Home / Άλλα Σπόρ / Τα κριτήρια της IAAF για άρση του αποκλεισμού της ρωσικής ομοσπονδίας

Τα κριτήρια της IAAF για άρση του αποκλεισμού της ρωσικής ομοσπονδίας

Αθήνα
Πέντε βασικά κριτήρια έθεσε η IAAF για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής του ρωσικού στίβου στους κόλπους της και στις διεθνείς διοργανώσεις, τα οποία καθορίστηκαν με την συνεργασία του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ.

Τα κριτήρια αυτά, σύμφωνα με την IAAF, βασίζονται στις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, σχολίασε για το θέμα: «Τα κριτήρια ελέγχου πρέπει να είναι ανθεκτικά, αλλιώς η διαδικασία ελέγχου θα αποτύχει. Ενδεχόμενη επανάληψη παραλείψεων του παρελθόντος που έφεραν την ρωσική ομοσπονδία στην τρέχουσα θέση, δεν αποτελεί επιλογή. Για να επιτύχει αυτή η διαδικασία, πρέπει να εγγυάται ίσους όρους ανταγωνισμού και ως εκ τούτου πρέπει να αποκατασταθεί απόλυτα η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων αθλητών».

Οι αρχές, με τις οποίες συντάχθηκαν τα κριτήρια επαλήθευσης, έχουν ως εξής:

1. Άμεσα διορθωτικά και πειθαρχικά μέτρα

Εντοπισμός, διερεύνηση, τιμωρία και επιβολή κυρώσεων ή αποκλεισμός από τη ρωσική ομοσπονδία όλων των αθλητών, του υποστηρικτικού προσωπικού τους (προπονητές, γιατροί, παράγοντες), των μελών διοίκησης ή άλλων προσώπων που έχουν διαπράξει παράβαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ ή παρείχαν με πρόθεση βοήθεια ή ενθάρρυνση ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ντόπινγκ, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Ανεξάρτητη Επιτροπή του WADA, ή όπως αλλιώς εντοπίστηκαν ή δηλώθηκαν.

2. Καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού πλαισίου αντιντόπινγκ στη Ρωσία.

Ένα πλαίσιο, όπου οι ύποπτες παραβιάσεις των κανόνων ντόπινγκ και των σχετικών παραπτωμάτων μπορούν να καταγγέλλονται και να παρακολουθούνται. Επίσης απαιτείται να σπάσει η «Ομερτά» που διακατείχε μέχρι τώρα το όλο σύστημα και ειδικά στο προσωπικό υποστήριξης των αθλητών, που βρέθηκε στο επίκεντρο του ρωσικού συστήματος ντόπινγκ.

3. Διαρθρωτικές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις για την αποτροπή και τη μείωση των υφιστάμενων κινήτρων για συμμετοχή στο ντόπινγκ

Προτείνεται η ποινικοποίηση της διάθεσης και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών βάσει της ρωσικής νομοθεσίας. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των διαφόρων κινήτρων και άλλων παραγόντων που δίνουν ώθηση στο ντόπινγκ. Η αναθεώρηση του συστήματος συνεργασίας με τους προπονητές.

4. Εφαρμογή ενός ισχυρού, διάφανου και αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων ντόπινγκ.

Πρόληψη του ντόπινγκ μέσω της αποτροπής και του εντοπισμού του. Επιμόρφωση αθλητών και προπονητών για τις συνέπειες του ντόπινγκ, μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και βελτίωσης της ποιότητας, καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια του εθνικού προγράμματος ελέγχων στον αθλητισμό.

5. Διασφάλιση της συμμόρφωσης στον παγκόσμιο Κώδικα του WADA.

Να πειστούν WADA και IAAF ότι οι παράγοντες, οι προπονητές και οι αθλητές ενεργούν σύμφωνα με τον Κώδικα με βάση τα καθορισμένα κριτήρια. Η συμμόρφωση αυτή να επαληθευτεί από την ομάδα επιθεώρησης και θα κριθεί πριν την απόφαση για άρση ή όχι του προσωρινού αποκλεισμού.

«Για την προστασία όλων των καθαρών αθλητών, δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της ρωσικής ομοσπονδίας, μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα κριτήρια έχουν τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσουν να πληρούνται για πάντα» τόνισε ο Σεμπάστιαν Κόε.

Προβλέπεται ότι η Ομάδα Επιθεώρησης της IAAF θ’ αρχίσει τη διαδικασία επαλήθευσης των κριτηρίων που τέθηκαν, το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 και μια πρώτη έκθεση θα πρέπει να παρουσιαστεί το συντομότερο στο Συμβούλιο της IAAF, το οποίο θα συνεδριάσει στο Κάρντιφ στις 27 Μαρτίου 2016. Φυσικά γίνεται κατανοητό ότι, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα γίνει 18-20 Μαρτίου στο Πόρτλαντ (ΗΠΑ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*