Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Παναιτωλικός / Σπανός: «Πολύ μικρό προβάδισμα ο ΠΑΟ, στην OPAP Arena ένιωθες ότι θα έχανες – Θα σωθεί ο Ιωνικός»

Σπανός: «Πολύ μικρό προβάδισμα ο ΠΑΟ, στην OPAP Arena ένιωθες ότι θα έχανες – Θα σωθεί ο Ιωνικός»

Δημήτρης Σπανός εφ’ όλης της ύλης για το πρωτάθλημα της Stoximan Super League!

Ο Έλληνας τεχνικός -που βίωσε τη σεζόν από τα… μέσα, όντας στο τιμόνι του Ιωνικού στο πρώτο μισό της- μίλησε στην αφιερωματική εκπομπή του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για το τι γεύση του έχει αφήσει η φετινή Λίγκα και για το πού βασίζει τον μεγάλο ανταγωνισμό που βλέπουμε. Στάθηκε δε στη μάχη για τον τίτλο, δίνοντας ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό έναντι της ΑΕΚ, ομάδες άλλωστε που ξεχώρισε.

Ενώ, σε ό, τι αφορά τη μάχη για την παραμονή, εξήγησε γιατί θεωρεί ότι ο Ιωνικός θα βρίσκεται και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ άλλων, συνέθεσε και τη δική του ενδεκάδα από το φετινό πρωτάθλημα.

Ο Δημήτρης Σπανός μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και στους Μανώλη Μουσουράκη και Χρήστο Κατριμουστάκη για:

-το τι γεύση τού έχει αφήσει μέχρι στιγμής το φετινό πρωτάθλημα: «Εάν βγάλουμε την τοξικότητα που είναι μεγάλη, πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που δεν είχαμε συνηθίσει. Και δεν το είχαμε συνηθίσει για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, ενώ μένουν λίγα παιχνίδια, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Ο ανταγωνισμός έχει κάνει πιο ωραίο και πιο δυνατό το πρωτάθλημα και γι’ αυτό πάει και ο κόσμος στο γήπεδο απ’ ό, τι φαίνεται».

-το ότι υπάρχει ανταγωνισμός τόσο για τον τίτλο, όσο και για την παραμονή: «Πράγματι, υπάρχει ανταγωνισμός και στα Playoffs και στα Playouts. Υπάρχουν καλές ομάδες, το επίπεδο σίγουρα έχει ανέβει και νομίζω στο τέλος οι καλύτερες ομάδες, εκείνες που έχουν το πλάνο, θα φτάσουν στον στόχο τους».

-το ποιες ομάδες έχει ξεχωρίσει: «Για να λέμε την πραγματικότητα, η βαθμολογία τις περισσότερες φορές λέει πάντα την αλήθεια. Άλλωστε γι’ αυτό πασχίζει μια ομάδα, για τους βαθμούς. Δύο ευχάριστες εκπλήξεις που η κάθε μία έχει τα χαρακτηριστικά της είναι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, οι δύο πρώτες. Η κάθε μία με το πλάνο και με τη φιλοσοφία της. Το ”εκπλήξεις” το λέω υπό την έννοια του ότι δεν περιμέναμε να φτάσουν μέχρι εκεί που έχουν φτάσει.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει μια ομάδα να προπορεύεται και οι άλλες να είναι ίσως πιο μακριά. Αυτές οι δύο ομάδες όχι μόνο άντεξαν, αλλά οδήγησαν την κούρσα και την οδηγούν ακόμα. Άρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κορυφή, παρά πιο κάτω. Επειδή το να έρθει μια ομάδα 5η, 6η, 7η κτλ, δεν είναι κάτι το συνταρακτικό».

-το ποιες ομάδες έχει ξεχωρίσει από τα πιο χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας: «Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Ήταν κάτι που περιμέναμε οι περισσότεροι, εάν εξαιρέσουμε τον Βόλο, που και πάλι είναι μια ομάδα που έχει έναν πολύ καλό προϋπολογισμό, έχει ένα καλό ρόστερ, έχει σίγουρη διοίκηση».

-το ποια ομάδα τον δυσκόλεψε περισσότερο αντιμετωπίζοντάς τη φέτος με τον Ιωνικό: «Επειδή ήμουν από τους ”άτυχους” εγκαινιάζοντας το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (σ.σ. η «Ένωση» υποδέχτηκε τον Ιωνικό στο πρώτο της ματς στην OPAP Arena), ήταν ένα παιχνίδι που ένιωθες ότι πριν ξεκινήσει έχεις χάσει. Ήταν μια τρομερή ατμόσφαιρα, μια ομάδα που μπήκε με τρομερή όρεξη στον αγώνα. Χάσαμε 4-1, βέβαια το να χάσεις 4-1 από την ΑΕΚ μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε γήπεδο. Νομίζω όμως πως η όλη κατάσταση, η όλη ενέργεια που υπήρχε στο γήπεδο μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση».

-την πρόβλεψή του για τη μάχη του τίτλου και το πού θα κριθεί αυτή: «Νομίζω θα κριθεί υπέρ της ομάδας που δεν θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις τόσο σε απόδοση όσο και στα αποτελέσματά της. Βλέπουμε για παράδειγμα τον Ολυμπιακό, νικά τον ΠΑΟΚ με ανατροπή και πάει στη Λεωφόρο και χάνει από τον Παναθηναϊκό μάλλον εύκολα. Όμως αυτό δεν το βλέπουμε στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ. Υπάρχει μια σταθερά σ’ αυτές τις ομάδες και είναι πιο πολύ συγκεντρωμένες, ίσως επειδή είναι και ο προπονητής τους από την πρώτη μέρα, επειδή έχουν ένα σταθερό πλάνο και δεν παρεκκλίνουν καθόλου. Για έναν λόγο θα πω ότι ενδέχεται να έχει ένα πάρα πολύ μικρό προβάδισμα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μπορεί να μην είναι σημαντικός, λόγω του ότι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ».

