Home / Ομάδες / Πρεμιέρα στο «Copa America Centenario»

Πρεμιέρα στο «Copa America Centenario»

Πολλά τα αστέρια

Aθήνα
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πρώτη σέντρα στο Euro 2016, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το αρχαιότερο τουρνουά εθνών στον κόσμο, το Copa America, κάνει την δική του πρεμιέρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, έξω από τη Νότια Αμερική. Στις ΗΠΑ, για να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του.

Από την πρώτη διοργάνωση το 1916 στην Αργεντινή, μέχρι τις μέρες, στο πέρασμα των χρόνων, το τουρνουά φιλοξένησαν επίσης Ουρουγουάη, Βραζιλία, Χιλή, Περού, Ισημερινός, Βολιβία, Παραγουάη, Κολομβία και Βενεζουέλα.

Πολλές χώρες, περισσότερες από μία φορές. Οι ΗΠΑ, που διοργάνωσαν το Μουντιάλ 1994 και πολλές τελικές φάσεις του Gold Cup Concacaf, θα υποδεχθεί ένα τουρνουά που διοργανώθηκε από CONCACAF και CONMEBOL για την μεγάλη επέτειο. Μια διαφορετική εκδήλωση σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται, κάτω από το αμερικάνικο Fotball, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ …

Γι αυτό άλλωστε επιλέχθηκε το αστέρι του αμερικάνικου μπάσκετ, ο περίφημος-συνταξιούχος πια-Κόμπι Μπράιαν, προκειμένου να προωθήσει το Copa America Centenario. Με ένα βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, ο Μπράιαντ, εξήγησε στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου τη σημασία του τουρνουά.

Ντυμένος με ένα γκρι κοστούμι, κρατώντας μια μπάλα-ποδοσφαίρου και βέβαια όχι μπάσκετ-στα χέρια του, μέσα σε ένα γήπεδο, διαφήμισε την παρουσία στην Αμερική, κορυφαίων αστεριών, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αλέξις Σάντσες, ο Ντάνι Αλβες. «Δεν είναι φιλικό, είναι το πρωτάθλημα της Αμερικής,» αναφώνησε ο Μπράιαντ, φανατικός φίλος αυτής της μπάλας από μικρό παιδί. «Ο δρόμος προς τη Ρωσία ξεκινά εδώ,» κατέληξε.

Το 1916 ήταν η χρονιά που άρχισε την λειτουργία της, η Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής. Εκείνη την εποχή, η FIFA είχε μόνο από 23 χώρες- τέσσερις από αυτές ήταν από την Αμερική -, αλλά οι ηγέτες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τουρνουά για να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής, που ήταν στην κυριαρχία της Ισπανίας.

Ετσι και έγινε. Το πρωτάθλημα παίχθηκε μεταξύ 2 και 17 Ιουλίου του ιδίου έτους, με την συμμετοχή της Αργεντινής (που το διοργάνωσε), της Ουρουγουάης (που κατέκτησε το τρόπαιο), Βραζιλίας και Χιλής. Από τότε πέρασαν 44 τουρνουά, για να φτάσει να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του στις ΗΠΑ, σε μια εντελώς ειδική έκδοση, τόσο ξεχωριστή, αφού θα είναι η πρώτη με 16 ομάδες και η νικήτρια δεν θα αντιπροσωπεύσει την Conmebol στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017, δικαίωμα που ανήκει στη Χιλή, τελευταία πρωταθλήτρια στο Copa America που φιλοξένησε στην χώρα της το περασμένο καλοκαίρι. Η «γηραιότερη» σε αυτό το Centenario, με μέσο όρο ηλικίας 28,5 χρόνια.

Οι 16 ομάδες και οι όμιλοι

1ος:ΗΠΑ,Κολομβία,Κόστα Ρίκα,Παραγουάη

2ος:Βραζιλία,Ισημερινός,Αιτή,Περού

3ος:Μεξικό,Ουρουγουάη,Τζαμάικα,Βενεζουέλα

4ος:Αργεντινή,Χιλή,Παναμάς,Βολιβία

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

3 Ιουνίου: ΗΠΑ-Κολομβία

4/6 : Κόστα Ρίκα-Παραγουάη

4/6 : Αϊτή-Περού

4/6 : Βραζιλία-Εκουαδόρ

5/6 : Τζαμάικα-Βενεζουέλα

5/6 : Μεξικό-Ουρουγουάη

6/6 : Παναμάς-Βολιβία

6/6 : Αργεντινή-Χιλή

7/6 : ΗΠΑ-Κόστα Ρίκα

7/6 : Κολομβία-Παραγουάη

8/6 : Βραζιλία-Αϊτή

8/6 : Εκουαδόρ-Περού

9/6 : Ουρουγουάη-Βενεζουέλα

9/6 : Μεξικό-Τζαμάικα

10/6 : Χιλή-Βολιβία

10/6 : Αργεντινή-Παναμάς

11/6 : ΗΠΑ-Παραγουάη

11/6 : Κολομβία-Κόστα Ρίκα

12/6 : Εκουαδόρ-Αϊτή

12/6 : Βραζιλία-Περού

13/6 : Μεξικό-Γουατεμάλα

13/6 : Ουρουγουάη-Τζαμάικα

14/6 : Χιλή-Παναμάς

14/6 : Αργεντινή-Βολιβία

Προημιτελικά

16 έως 19 Ιουνίου

Ημιτελικά

21 και 22 Ιουνίου

Μικρός τελικός

25 Ιουνίου

Τελικός

26 Ιουνίου στο «MetLife Stadium» στο Ιστ Ράδερφορντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*