Home / Μπάσκετ / Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας

Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας

Ο πρώτος γύρος στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και κάθε ομάδα πήρε-λίγο πολύ-αυτό που άξιζε. Το φινάλε της μισής κανονικής περιόδου βρήκε πέντε ομάδες στην κορυφή και δέκα σε απόσταση δύο νικών, με τις αποστάσεις σχεδόν οριακές και πρακτικά καμία ομάδα εξασφαλισμένη για τα playoffs ή αποκλεισμένη. Αναμφίβολα η πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών, δίχως ομάδα που να ξεχωρίζει στην κορυφή, μήτε σάκους του μποξ.

Στη μάχη του πλεονεκτήματος, πέντε ομάδες συγκατοικούν με ρεκόρ 11-6, Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα και Μονακό, με τον πρώτο να είναι στον αφρό. Χάρη στα κριτήρια ισοβαθμίας, αλλά περισσότερο επειδή ήταν η καλύτερη ομάδα στον πρώτο γύρο. Κάτι που αποδεικνύεται από τους αριθμούς, αλλά ακόμη περισσότερο από την εικόνα που (δεν θα έπρεπε να) χρειάζεται στατιστικά για να πιστοποιηθεί.

Ολυμπιακός: Η καλύτερη ομάδα στον 1ο γύρο Ευρωλίγκας

Οι αριθμοί, λοιπόν, είναι… αμείλικτα ειλικρινείς, αφού ο Ολυμπιακός έχει:

-την καλύτερη επίθεση, τόσο σε απόλυτους αριθμούς με παραγωγή 86,7 πόντων ανά αγώνα, όσο και στον πιο αξιόπιστο δείκτη του Offensive Rating με 122,7 πόντους ανά 100 κατοχές.

-τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, επίσης τόσο σε απόλυτους αριθμούς με παθητικό 77,3 πόντους ανά αγώνα, όσο και σε Defensive Rating με 109,2 πόντους ανά 100 κατοχές.

-τα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας εντός πεδιάς με 50,7%, με την πρώτη θέση στα δίποντα με 59,9%, την τρίτη στα τρίποντα με 38,5%, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας σε βολές με 84,2%.

-τις περισσότερες ασίστ με 22,6 κατά μέσο όρο, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό πόντων που έρχονται από ασίστ.

-τα περισσότερα λάθη αντιπάλων με 14,8 ανά αγώνα, κάτι που οφείλεται και στην πρωτιά του σε κλεψίματα με 8,6 κατά μέσο όρο.

-Τα λιγότερα ριμπάουντ αντιπάλων σε μέσο όρο αλλά και επιθετικά από αντιπάλους ανά αγώνα.

-την υψηλότερη αξιολόγηση με διαφορά, με 107,5, ενώ καμία άλλη ομάδα δεν έχει τριψήφιο νούμερο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά… Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει, μάλιστα εκτός έδρας, τους τρεις από τους τέσσερις συγκατοίκους του στην κορυφή, Ρεάλ, Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα, χάνοντας μόνο από τη Μονακό (στο ΣΕΦ). Με εξαίρεση, δε, την Μπασκόνια και την Ζαλγκίρις, έχει με διαφορά το μικρότερο μπάτζετ από τις υπόλοιπες ομάδες που έκλεισαν τον πρώτο γύρο στην οκτάδα.

Ολυμπιακός: Η καλύτερη ομάδα στον 1ο γύρο Ευρωλίγκας

Επειδή όμως το μπάσκετ εξηγείται και αποδεικνύεται από τα στατιστικά, αλλά η εικόνα είναι πάνω από όλα, ο Ολυμπιακός παρουσίασε τη μεγαλύτερη συνέπεια, έστω και με κάποια σκαμπανεβάσματα που είναι αδύνατο να αποφευχθούν σε τόσους πολλούς αγώνες υψηλού ανταγωνισμού. Και μολονότι το ταλέντο των παικτών του αθροιστικά δεν είναι το μεγαλύτερο της διοργάνωσης, παρουσιάζει την καλύτερη ομάδα σε επίπεδο λειτουργίας συνόλου, σε άμυνα κι επίθεση, με αυτοματισμούς, συνεργασίες, σωστή κατανομή ρόλων, άριστη κυκλοφορία μπάλας και πλουραλισμό. Δεν διαθέτει τους καλύτερους παίκτες σε κάθε θέση, αλλά τους πιο συμβατούς μεταξύ τους και με τον καταλληλότερο άνθρωπο να τους καθοδηγήσει.

Ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς και γεμάτος παγίδες. Ο ανταγωνισμός ενισχύεται διαρκώς, με μεταγραφές όπως του Σίνγκλετον στην Εφές, του Καμπάτσο στον Ερυθρό Αστέρα, του Πολονάρα στην Ζαλγκίρις, ενώ παίκτη αναζητούν με μεγάλο πορτοφόλι η Μονακό και η Φενέρ. Η μάχη θα είναι σκληρή ως το τέλος και θα χρειαστεί συνέπεια και υγεία, για να επιτευχθεί αρχικά ο στόχος της πρόκρισης στα playoffs (τον πρώτο από τον δέκατο χωρίζουν δύο νίκες) και εν συνεχεία το πλεονέκτημα έδρας. Το Final 4 είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όπου παίζουν πολλά περισσότερα πράγματα ρόλο, αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά. Ο Ολυμπιακός έχει τη βάση για να φτάσει και πάλι φέτος ψηλά, διαθέτει πέραν πάσης αμφιβολίας το καλύτερο σύνολο στη διοργάνωση (το είπαν και οι τζένεραλ μάνατζερ της διοργάνωσης), αλλά δεν πρόκειται να του χαριστεί τίποτα αν δεν συνεχίσει στον ίδιο ή και καλύτερο ρυθμό. Και κυρίως αν δεν είναι σε τοπ φόρμα στα playoffs και εν συνεχεία στο Final 4.

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός βαθμολογικά δεν έχει χάσει το τρένο. Όμως όσο επιμένει στα ίδια συστατικά και τον ίδιο σεφ, θα συνεχίσει να σερβίρει πίκρες στον κόσμο του. Γιατί δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα όταν επιμένεις σε μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη συνταγή.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*