Home / Άλλα Σπόρ / Έκτη στην Ευρώπη η Παναγιώτα Λύτρα στις κορύνες

Έκτη στην Ευρώπη η Παναγιώτα Λύτρα στις κορύνες

Με μία καταπληκτική εμφάνιση στις κορύνες, που της χάρισε την 6η θέση και αποτελεί το υψηλότερο ελληνικό πλασάρισμα στους τελικούς οργάνων του ατομικού εδώ και είκοσι χρόνια, καθώς και με την 8η θέση στον αντίστοιχο τελικό της μπάλας, ολοκλήρωσε η Παναγιώτα Λύτρα την απόλυτα επιτυχημένη παρουσία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής του Μπακού.

Η 16χρονη πρωταθλήτρια κράτησε την καλύτερη εμφάνισή της για το φινάλε της διοργάνωσης και με 31,100 βαθμούς κατέκτησε την 6η θέση στο αγαπημένο της όργανο, ανεβαίνοντας κατά μία θέση συγκριτικά με το περσινό ευρωπαϊκό του Τελ Αβίβ, στο οποίο ήταν και πάλι φιναλίστ στις κορύνες.

Η διάκρισή της αποτελεί την υψηλότερη της εικοσαετίας για μία Ελληνίδα στους τελικούς οργάνων του ατομικού, σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ισοφαρίζοντας την 6η θέση που είχε κερδίσει το 2003 στη Ριέζα της Γερμανίας η Ελίνα Ανδριόλα, επίσης στις κορύνες.

Παράλληλα, η αθλήτρια της Μορφούλας Ντώνα συμμετείχε και στον τελικό της μπάλας, όπου κατετάγη 8η με 30,950 βαθμούς, αποτελώντας και σ’ αυτή την περίπτωση την πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκούς τελικούς οργάνων μετά το 2003.

Σταθερά ψηλά η Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών, 7η στις κορδέλες / μπάλες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής

Με την Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών να κατακτά την 7η θέση στον τελικό με τις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, στη δεύτερη διαδοχική παρουσία της μεταξύ των φιναλίστ του θεσμού, έπεσε στο Μπακού η αυλαία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής.

Η ελληνική ομάδα (Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέτα Τοπολλάι, αναπληρωματική: Εΐρα Λάουρα Γκικόκα) συγκέντρωσε 28,750 βαθμούς στο πρόγραμμά της με μουσική υπόκρουση το κομμάτι “ Blizzard” των “ Audiomachine” και κατέλαβε την 7η θέση, ωστόσο άξιζε να βρεθεί τουλάχιστον μέσα στην κορυφαία πεντάδα, αφού η εκτέλεσή της ήταν πολύ καλή και δικαιούνταν ακόμα υψηλότερη βαθμολογία από εκείνη που είχε πάρει στον προκριματικό (29,400 β.).

Το ελληνικό ανσάμπλ είχε επίσης κερδίσει την 7η θέση στο ίδιο αγώνισμα στο περσινό ευρωπαϊκό του Τελ Αβίβ και έτσι κατάφερε να φτάσει στο Μπακού σε μία επιτυχία που δεν είχε επαναληφθεί την τελευταία εικοσαετία: Δίνοντας το «παρών» στους τελικούς οργάνων για δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Εθνική ομάδα πέτυχε κάτι που είχε να συμβεί από τις αντίστοιχες διοργανώσεις του 2001 και 2003.

Τα μετάλλια στον τελικό με τις 3 κορδέλες / 2 μπάλες κατέκτησαν κατά σειρά η «οικοδέσποινα» ομάδα του Αζερμπαϊτζάν (32,250 β.), το Ισραήλ (32,150 β.) και η Ισπανία (31,200 β.).

Επιβεβαίωση των ελληνικών δυνατοτήτων στο Μπακού παρά τις δυσκολίες – Συγχαρητήρια από την Ε.Γ.Ο. στην Εθνική ομάδα ρυθμικής

Με διακρίσεις που παρέμεναν απλησίαστες εδώ και μια εικοσαετία, αλλά και με την αίσθηση ότι οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής μπορούν να πετύχουν ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα κατορθώματα, αρχής γενομένης από το προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο πρωτάθλημα του ερχόμενου Αυγούστου στη Βαλένθια, έκλεισε για τα ελληνικά χρώματα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μπακού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος, η Α’ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής Ειρήνη Αϊνδιλή και το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. απηύθυναν τα θερμά συγχαρητήριά τους την Παναγιώτα Λύτρα και την προπονήτριά της Μορφούλα Ντώνα, προς την Εθνική Ανσάμπλ και τις προπονήτριες Μαρίνα Φατέεβα, Φωτεινή Κωτσοπούλου, Σοφία Αϊβαθιάδου και τη δασκάλα μπαλέτου Ραλίτζα Βλαντιμίροβα, προς τη Μαρία Δερβίση και την προπονήτριά της Έφη Μπλέκα, καθώς επίσης προς τη γιατρό Ζαΐρα Συμεωνίδου, τον φυσικοθεραπευτή Μιχάλη Καλινδέρη, τις διεθνείς κριτές Έφη Πανταζίδου, Σοφία Μπούρα και όλο το επιτελείο της Εθνικής ομάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης ελληνικής προσπάθειας στο Μπακού, η Ειρήνη Αϊνδιλή τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σε ό,τι αφορά τη Γιώτα Λύτρα, είμαι περήφανη για τον αγώνα που έδωσε. Αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ένας μαραθώνιος, ένας αγώνας πολύ κουραστικός και δύσκολος, στον οποίο αντεπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της. Εάν συνεχίσει έτσι, η πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα είναι εξασφαλισμένη, μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αυγούστου.

Το Ανσάμπλ Γυναικών έκανε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στις κορδέλες / μπάλες, αλλά μία μέτρια εμφάνιση στα στεφάνια δεν επέτρεψε στην ομάδα να τερματίσει στη θέση που θα μπορούσε στον σύνθετο αγώνα. Στον τελικό με τις κορδέλες / μπάλες οι αθλήτριες ήταν ακόμα καλύτερες από τον προκριματικό, αλλά η βαθμολογία τους δεν ήταν ανάλογη της εμφάνισής τους και για τον λόγο αυτό καταθέσαμε ένσταση, που δεν δικαιώθηκε. Σίγουρα η Εθνική Ανσάμπλ θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα εδώ, αλλά κάποιοι τραυματισμοί αθλητριών δεν έκαναν καθόλου εύκολο αυτόν τον αγώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τις διεθνείς κριτές μας, κυρίες Πανταζίδου και Μπούρα, καθώς το ιατρικό επιτελείο μας στο Μπακού, τη γιατρό Ζαΐρα Συμεωνίδου και τον φυσικοθεραπευτή Μιχάλη Καλινδέρη, που είχαν να διαχειριστούν πολλά προβλήματα και κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σ’ ένα μαραθώνιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει από το Μπακού αύριο, Δευτέρα (22/05), μέσω Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 08:35 το πρωί.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*