Home / Νίκος Ζέρβας / Άμυνα… βούτυρο και αφύλακτη ρακέτα

Άμυνα… βούτυρο και αφύλακτη ρακέτα

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, το γεγονός πως έχει μείνει πίσω στο σκορ στα έντεκα από τα δεκατρία πρώτα δεκάλεπτα των μέχρι τώρα αγώνων του στην Ευρωλίγκα, λέει πολλά. Ανεξάρτητα με το πόσα από αυτά έχει καταφέρει να «γυρίσει», ο τρόπος που μπαίνει στα παιχνίδια και κυρίως η αμυντική αδράνειά του σε αυτά, φανερώνουν ομάδα με πνευματική ανετοιμότητα, που αναγκάζεται από νωρίς να κυνηγάει στο σκορ.

Κάτι τέτοιο συνέβη και απέναντι στην Βαλένθια, με την διαφορά πως δεν υπήρξε κανένα διάστημα του αγώνα στην συνέχεια ένα μεγάλο διάστημα που να… σκλήρυνε η άμυνα-βούτυρο για να υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες ανατροπής. Και αν στις προηγούμενες περιπτώσεις υπήρχε η πραγματικότητα της έλλειψης συνοχής και ρυθμού, πλέον βαδίζουμε στου δρόμου τα μισά της κανονικής περιόδου. Θα περίμενε κανείς μάλιστα μετά την σούπερ ψυχολογική ώθηση που έδωσαν οι τεράστιες νίκες σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι, σε συνδυασμό με την πλήρη γνώση του ποια ομάδα είχε απέναντί του ο Ολυμπιακός, να μπει από το τζάμπολ με μάτι που… γυαλίζει και με διάθεση να παίξει σκληρά και να μην αφήσει τίποτα να πάει χαμένο. Το είχε επισημάνει δημόσια και μη ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Τουναντίον, είπε στην εξαιρετικά δομημένη, δουλεμένη, αυτοματοποιημένη και γεμάτη ποιότητα Βαλένθια, ένα, κάτι παραπάνω από φιλόξενο «περάστε, να σκουπίσετε… νικήστε. Εμείς, ούτε καν θα σας… αγγίξουμε». Ακούγεται σκληρό, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα που είδαμε χθες βράδυ στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έκανε μία κακή ήττα, διότι παρότι στην φετινή διοργάνωση όλα μπορεί να συμβούν, η Βαλένθια είναι από τις ομάδες που θα κοντραριστούν με τους «ερυθρόλευκους» -αν και εφόσον εκείνοι σταθεροποιηθούν στο μέλλον- για μία θέση στα πλέι οφ. Ο κύριος λόγος που την… ξαναπάτησαν, είναι ότι από την αρχή απλά κοιτούσαν στην άμυνα, δεν έβαζαν το σώμα τους στην φωτιά, δεν έκαναν σωστά τα φάουλ τους και έβαλαν με το «καλημέρα» στον ρυθμό τους πολύ ποιοτικούς παίκτες του αντιπάλου.

Ο Ολυμπιακός είχε την διπλή ατυχία να προστεθεί στην ήδη σημαντική απουσία του Παπανικολάου ο τραυματισμός του Πρίντεζη μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο και το… γλυκό έδεσε. Οι 25 από τους 52 (!) πόντοι του πρώτου ημιχρόνου, μπήκαν με 8/10 σουτ εντός πεδιάς και 6/7 βολές. Συνολικά στο πρώτο μέρος οι παίκτες του Πονσαρνάου έχασαν 11 σουτ, αλλά φρόντισαν με επιθετικά ριμπάουντ να ξαναπροσπαθήσουν στα 7 από αυτά! Απέναντι στην τρίτη πριν το τζάμπολ, και δεύτερη πλέον, καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, αλλά και πρώτη σε ασίστ, αν δεν κοπιάσεις και για 40 λεπτά στα μετόπισθεν, η κατοστάρα έρχεται για… πλάκα. Και ας έχεις κάνει από τα καλύτερα παιχνίδια σου στην αναλογία ασίστ-λαθών (18-8) και ας έχεις σκοράρει 85 πόντους, που είναι 7 πάνω από τον φετινό σου παραγωγικό μέσο όρο.

