Home / Νίκος Ζέρβας / Άδειος από παίκτες και… υπέρβαση

Άδειος από παίκτες και… υπέρβαση

«Επιτέλους μία ήσυχη νύχτα στον Πειραιά. Ιστορική βραδιά», ήταν το σχόλιο του πιο γνωστού αθλητικογράφου της Μπασκόνια, Ράφα Μουντιόν, για την χθεσινή επικράτηση των βάσκων στο ΣΕΦ. Ο… εν αποστρατεία συνάδελφος, είχε ζήσει διά ζώσης, μία προς μία, τις δεκαπέντε συνεχόμενες ήττες της ομάδας της Βιτόρια, από το 2007 και έπειτα. Αυτή την φορά όλες οι συνθήκες ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της για να «σπάσει» η… κατάρα. Και έσπασε…

Ο Ολυμπιακός, βιώνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες την περίεργη κατάσταση του κορωνοϊού, καθώς δεν είναι μόνο οι απόντες και η ανησυχία που, ανθρώπινα, δημιούργησε σε όλα τα μέλη της ομάδας η διασπορά της νόσου. Είναι η απραξία μίας εβδομάδας χωρίς προπονήσεις που κάνει σμπαράλια τον ρυθμό, συν του ότι οι τρεις από τους τέσσερις απόντες λόγω του ιού ήταν ψηλοί. Αυτόματα, απέναντι σε μία ομάδα με πολύ μέγεθος από το «3» και πάνω, η εξίσωση έγινε ακόμα πιο δύσκολη προς λύση. Και δεν έγινε, όπως ορθώς επεσήμανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τίποτα το υπερβατικό για να προσεγγίσει έστω ο Ολυμπιακός να την λύσει. Για να φέρει σε πέρας την αποστολή η ομάδα του Πειραιά, χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ακόμα δεκάλεπτα όπως το τρίτο.

Ήταν αυτό ανθρωπίνως εφικτό; Όχι είναι η απάντηση, οπότε, δύσκολα μπορείς να επισημάνεις κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ούτε να ζητήσεις ευθύνες, ούτε να γκρινιάξεις. Δέχεσαι την άνιση κατάσταση που ισχύει για όλους φέτος με την πανδημία, μαζεύεις τα κομμάτια σου, φροντίζεις να βάλεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συνάμα ομαλά τους παίκτες που έλειψαν και προχωράς. Διότι και οι επόμενοι αγώνες (ειδικά αυτός με την ΤΣΣΚΑ) θα είναι το ίδιο δύσκολοι, αφού αυτοί που θα επιστρέψουν θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα. Αν πρέπει να κρατήσει κάτι ο Ολυμπιακός, ξεκινώντας από τα αρνητικά, είναι ο εύκολος τρόπος που έβαλε σε ρυθμό την Μπασκόνια στο πρώτο ημίχρονο. Γνωρίζοντας πως είναι ομάδα που… τρέφεται από το μακρινό σουτ και από τις καταστάσεις αιφνιδιασμού, για μία ακόμα φορά φέτος ο αντίπαλος παίρνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, καθώς η άμυνα… κοιτούσε.

Αυτή την φορά υπάρχει η δικαιολογία της λειψανδρίας, όμως ακόμα και χωρίς προβλήματα ο Ολυμπιακός την ίδια συμπεριφορά είχε π.χ. απέναντι στην Εφές και μετά… κυνηγούσε. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά ή αν θέλετε η Μπασκόνια να είχε νικήσει πιο δύσκολα, αν για παράδειγμα η ενέργεια και η αποφασιστικότητα του τρίτου δεκαλέπτου, είχαν εμφανιστεί στο πρώτο. Πιο δύσκολα ίσως να είχε νικήσει, αν δεν άλλαζε η απόφαση στο 60-67, σε ένα αυστηρό αντιαθλητικό φάουλ που σφυρίχτηκε σε βάρος του Σπανούλη, ενώ πριν είχε σφυριχτεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού. Σαφώς και δεν έφταιξε αυτό, σαφώς και με τα αν, δεν κάνουμε πραγματικότητα. Η μείωση της διαφοράς από το -22 στο -7 –τηρουμένων των αναλογιών- και η θετική εμφάνιση του συνήθως 12ου-13ου στο rotation, Λαρεντζάκη, είναι ίσως τα μοναδικά θετικά της βραδιάς. Η συγκινητική εικόνα του Πρίντεζη και στις δύο πλευρές του παρκέ, ίσως να ήταν κάτι αναμενόμενο, από αυτόν, σε μία τέτοια ειδικών συνθηκών βραδιά.

