Home / Ποδόσφαιρο / Premier League / Πλήρης απαλλαγή της ΑΕΚ για ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ

Πλήρης απαλλαγή της ΑΕΚ για ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ

Αθήνα
Η Επιτροπή Δεοντολογίας απεφάνθη τελεσίδικα πως η ΠΑΕ ΑΕΚ απαλάσσεται πλήρως για το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εκδόθηκε στις 21 Αυγούστου, παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος.

Το Νοέμβριο υπήρχε εισήγηση για επιβολή προστίμου 20.000 Ευρώ με υποχρέωση ανάκλησης και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία σήμερα αποδέχθηκε υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Σύμφωνα με αυτή, οι μομφές της ΑΕΚ προς τα θεσμοθετημένα όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι αναληθείς και συνεπώς δεν συντελείται συκοφαντική δυσφήμηση.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της 21ης Αυγούστου, είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς μια νεοσύστατη επιτροπή (οπως είναι η «Δεοντολογίας») ανακάλυψε συκοφαντική δυσφήμηση: «Χωρίς δυστυχώς να έχουμε λάβει τα απαραίτητα δείγματα γραφής που θα μας επέτρεπαν να τρέφουμε εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και παρά την αποστροφή μας απέναντι στη σημερινή εικόνα της ΕΠΟ και της πλήρως απαξιωμένης ηγεσίας της, η ΑΕΚ εκφράζει την ευχή πώς όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν γίνεται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο των τελευταίων ετών. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει άλλες αντοχές στη διαφθορά. Και αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του».

Ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το σκεπτικό της Επιτροπής, στο οποία αναφέρεται κατηγορηματικά πως «οι μομφές δεν είναι αναληθείς». Το σκεπτικό αναφέρει επί λέξει:

«Προκύπτει από την πληθώρα των προσκομιζόμενων δημοσιευμάτων ότι ο Τύπος βρίθει από δυσμενείς κρίσεις σε βάρος της ΕΠΟ με αναφορά μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά που τυγχάνουν ποινικής αξιολόγησης. Η ανακοίνωση (σ.σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ) έχει επικριτικό περιεχόμενο αφού αποδίδει στα πρόσωπα αυτά (ΕΠΟ) ευθύνη για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνεπώς δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω μομφές ήταν αναληθείς ούτε ότι τυχόν αναλήθεια ήταν σε γνώση της ΠΑΕ.

Η επίδικη ανακοίνωση είναι μεν δυσφημηστική για τους ποδοσφαιρικούς θεσμούς πλην όμως το ειδικότερο περιεχόμενό της, αν και οξύτατο, δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο για την έκφραση της άποψης με συνέπεια να μην προκύπτει ο σκοπός εξύβρισης των θεσμοθετημένων οργάνων της ΕΠΟ.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον να εκφράσει την αξιολογική της κρίση για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και τα πρόσωπα που ελέγχουν τη διεξαγωγή του. Το δικαίωμα αυτό συνιστά ενάσκηση της ελευθερίας του λόγου και έχει νομικό έρεισμα στο άρθρο 11 του Συντάγματος».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*