Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Ολυμπιακός / Ολυμπιακός Πειραιώς – Ιδρύθηκε σαν σήμερα 10 Μαρτίου πριν από 91 χρόνια

Ολυμπιακός Πειραιώς – Ιδρύθηκε σαν σήμερα 10 Μαρτίου πριν από 91 χρόνια

Ιδρύθηκε  σαν σήμερα 10 Μαρτίου πριν από 91 χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός Πειραιώς.  Προέκυψε από την συγχώνευση του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά.  Σ΄ενα ταβερνάκι στο κέντρο του  Πειραιά  έγινε η δουλειά, με τον Νότη Καμπέρο να σκέφτεται το όνομα Ολυμπιακός, και ο Δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος, να κολλά και το  Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά. Ο.Σ.Φ.Π. αυτό είναι.

Τα χρώματα τα έβαλε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος που είχε σπουδάσει νομικά στο Λονδίνο και θαύμαζε την ποδοσφαιρική ομάδα της Άρσεναλ που είχε ιδρυθεί το 1886 και τα χρώματα της ήταν το κόκκινο και το άσπρο. Ο κύριος λόγος για να ιδρυθεί τότε ο Ολυμπιακός ήταν για να υπάρξει αντίπαλος στον πανίσχυρο Εθνικό Πειραιώς αλλά και στις ομάδες της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό 1908 και την νεοιδρυθείσα ΑΕΚ 1924. Η ομάδα προήλθε από λαϊκά στρώματα, από ανθρώπους του λιμανιού του Πειραιά μαουνιέρηδες που δεν είχαν υψηλά εισοδήματα. Δεν ανήκαν στην ελίτ του Πειραιά δηλαδή εκείνα τα χρόνια. Η ομάδα ξεκίνησε με επιτυχίες και μαζί με το λαϊκό προφίλ, έκαναν τον Ολυμπιακό δημοφιλή αμέσως μετά την ίδρυσή του. Έπαιξε ρόλο φυσικά και το ότι στην ομάδα έφθασαν να παίζουν  5 αδέλφια. Οι Ανδριανόπουλοι. Ο Γιάννης, ο Ντίνος, ο Γιώργος, ο Βασίλης και ο Λεωνίδας.

Τη φανέλα του Ολυμπιακού έχουν φορέσει μεγάλες δόξες, Θανάσης Μπέμπης, Μπάμπης Κοτρίδης, Θανάσης Σούλης, Ηλίας Ρωσίδης, Γιώργος Δαρίβας, Ηλίας Υφαντής, Κώστας Πολυχρονίου, και ο Ανδρέας Μουράτης.

Το  Θρύλος βγήκε την εξαετία ’53-’59, όταν η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τέσσερα νταμπλ. Από τότε, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού το χρησιμοποιούν για να δηλώσουν την υπεροχή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες και ειδικότερα με τους μεγάλους τους αντιπάλους, τον Παναθηναϊκό, ο αιώνιος αντίπαλος, και με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*