-το αντίστοιχο για τον υποβιβασμό: «Είναι πολύπλοκα. Εγώ θεωρώ ότι ούτε ο Αστέρας ούτε ο Παναιτωλικός θα κινδυνεύσουν. Νομίζω ότι οι τέσσερις ομάδες που ήδη παλεύουν, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ιωνικός, η Λαμία και ο Λεβαδειακός θα είναι οι τέσσερις ομάδες που θα παιχτεί η παραμονή. Θεωρώ ότι από αυτές τις τέσσερις ομάδες ο Ιωνικός έχει και καλύτερη ομάδα και ένα ρόστερ που έχει εμπειρία. Έχουν παίξει παιχνίδια και μάλιστα παιχνίδια υψηλότερου επιπέδου, βλέπε Τσιγκρίνσκι, Κάνιας, Ρομαό, παιδιά που έχουν δείξει τα διαπιστευτήριά τους παρόλο που είναι σε κάποια ηλικία. Ο λόγος που για μένα θα σωθεί σε σχέση με τις άλλες είναι ότι κρατά την τύχη στα χέρια του. Έχει εντός έδρας ματς με ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία και βλέπω ότι έχει και κάποιες ισοβαθμίες δικές του. Είναι μια ομάδα, επειδή την ξέρω εκ των έσω, που λειτουργεί σωστά, έχει καλή διοίκηση, καλούς ποδοσφαιριστές, καλό προπονητή, βρήκε τα πατήματά της και νομίζω θα σωθεί. Από εκεί και πέρα πραγματικά για τις άλλες τρεις ομάδες δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία πρόβλεψη. Θα παλέψουν όλες με τα ίδια ποσοστά».

-το ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στο χειρότερο μομέντουμ από τις ομάδες που παλεύουν για τη σωτηρία: «Είναι έτσι και το μομέντουμ είναι πάρα πολύ σημαντικό σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή, γιατί είναι μια ομάδα που δεν συνήθισε όλο τον χρόνο να παλεύει για τη σωτηρία. Ήταν 8-9 βαθμούς μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Όταν υπάρχει μια άπειρη ομάδα και μπαίνει σε μια διαδικασία να σκεφτεί ότι ”τώρα πρέπει να παίξεις για να σωθείς”, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα».

-το τι έχει βοηθήσει στο να βλέπουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών και το εάν είναι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι και στα επόμενα: «Καταρχάς, οι τέσσερις μεγάλοι θεωρώ ότι ήταν μεγάλοι όχι μόνο στο όνομα. Κι αυτό γιατί όλα τα χρόνια, εάν κοιτάξουμε προς τα πίσω, υπήρχε μια ομάδα, ο Ολυμπιακός, που ξεκινούσε καλά, έπαιρνε μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά και δύσκολα να τον έφτανε κάποια άλλη. Τώρα λοιπόν και οι τέσσερις πρώτα απ’ όλα επένδυσαν αρκετά χρήματα. Νομίζω πιο πολλά σε σχέση με άλλες χρονιές. Δούλεψαν με βάση ένα σχέδιο, μια φιλοσοφία. Η κάθε μία ομάδα με τη δική της φιλοσοφία και τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η ΑΕΚ με έναν προπονητή άλλου στυλ από αυτό που είχαμε συνηθίσει, Λατινοαμερικάνο που θέλει να πιέσει ψηλά σε συνδυασμό με το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός με μια σταθερότητα λόγω προπονητή και σχεδόν ίδιου ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ με τα νέα παιδιά. Νομίζω ότι κάθε ομάδα είχε ένα σχέδιο και αυτό το σχέδιο προσπάθησε να το εφαρμόσει και να το κάνει πραγματικότητα μέσα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός ίσως μπλέχτηκε λίγο στην προετοιμασία. Νομίζω υπήρχε μια έλλειψη και στο ρόστερ, έπρεπε να παίξει και ευρωπαϊκά παιχνίδια και κάπου χάθηκε. Κάποιος έπεσε ένα επίπεδο και κάποιοι ανέβηκαν, κάπου εκεί στη μέση είναι η αλήθεια.

Θεωρώ ότι θα δούμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και του χρόνου. Κάθε ομάδα θα κοιτάξει να βελτιωθεί. Ο Ολυμπιακός δύσκολα να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε φέτος, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι διότι έχουν μια βάση και έναν κορμό. Ο ΠΑΟΚ έχει τα νέα παιδιά. Εμείς οι προπονητές λέμε ότι όταν έχεις εμπειρία στην ομάδα σου, έχεις μια σταθερότητα. Ναι αλλά όταν έχεις και νιάτα, νομίζω ότι μπορείς να απογειωθείς. Ο ΠΑΟΚ αυτό περιμένει και σε αυτό ελπίζει».

-την ενδεκάδα που θα συνέθετε από το φετινό πρωτάθλημα (κάνοντας ειδική αναφορά στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο): «Μπρινιόλι/Κοτάρσκι – Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Κουλιεράκης, Χουάνκαρ/Ρέαμπτσιουκ – Αϊτόρ, Χουάνγκ, Εμβιλά, Κωνσταντέλιας – Γκαρσία, Αραούχο».

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα:

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*