Home / Μπάσκετ / Euroleague / Παναθηναϊκός: Τι προπονητής είναι ο Όντεντ Κάτας;

Παναθηναϊκός: Τι προπονητής είναι ο Όντεντ Κάτας;

Η εποχή Όντεντ Κάτας άρχισε και τυπικά πριν λίγες ώρες για τον Παναθηναϊκό. Κι αν όλοι θυμούνται καλά πόσο σπουδαίος παίκτης υπήρξε, λίγοι γνωρίζουν τι… σόι προπονητής είναι ο άνθρωπος που καλείται να ξαναβάλει σε ρότα το «τριφύλλι». Το sport-fm.gr έψαξε, ρώτησε, έμαθε και σας τον παρουσιάζει.

Νέος προπονητής; Όχι δα!

Η αντίληψη πως ο Όντεντ Κάτας είναι ένας ακόμη «μαθητευόμενος» προπονητής που θα κληθεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στου κασίδη το κεφάλι είναι παντελώς λανθασμένη. Αν και μόλις 46 ετών, μετρά ήδη 16 και πλέον χρόνια ως πρώτος προπονητής, απόρροια της πρόωρης στροφής του στους πάγκους μετά το άδοξο τέλος στην καριέρα του λόγω τραυματισμών. Συνεπώς οποιαδήποτε σύγκριση με τον Γιώργο Βόβορα σε αυτό το κομμάτι είναι ανεδαφική. Καλός, κακός ή μέτριος, επαρκής ή όχι για τον Παναθηναϊκό, μένει να φανεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι… νεόκοπος.

Νιώθει πλέον πιο έτοιμος

Το 2007, μόλις στα 33 του και με μόνο τρία χρόνια στους πάγκους και τη μικρομεσαία Χάποελ Γκιλμπόα, αποδείχτηκε ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος της τεχνικής ηγεσίας της Μακάμπι. Το πείραμα δεν πέτυχε και ο ίδιος διευκόλυνε τη διοίκηση με την παραίτησή του μετά από σχεδόν έξι μήνες στον πάγκο με αρνητικά αποτελέσματα. Μετά το βιαστικό βήμα εμπρός αναγκάστηκε να κάνει δύο βήματα προς τα πίσω για να… πάρει φόρα. Έμαθε με τον δύσκολο τρόπο και κέρδισε τη δεύτερη ευκαιρία με το σπαθί του. Έχοντας στο βιογραφικό του πλέον τρία χρόνια σε εθνική Ισραήλ και Χάποελ Ιερουσαλήμ θα δοκιμαστεί ξανά στο κορυφαίο επίπεδο. «Νιώθω πιο έτοιμος από ποτέ και με τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσω αυτή τη νέα μεγάλη πρόκληση», είπε χθες αποχαιρετώντας τα Ιεροσόλυμα.

Θιασώτης της… επίθεσης

Αγωνιστικά, τι προπονητής είναι ο Όντεντ Κάτας; Μιλώντας με ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει το έργο του, όλοι συμφωνούν στο εξής: Είναι λάτρης της επίθεσης και λιγότερο της άμυνας. Για του λόγου το αληθές, η δική του Χάποελ Ιερουσαλήμ ήταν το 2018/19 πρώτη σε επίθεση (87,4) και δημιουργία (21,7) στο Basketball Champions League, ενώ πέρσι (2019/20) ήταν δεύτερη σε πόντους (87,6) και τέταρτη σε ασίστ (20,9). Με την εθνική Ισραήλ στα τέσσερα ματς των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ είχε την δεύτερη επίθεση (83,8) και την κορυφαία δημιουργία (20,8).

Οι ομάδες του Κάτας έχουν καλό flow στην επίθεση, με διαρκή κίνηση και συμμετοχή πολλών παικτών, συχνά όλων, στη δημιουργία. Προτιμά τις επιθέσεις που δεν εκδηλώνονται πιο αργά από τα 15 δευτερόλεπτα δοκιμάζοντας συχνά τα early post up (όπως έκανε κατά κόρον ο Ρικ Πιτίνο με τον Ντεσόν Τόμας). Οι ψηλοί του δεν βγαίνουν συχνά μακριά από το καλάθι για να λειτουργήσουν ως stretch και να απειλήσουν με σουτ από απόσταση, ενώ οι κοντοί του έχουν αρκετή ελευθερία για να αξιοποιήσουν το ατομικό τους ταλέντο στο ένας εναντίον ενός.

