Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Υπάρχει και το… ποδόσφαιρο: Όλα όσα είδαμε στην 1η αγωνιστική των playoffs

Υπάρχει και το… ποδόσφαιρο: Όλα όσα είδαμε στην 1η αγωνιστική των playoffs

Η πρώτη «στροφή» των playoffs της Stoiximan Super League ανήκει, πλέον, στο παρελθόν.

Έξι ομάδες με διαφορετικούς στόχους η καθεμία ρίχτηκαν στη «μάχη» και οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές του τίτλου έδωσαν το πρώτο δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι μέχρι το τέλος. Ωστόσο, ο απόηχος δεν είχε αγωνιστική χροιά, αφού οι διαιτητές στο Βικελίδης και τη Νέα Φιλαδέλφεια αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, με αποτέλεσμα οι φωνές και οι ανακοινώσεις να μην έχουν τελειωμό.

Παρ’ όλα αυτά, το sport-fm.gr… τολμά να επικεντρωθεί στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι και να διακρίνει τα σημαντικότερα σημεία των «έξι»!

Ο αποφασισμένος για την ανατροπή και ο… πρωτάρης


Η αρχή θα γίνει από το πρώτο χρονικά ματς της αγωνιστικής. Βόλος και Ολυμπιακός επιβεβαίωσαν ο καθένας ξεχωριστά ότι οι στόχοι τους σε αυτό το μίνι-πρωτάθλημα είναι… προκαθορισμένοι.

Σε ό,τι αφορά τον γηπεδούχο Βόλο, είδαμε αυτό, που περιμέναμε. Μια ομάδα, η οποία θα παλέψει για την πέμπτη θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο, αν μη τι άλλο, θα είναι ιστορικό! Η ομάδα του Κώστα Μπράτσου έχει πραγματοποιήσει ήδη τρομερή χρονιά, στην οποία έκανε αυτό, που πρέπει να κάνει κάθε ομάδα τέτοιας δυναμικότητας. Έπαιρνε τα «μικρά» ματς, πραγματοποίησε ορισμένες υπερβάσεις, ωστόσο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους τέσσερις μεγάλους (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό), δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση ελέω της… δίψας τους για τον τίτλο! Ένα άκρως προσεγμένο σύνολο, που στην έκταση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος τερμάτισε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, μετρώντας 39 βαθμούς, με συγκομιδή 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Ιδιαίτερο, όμως, είναι το στατιστικό της ομάδας της Μαγνησίας, που τη φέρνει στην 8η θέση ως προς την εντός έδρας συγκομιδή, αφού έχει γνωρίσει την ήττα έξι φορές στο Πανθεσσαλικό, με τα νικηφόρα αποτελέσματα να είναι μόλις πέντε. Και το συγκεκριμένο επιχείρημα ισχυροποιείται από το γεγονός ότι δέχθηκε 14 τέρματα από τους τέσσερις πρώτους της βαθμολογίας, με τον Άρη να είναι ο μοναδικός, που έχει ηττηθεί 2-1. Στην πρώτη αγωνιστική ο Βόλος έδειξε ότι το έργο του είναι να διεκδικήσει την 5η θέση μόνο στα ματς με τον Άρη, με τον στόχο να είναι ρεαλιστικό, αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης δείχνει σημάδια αστάθειας.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, μπήκε, πλέον, για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου μετά αφενός από το πέρασμά του από το Πανθεσσαλικό και αφετέρου έπειτα από την ισοπαλία στο αθηναϊκό ντέρμπι. Οι «ερυθρόλευκοι», παρότι ξεκίνησαν με τον χειρότερο τρόπο τη σεζόν και βρέθηκαν στο -12 από την κορυφή, σοβαρεύτηκαν και με τις κατάλληλες αλλαγές «τρέχουν» ένα εντυπωσιακό σερί 19 αγώνων χωρίς ήττα, ανατρέποντας την κατάσταση.

Ο Μίτσελ έχει φέρει εις πέρας την αποστολή, που του ανατέθηκε, ξεσκαρτάρισε το ρόστερ και οδήγησε με ψυχή πρωταθλητή την ομάδα του στο -3 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Φυσικά, ρόλο έπαιξαν και οι κατάλληλες προσθήκες στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με τον Σέρζι Κανός και τον Ροντινέι να έχουν πάρει φανέλα βασικού. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη, του οποίου το μάτι «γυαλίζει». Φυσικά, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη έναν λόγο να υπερηφανεύεται, αφού ο Σεντρίκ Μπακαμπού μοιάζει καυτό, μιας και η σχέση του με τα δίχτυα γίνεται ολοένα και πιο… θερμή!


Η «λούπα» του Άρη και η τρομερή ικανότητα του ΠΑΟΚ στα ντέρμπι


Το πρώτο χρονικά ντέρμπι της πρεμιέρας των playoffs ήταν εκείνο του Άρη με τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να παίρνει ακόμη μια νίκη σε τέτοιας δυναμικής ματς.

