Home / Γιάννης Σταυρόπουλος / Ο κλισέ Ιβάν και η διακοπή για τους τρεις που μιλούν για πρωτάθλημα!

Ο κλισέ Ιβάν και η διακοπή για τους τρεις που μιλούν για πρωτάθλημα!

«Ο καλύτερος είναι αυτός που είναι στην πρώτη θέση», είπε μεταξύ άλλων ο Ματίας Αλμέιδα μετά το 0-0 στην έδρα του Ολυμπιακού. Θα συμφωνήσω. Ο Παναθηναϊκός «έτρεξε» έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο. Πήρε τους 37 από τους 39 βαθμούς έχοντας μία ισοπαλία στο «αιώνιο» ντέρμπι. Χτίζει διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του χάρη στην εξαιρετική δουλειά του ίσως πιο αντιεμπορικού προπονητή που έχει «χτυπήσει» τίτλο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας!

Από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ούτε ιντριγκαδόρικες δηλώσεις θα ακούσεις, ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια θα κάνει, ούτε θα «φουσκώσει» καταστάσεις, ούτε θα μιλήσει για τη διαιτησία (σε βαθμό που πέρσι κατηγορήθηκε μάλιστα). Μόνο δουλειά και επικοινωνιακά κλισέ! Βέβαια, τα κλισέ είναι 100% αληθινά κι έχουν κάνει τη διαφορά στη βαθμολογία.

«Κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά»: Ο Παναθηναϊκός με την ψυχολογική προετοιμασία και την τακτική ανάλυση του αντιπάλου σε πείθει πως κάθε ματς το προσεγγίζει ως τελικό. Δεν τον επηρεάζει το ραδιόφωνο και η εξέλιξη των παιχνιδιών. Δεν βγάζει άγχος όταν γνωρίζει το αποτέλεσμα των άλλων ή όταν παίζει πρώτος. Η προσήλωσή του στο ματς δεν χαλάει με τίποτα. «Εμείς τη δουλειά μας…»

«Δεν σηκώνουμε τη μπάλα σε ματς που έχουμε πίεση μετά το 70’»: Ο Παναθηναϊκός με πίστη στο πλάνο του, υπομονή στο παιχνίδι, μηδενικές κινήσεις πανικού βρίσκει τον τρόπο να «ξεκλειδώσει» τα παιχνίδια του με ηρεμία που σπάει τα νεύρα του αντιπάλου του στα τελευταία λεπτά!

Η ΑΕΚ είναι η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα στο πρωτάθλημα. Αυτό που παίζει έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι σύγχρονο, είναι δύσκολο και απαιτητικό. Ο Αλμέιδα έχει προχωρήσει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς το πλάνο. Μην ξεχνάμε πως οι «κιτρινόμαυροι» για να φτάσουν να διεκδικούν το πρωτάθλημα δεν χρειάστηκε να αλλάξουν μόνο αγωνιστικό στυλ αλλά και τη νοοτροπία «looser» που είχε ποτιστεί η ομάδα. Ο Αργεντινός τα άλλαξε όλα σε χρόνο dt. Η «Ένωση» έχει 29 βαθμούς με ποδόσφαιρο που αρέσει στον κόσμο της και νέο γήπεδο. Δεν είναι μικρή η συγκομιδή της. Άλλωστε, σε σχέση με τον Παναθηναϊκό που δουλεύεται από πέρσι στις ίδιες βάσεις, οι πιθανότητες λάθους μιας ομάδας που έχει προχωρήσει σε ένα τόσο έντονο λίφτινγκ είναι λογικό να είναι μεγαλύτερες.

Ο κλισέ Ιβάν και η διακοπή για τους τρεις διεκδικητές

Ο Ολυμπιακός έδωσε μάχη με το χρόνο. Ο Μίτσελ λειτούργησε με λογική σε μια παράλογη σεζόν. «Έκοψε» παίκτες, μάζεψε το ρόστερ. Κατέληξε σε κορμό, ο οποίος στη «Λεωφόρο» έκανε την καλύτερή του εμφάνιση. Βάσει των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι «ερυθρόλευκοι» από το ξεκίνημα, το ότι βρίσκονται στον τρίτο προπονητή, το γεγονός ότι ακόμη και μέσα στον Οκτώβρη παίκτες έμπαιναν και έβγαιναν από την ενδεκάδα, το ότι η προετοιμασία της ομάδας θύμιζε περισσότερο ΝΒΑ με τις δοκιμές να γίνονται μέσα στα παιχνίδια είναι.. κατόρθωμα πως παραμένει στη διεκδίκηση.

Ο ΠΑΟΚ δεν διεκδικεί τον τίτλο. Αυτό λέει ο προπονητής του. Βέβαια, η ομάδα έπιασε τον Ολυμπιακό στην 3η θέση και απέχει τους ίδιους βαθμούς (-12) από τον Παναθηναϊκό. Δεν λέω πως ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι σε θέση να πάρει ή ακόμη και να διεκδικήσει τον τίτλο, ωστόσο, τις καλύτερές του εμφανίσεις τις έδωσε από τη στιγμή που είπε ότι δεν πηγαίνει για πρωτάθλημα! Στο ξεκίνημα το άγχος και η πίεση ήταν εμφανές πως «λύγιζε» μια ομάδα που επίσης είχε αλλαγές στο ρόστερ και λάθη στον σχεδιασμό της. Τώρα απαλλαγμένη από την πίεση αποδίδει καλύτερα και όσο ΔΕΝ νιώθει «υποχρεωμένη» να πετύχει πράγματα θα κερδίζει χρόνο και μέρες δουλειάς.

-Να απαντήσουμε και σε μία κλισέ ερώτηση. «Το πρωτάθλημα θα κριθεί στα ντέρμπι;»

Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα ναι! Σε αυτό… φταίνε οι θεωρητικά «μικροί»! Η κατάσταση θυμίζει μπάσκετ. Η καλύτερη ομάδα συνήθως νικάει, ειδικά όσο προχωρούν οι αγωνιστικές και από τη στιγμή που ξεφύγαμε από τις «φυσιολογικές εκπλήξεις» του ξεκινήματος.

Οι αποστάσεις άνοιξαν στη βαθμολογία και αυτό δείχνει την αδυναμία πολλών ομάδων να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Ήδη η απόσταση του 7ου Παναιτωλικού από την 6η θέση και τον προβληματικό φέτος Άρη είναι στους 5 βαθμούς. Με εξαίρεση τα ντέρμπι όλα τα ματς είναι «must win» για τους διεκδικητές. Αν δεν γίνουν ζημιές, τα μεταξύ τους θα καθορίσουν τα πάντα.

-Ποιον ευνοεί η διακοπή;

Θα έλεγα τον Ολυμπιακό, αλλά μόνο σε επίπεδο χημείας. Σε φυσική κατάσταση υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για όλους. Βλέπουμε ήδη διαφορές στον τρόπο που θα επιλέξουν τα προπονητικά επιτελεία να αξιοποιήσουν τη διακοπή.

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος τακτική. Στο τέλος θα δείξει (για να συνεχίσουμε με κλισέ). Εδώ θα κάνουμε για πρώτη φορά Μουντιάλ με… πάπλωμα. Έχουμε 15 Νοεμβρίου και η επιστροφή θα γίνει σε ένα μήνα με τα πρώτα ματς των «16» του Κυπέλλου. Τέτοιο «καθαρό» διάστημα προετοιμασίας δεν υπάρχει σχεδόν ούτε το καλοκαίρι, πολλά μπορούν να συμβούν…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*