Αν η Βαλένθια είχε νιώσει από την αρχή πως η διάβαση ή αν θέλετε η ρακέτα, αλλά θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα γι’ αυτό προς το τέλος, δεν είναι αφύλακτη, ίσως να μην είχε τελειώσει με ποσοστά 65% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα. Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Πονσαρνάου σκόραραν 16 πόντους από αιφνιδιασμό στο τραγικό πρώτο ημίχρονο, διάστημα που οι αντίστοιχοι του Μπαρτζώκα, είχαν εντός πεδιάς 11/29 σουτ! Η Βαλένθια όμως έπαιζε άμυνα και αυτό είναι μία σημαντική διαφορά. Υπάρχουν όμως και… χειρότερα νέα, που εκτός από το ότι προκάλεσαν ζημιά, ίσως να δείχνουν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται να αλλάξει κάποια πράγματα, εκτός φυσικά από την λάθος νοοτροπία που μπαίνει στους αγώνες.

Οι «ερυθρόλευκοι», δέχθηκαν 22 καλάθια μέσα από την ρακέτα τους. 44 πόντοι, χωρίς να υπολογίζονται οι βολές που κερδήθηκαν κοντά στο καλάθι. Παίζοντας πολύ έξυπνα με «σκαλοπάτι» τα σέντερ της (Ντούμπλιεβιτς, Τόμπεϊ) και τον κομβικό χθες Κάλινιτς στο χαμηλό ποστ, η Βαλένθια σκόραρε και δημιούργησε εξαιρετικά μέσα από το πάλαι ποτέ ζωγραφιστό. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου ουσιαστικά με το +17 «κλείδωσε» την νίκη, σχεδόν όλα της τα plays είναι με πρωταγωνιστές αυτούς τους τρεις, συν τον εξαιρετικό στα τελειώματά του Γουίλιαμς. Δεν είναι τυχαίο που οι συγκεκριμένοι, μαζί με τον έτερο ψηλό της παρέας, Λαμπεϊρί, πέτυχαν τους 70 (!) από τους 96 πόντους και τις 8 από τις 20 ασίστ των νικητών. Παράλληλα, κατέβασαν τα 10 από τα 12 επιθετικά ριμπάουντ της ισπανικής ομάδας. Το μοναδικό… γαλόνι της «ερυθρόλευκης» φροντ λάιν, ήταν τα 11 επιθετικά ριμπάουντ, όμως μέχρι εκεί.

Χωρίς τον Πρίντεζη να παίξει κάποιες άμυνες στο χαμηλό ποστ, αλλά και να τους φθείρει με φάουλ-κουράσει με τις δικές του κινήσεις στην επίθεση, η δουλειά έγινε ακόμα πιο εύκολη για την Βαλένθια. Όμως για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός έπαιξε ουσιαστικά με έναν σέντερ, καθώς ο Μάρτιν ήταν απελπιστικά μόνος. Ο Έλις για ένα ακόμα βράδυ ήταν αρνητικός και όσο και αν προσπάθησε φιλότιμα ο Ζαν-Σαρλ να ντυθεί σέντερ, ήταν αδύνατο να τα καταφέρει στο έπακρο με τέτοιου στυλ παίκτες απέναντί του. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, πόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να κάνει σε λίγες ώρες ο Ταβάρες ή γενικότερα όλοι οι σέντερ τέτοιου τύπου, όμως κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Ακόμα και αν με κάποιο τρόπο περιοριστεί ο… σούπερμαν της Ρεάλ, δεν σημαίνει πως το ερωτηματικό σβήνεται.

Δεν αποκλείεται να μην είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του κόουτς Μπαρτζώκα στην συνέντευξη Τύπου πως αργά η γρήγορα θα ξέρει απόλυτα σε ποιους μπορεί να βασιστεί και σε ποιους όχι. Για την ώρα, προέχει η Ρεάλ. Όποιος βιαστεί να θεωρήσει σίγουρα χαμένο τον Ολυμπιακό, ας θυμηθεί την Βαρκελώνη…

Υ.Γ.: Ασφαλώς και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι έδρες έχουν πάει… περίπατο φέτος. Λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο λόγω των συνθηκών. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και αποφασισμένος στα εκτός, όμως δεν γίνεται να παίζει συνέχεια μακριά από το ΣΕΦ. Πρέπει άμεσα να ψάξει να βρει τι του συμβαίνει και να το διορθώσει, διότι στον τελικό απολογισμό, όπως και να ‘χει, θα μετρήσει και το τι κάνεις στο σπίτι σου. Είναι κρίμα με τόσο δυνατά «διπλά», να μην έχει λίγο καλύτερο ρεκόρ.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*