Ο «δικέφαλος του βορρά» πιθανότατα και να είναι αυτός, που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή. Τα όσα διαδραματίστηκαν στην έδρα του συμπολίτη δεν τον επηρέασαν και η επικράτηση με τον γνωστό, κυνικό τρόπο, επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, ότι ο ΠΑΟΚ είναι ο «βασιλιά» των ντέρμπι της φετινής σεζόν. Νίκες με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη με επιβλητικές εμφανίσεις και βοήθειες από τον πάγκο είναι τα στοιχεία εκείνα, που τον κάνουν μια υπολογίσιμη δύναμη. Σε ακόμη έναν αγώνα, ο άξονας των «ασπρόμαυρων» λειτούργησε, αποκομίζοντας θετικό πρόσημο με τον Σβαμπ και τον Αουγκούστο να είναι το «Α και το Ω».

Αναφορικά με τον γηπεδούχο Άρη, τα λόγια ορισμένες φορές είναι περιττά. Οι «κίτρινοι» έχουν περάσει και φέτος από πολλά μετερίζια, καθώς στον πάγκο τους κάθεται τρίτος διαφορετικός προπονητής μετά και τις απομακρύνεις των Χερμάν Μπούργος και Άλαν Πάρντιου, με τον πιστό «στρατιώτη» Τόλη Τερζή να αναλαμβάνει για ακόμη μια φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Παρ’ όλα αυτά ο Άρης έπαιξε σε… λούπα το ίδιο έργο, αφού παρουσίασε ξανά δύο πρόσωπα!

Γεμάτο πρώτο ημίχρονο με γρήγορο γκολ, σωρεία χαμένων ευκαιριών στη συνέχεια, καλά κλεισμένοι χώροι στα μετόπισθεν, σε αντίθεση με το δεύτερο μέρος, όπου παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρα του αγωνιστικού χώρου. Προφανώς και ο στόχος του είναι η 5η θέση, που θα τον στείλει στα προκριματικά του Conference League και οι μάχες του με τον Βόλο αναμένονται… δύσκολες!

Playoffs: Αυτά που μάθαμε από την 1η αγωνιστική

Έπαιξαν και ποδόσφαιρο εκτός από «κρυφτό» με τον Νταμπάνοβιτς


Ό,τι δεν έγινε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια από διαιτητικής άποψης, έγινε στην ΟPAP Arena και το ντέρμπι των πρωτοπόρων. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πάλεψαν για τη νίκη, παρουσιάζοντας ο καθένας ξεχωριστά δύο διαφορετικές εκδοχές ποδοσφαίρου, όπως ακριβώς συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με το τελικό 0-0.

Από τη μία οι γηπεδούχοι, σαφώς επηρεασμένοι από τη βαριά εντός έδρας ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, προσπάθησαν να πάνε σε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ίδια ενδεκάδα, με μοναδική αλλαγή τον Γεράσιμο Μήτογλου, που αντικατέστησε τον Ντομαγκόι Βίντα. Η «Ένωση», όπως και στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας, ήταν και πάλι συντηρητική στο παιχνίδι της, παίρνοντας ανά διαστήματα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στην προκειμένη περίπτωση έδωσε περισσότερη έμφαση στο ανασταλτικό κομμάτι, φοβούμενη το transition των «πρασίνων».

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραμερίσουμε το γεγονός ότι ο Αλμέιδα θα πρέπει να… ευχαριστεί τον Μαυροβούνιο διαιτητή, που δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Άμραμπατ.

Στην αντίπερα όχθη είδαμε έναν Παναθηναϊκό να κάνει ακριβώς αυτό, που έπρεπε, για να φύγει αλώβητος από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Συμπαγής και σοβαρός στα μετόπισθεν ο πρωτοπόρος, δεν φοβήθηκε στιγμή τον ρυθμό, που επέβαλλε ανά διαστήματα η ΑΕΚ, ενώ προσέδωσε και αρκετά στοιχεία έντασης στο παιχνίδι του.

Θετική ήταν για το «τριφύλλι» και η παρουσία των δύο στόπερ του, Μπαρτ Σένκεφελντ και Χόρντουρ Μάγκνουσον, οι οποίοι ήταν πραγματικοί «βράχοι» στα μετόπισθεν, αναστέλλοντας κάθε επιθετική προσπάθεια των επιθετικών της ΑΕΚ. Εξαιρετική παρουσία για ακόμη μια φορά από τον βιονικό Αλμπέρτο Μπρινιόλι, αλλά και από τους ακραίους μπακ Γιάννη Κώτσιρα και Χουάνκαρ.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει και τη νίκη με την τριπλή χαμένη ευκαιρία στην αρχή του δευτέρου μέρους, ενώ ο Σέρβος προπονητής δεν έπεσε στην «παγίδα» του συναδέλφου του τη στιγμή, που η ΑΕΚ έδωσε χώρους από τη μέση και μπροστά. Η αποβολή του Τσόκαϊ, τέλος, δεν στοίχισε και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή, περιμένοντας σε δύο εβδομάδες τον Βόλο στη Λεωφόρο, για να πάρει ένα «τρίποντο», περιμένοντας ενδεχόμενο στραβοπάτημα των υπόλοιπων διεκδικητών, ώστε να ξεφύγει στη βαθμολογία.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*