Home / Ποδόσφαιρο / Super League / «Πέρασε» το νομοσχέδιο περί ντόπινγκ, «πόλεμος» με ΕΠΟ

«Πέρασε» το νομοσχέδιο περί ντόπινγκ, «πόλεμος» με ΕΠΟ

Επίθεση από Κοντονή-Κωνσταντινέα

Αθήνα
Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Τελικά η Επιτροπή (Μορφωτικών Υποθέσεων) ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ’ άρθρον το σχέδιο νόμου «για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ», το οποίο εισάγεται το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Στην ομιλία του ο κ. Κοντονής είπε ότι με το σχέδιο νόμου ενισχύεται το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) στο οποίο περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες και επανέλαβε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότησή του από τις 50.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ δόθηκε φέτος και έκτακτη επιχορήγηση.

Εξήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση, «μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).

Απαντώντας στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Κοντονής υπεραμύνθηκε της ειδικής προστασίας που θα έχουν τα μέλη της διοίκησης του ΕΣΚΑΝ, αφού αναλαμβάνουν στο εξής τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και την επιβολή των κυρώσεων για τις παραβάσεις ντόπινγκ και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται κακόβουλη τοποθέτηση, μπορεί να ελεγχθεί διοικητικά και ποινικά με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην επέκταση του ελέγχου από την Πολιτεία στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), και στο άνοιγμα των θέσεων εργασίας στην Ομοσπονδία για προπονητές αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ.

Όσον αφορά τα θέματα προσωπικού των ομοσπονδιών, είπε ότι επανεξετασθούν περιπτώσεις απολύσεων και θα νομοθετηθεί η κινητικότητα, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και οι δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με το νομοσχέδιο γίνονται πολύ σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των φορέων, ο εκπρόσωπος του και προσέθεσε ότι το Συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Πόλεμος» με την ΕΠΟ

Αντιρρήσεις με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον έλεγχο της ΕΠΟ από την Πολιτεία εξέφρασε ο δικηγόρος της ομοσπονδίας.

Συγκεκρινένα, ο δικηγόρος της ΕΠΟ κ Δαβάκης τόνισε: «Δεν έχουμε παραξενιές και ιδιαιτερότητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε αυτά που προβλέπουν οι ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές. Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής με την UEFA και να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της ΕΠΟ».

Ο κ. Κοντονής απάντησε: «Είναι πολύ απλό κ. Δαβάκη. Εσείς θα τους πείτε ότι αποδέχεστε το νόμο και επιδοκιμάζετε τις διατάξεις. Η FIFA δεν έχει κανένα πρόβλημα αν εσείς πείτε ότι ο νόμος σας κάνει. Εσείς αν θέλετε μετά, μπορείτε να επιμορφώσετε περαιτέρω τον πτυχιούχο και να του δώσετε και τα διπλώματα της UEFA».

Πιο επικριτικός ο Πέτρος Κωνσταντινέας: «Δεν θα εναρμονίζεστε επιλεκτικά με τη FIFA και την UEFA. Ό,τι θέλετε κάνετε, σε όλα. Στον ηθικό κώδικα γιατί δεν είστε εναρμονισμένοι; Οι μισοί από εσάς ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλιά της Ευελπίδων. Γιατί δεν τους διώχνετε αυτούς; Δείτε τι έγινε με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί».

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*