Αγωνιστικά, η διαφορά… ύψους με τους δύο σέντερ-δεινόσαυρους, Φολ και Τζεκίρι, να κάνουν ζημιά στα ριμπάουντ και στην μετατροπή της ρακέτας της Μπασκόνια σε απαγορευμένο πεδίο για τον Ολυμπιακό, ήταν εμφανής. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν επιλέξει να μην έχουν τέτοιου είδους ψηλό στο ρόστερ και δεδομένα θα στοιχίσει κάποιες φορές, ακόμα και όταν θα παίζουν χωρίς προβλήματα. Η Μπασκόνια ευτύχισε, σε συνδυασμό και με την αναιμική άμυνα των γηπεδούχων στο μεγαλύτερο διάστημα, να έχει 13/26 τρίποντα και 66,7% (!) στα δίποντα και αν δεν έκανε 19 λάθη, ίσως να είχε ξεπεράσει τους 100 πόντους. Μείωσε αυτό το χάντικαπ (26-19 οι πόντοι από τα λάθη) με το υπέρ της 14-8 από δεύτερες ευκαιρίες-επιθετικά ριμπάουντ. Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα, εμφανώς επηρεασμένοι από την απραξία, μετά βίας πέρασαν το 50% στα δίποντα. Ακόμα και όταν υπερέβαλαν εαυτό και μείωναν, η φρέσκια και σίγουρη ομάδα του Ιβάνοβιτς έκανε σερί και ξεμάκραινε..

Ο Χένρι έκανε ένα από τα πιο πλήρη παιχνίδια της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, ο Ντράγκιτς έβαλε σουτ που δεν έβαζε ούτε στα… νιάτα του και οι Πολονάρα-Πίτερς, επιβεβαίωσαν πως η Μπασκόνια έχει στο «4» δύο εξαιρετικούς παίκτες. Ασφαλώς θα πει εύστοχα κανείς, βρήκαν και τα έκαναν, αλλά είπαμε, ας όψεται ο… κορωνοϊός.

Υ.Γ.1: Η μαζική αντίδραση ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και κάποιων ομάδων για την συμφωνία μετάδοσης φιλικών αγώνων από την ΕΡΤ, που θα έχουν φιλανθρωπική δράση και μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα για να δοθούν στο Ε.Σ.Υ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ξεπερνάει την κοινή λογική και δείχνει για μία ακόμα φορά πολλά για το σύστημα και για το αν έπραξε ορθά ο Ολυμπιακός που του έκλεισε την πόρτα. Ιδιαίτερα όταν μεταφράζεται και σε πίεση στις ομάδες που έχουν συμφωνήσει να παίξουν, ως αντίδραση. Υποστηρίζουν πως τα χρήματα της συμφωνίας, από την οποία επαναλαμβάνω, θα προκύψουν περισσότερα από χορηγίες, είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν οι ίδιες για τα ματς του πρωταθλήματος.

Και κάνουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να αντιδράσουν! Αν έχουν στοιχεία πως έγινε κάτι παράνομα, μπορούν να τα καταθέσουν στον Εισαγγελέα (ως τι και με ποια νομική δικαιοδοσία θα αναρωτηθείτε εύλογα) και να αποφασίσει η δικαιοσύνη. Οι πρώτοι είμαστε που θα το καταδικάσουμε όταν πρόκειται για χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως είναι πολλά. Όταν υπέγραψαν την συμφωνία για το κρατικό χρήμα (δίχως αυτό δεν θα γινόταν πρωτάθλημα), χωρίς να τηρηθούν μάλιστα όλες οι εξ’ αρχής συμφωνημένες δικλίδες ασφαλείας-αξιοπιστίας του πρωταθλήματος, δεν έκαναν λόγο για σούπερ λεφτά που αποδεικνύουν το μεγαλείο του ελληνικού πρωταθλήματος; Τώρα είναι λίγα; Επειδή, αποδεδειγμένα κάτι πιο εμπορικό, δημιουργικό και καινοτόμο όπως ο Ολυμπιακός, κάνει φιλικά για να βοηθήσει (και ασφαλώς να βοηθηθεί με παιχνίδια); Μέχρι και ανακοινώσεις ομάδων που μέχρι και τα… πόμολα των γηπέδων τους είναι κρατικά διαβάσαμε.

Επίσης, η ΕΟΚ που αντιδρά και θέτει βέτο σε ομάδες και διαιτητές, αντί να κάνει κάτι για να βρει λύσεις και να αρχίσουν τα πρωταθλήματα που γίνονται υπό της σκέπη της (δεδομένα τα σωματεία θα διαλυθούν και χιλιάδες αθλητές και προπονητές θα πεινάσουν), ασχολείται ακόμα με τον Ολυμπιακό; Ως πότε;

Υ.Γ.2: Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, δώρισαν ένα εκατομμύριο ευρώ στο Ε.Σ.Υ. για δημιουργία Μ.Ε.Θ. και ο,τι άλλο χρειάζεται για τον κορωνοϊό. Όσο και αν λατρεύεις την προπαγάνδα, είναι το λιγότερο αστείο να αφήνεις υπόνοιες πως χρειάζονται το 1/4 αυτών των χρημάτων από την… ΕΡΤ. Αυτά, μόνο στην Ελλάδα και στο ταλαίπωρο ελληνικό μπάσκετ μπορεί να συμβαίνουν.

Υ.Γ.3: Η απώλεια του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ, Ντιέγκο Μαραντόνα, μας γέμισε θλίψη. Η δύναμή του ένωσε μετά θάνατο ακόμα και οπαδούς που έχουν να χωρίσουν πολύ περισσότερα απ’ ότι εμείς. Η παρακάτω φωτογραφία με οπαδούς Ρίβερ και Μπόκα να θρηνούν για τον ποδοσφαιρικό ήρωα της Αργεντινής, είναι συγκλονιστική. Στην Ελλάδα ποτέ…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*