την μπάλα και το άλλο να τον επευφημεί.

Στο ενδιάμεσο μια μερίδα οργανωμένων είχαν αρχίζει να παίζουν κανονικό «ξύλο» με ανθρώπους της ασφαλείας και τα ΜΑΤ. Φτάνοντας μέχρι και τα επίσημα, προκειμένου να εκφράσουν την… προτροπή τους προς τη διοίκηση Αδαμίδη και τους μετόχους της ομάδας να αποχωρήσουν από την ΑΕΚ.



(στο ΟΑΚΑ εκείνη τη μέρα είχε βρεθεί και ο τωρινός διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, τον οποίο πανό στην εξέδρα τον χαρακτήριζε ως τη μοναδική σοβαρή λύση για την «Ένωση»)

Για την ιστορία, η αναμέτρηση, η οποία διεκόπη για ένα δεκάλεπτο, ολοκληρώθηκε με νικήτρια την «Ένωση» (2-0) χάρη στα τέρματα των Ρέφικ Τζιμπούρ (48′) και Παντελή Καφέ (90’+11′).

Εντωμεταξύ, μέσα σε όλα, στο 84′ πέρασε ως αλλαγή αντί του Ντάνιελ Τσέζαρεκ ένα παιδί ηλικίας 16 ετών, 9 μηνών και 21 ημερών, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τον νεαρότερο ποδοσφαιριστή που έχει καταγράψει συμμετοχή με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης. Το όνομά αυτού… Τάσος Μπακασέτας!

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Μανωλάς, Λαγός, Λεονάρντο (72′ Χέρσι), Γκέντζογλου, Μάκος (84′ Καφές), Μαντούκα (65′ Σκόκο), Νέμεθ, Τζιμπούρ.

Αστέρας Τρίπολης (Βαγγέλης Βλάχος): Ντεγκρά, Αργυρόπουλος, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Ουριμπάρι, Καρντόζο, Λαδάκης, Ρίος (62′ Νταμόντε), Έντερ, Τσέζαρεκ (84′ Μπακασέτας), Ουντότζι (58′ Βίλτσες).

Μπόνους τρεις ακόμα στιγμές


Όχι που δεν θα υπήρχαν περεταίρω ιστορίες από τα ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης.

Στο… συναπάντημα, στο οποίο πέτυχε το πρώτο του τέρμα στην επαγγελματική καριέρα ο Κώστας Φορτούνης (2-2, 19/9/10). Και τι γκολ…

Που ο Μανόλο Χιμένεθ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του (2-0, 22/1/17) στην πρώτη του επιστροφή στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, λίγες μέρες αφότου ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε διαμηνύσει στους παίκτες της ΑΕΚ την επιθυμία του να τους δει να αγωνίζονται ως… Απάτσι.

Ένα ζευγάρωμα, στο οποίο -προφανώς- και θα είχε συντελεστεί η παρακάτω χαμένη ευκαιρία στην πρωταθληματική σεζόν της «Ένωσης» (1-0, 2/11/2018)…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*