Όχι τόση έμφαση στην άμυνα

Η άμυνα ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Χάποελ Ιερουσαλήμ στην τριετία του Όντεντ Κάτας. Την ώρα που η επίθεσή της ήταν απολαυστική, αμυντικά ήταν πολύ ευάλωτη. Πέρσι είχε τη χειρότερη άμυνα μεταξύ των ομάδων που έφτασαν στους «16» του Basketball Champions League, ενώ πρόπερσι αντίστοιχα την έκτη χειρότερη. Οι επικριτές του λένε πως δεν δίνει τόση έμφαση στην πίσω πλευρά του παρκέ παρέχοντας απλώς γενικές κατευθύνσεις και αφήνοντας τους συνεργάτες του να δουλεύουν στο κομμάτι αυτό. Ακόμη κι από πλευράς στελέχωσης προτιμά έναν παίκτη με ποιότητα σε σχέση με έναν «εργάτη» που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Η πρόθεσή του να κερδίζει μέσω της επίθεσης και δίχως ισορροπία με το αμυντικό παιχνίδι είναι αυτή που-κατά τους επικριτές του-του στέρησε έναν μεγάλο τίτλο με τη Χάποελ, καθώς απέτυχε να τα καταφέρει στο πρωτάθλημα Ισραήλ ή στο Basketball Champions League. Γιατί η επίθεση φέρνει τα εισιτήρια, αλλά τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Ειδικά σε μια Ευρωλίγκα που ο Παναθηναϊκός διαθέτει, λόγω οικονομικών περιορισμών, ένα από τα μικρότερα μπάτζετ και συνεπώς ένα από τα λιγότερο ποιοτικά ρόστερ, θα πρέπει να δείξει πως μπορεί να χτίσει μια σκληρή ομάδα που θα κερδίζει και μέσω της άμυνας.

Έχει μάθει σε μεγάλα μπάτζετ

Μια ακόμη παρανόηση σχετικά με τον Όντεντ Κάτας είναι πως ερχόμενος στον Παναθηναϊκό θα δουλέψει με μεγαλύτερο μπάτζετ. Καμία σχέση! Η Χάποελ είχε την προηγούμενη τριετία προϋπολογισμό που άγγιζε τα 8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από τον φετινό των «πράσινων». Μόλις φέτος, λόγω και της πανδημίας, το μπάτζετ της ομάδας της Ιερουσαλήμ μειώθηκε κατά 30% με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ονόματα όπως ο (άλλοτε πράσινος) Τζέιμς Φελντέιν.

Ένας… cool τύπος

Ο Όντεντ Κάτας δεν είναι καθόλου εκρηκτικός προπονητής. Όσοι τον έχουν ζήσει κάνουν λόγο για έναν… ζεν τύπο, που θαρρείς και δεν έχει «σφυγμό» στη διάρκεια των αγώνων. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα αντιδράσει, πάντως, θα έχει αρκετή ένταση για να δεχτεί τεχνική ποινή. Ακόμη και στους παίκτες του σπανίως θα βάλει τις φωνές σε έναν αγώνα. Αυτό δεν σημαίνει πως ο 46χρονος προπονητής είναι νωθρός ή χαλαρός. Η προσωπικότητα και η ιστορία του στο μπάσκετ αρκούν για να εμπνεύσει τον σεβασμό στους παίκτες του και οι περισσότεροι που έχουν συνεργαστεί μαζί του έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνον.

Ξέρει από πίεση

Η λέξη πίεση είναι στο λεξιλόγιο του Όντεντ Κάτας από… παιδί. Έμαθε να διαχειρίζεται συναισθηματικά απαιτητικές καταστάσεις όπως μεγάλους αγώνες και τον τραυματισμό που κατέστρεψε την καριέρα του, αλλά και αργότερα ως προπονητής. Εργαζόμενος σε δύσκολα «μαγαζιά» όπως η Μακάμπι και η εθνική Ισραήλ ξέρει τι θα πει υψηλές απαιτήσεις, ενώ το πέρασμά του από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται, άλλωστε, για το δεύτερο μεγαλύτερο μπασκετικό brand name της χώρας και με ένα γήπεδο πενταψήφιας χωρητικότητας που προ πανδημίας ήταν συνήθως κατάμεστο. Άρα δεν θα υποστεί… πολιτισμικό σοκ ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, που-κακά τα ψέματα-οι απαιτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Είναι μαθημένος σε αυτά…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*