Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Ολυμπιακός / Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Από τον Πάσπαλι στους Σπανούλη και Παπαπέτρου!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Από τον Πάσπαλι στους Σπανούλη και Παπαπέτρου!

Τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα τα παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ξεπερνούν τα «στενά» όρια της Ελλάδας, έχοντας χαρίσει μαγικές και αλησμόνητες στιγμές τα τελευταία 26 χρόνια στα ευρωπαϊκά παρκέ!

Οι δύο «αιώνιοι» θα συναντηθούν για 19η φορά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αρχή να γίνεται το… μακρινό 1994 και στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ. Από τότε, έχουν μεσολαβήσει πολλά, ένα πράγμα όμως που πάντα «ιντριγκάρει» τον φίλαθλο κόσμο είναι οι παίκτες που γυρίζουν να παίξουν ως «εχθροί» εναντίον της πρώην ομάδας τους.

Με αφορμή το αποψινό ντέρμπι στο Σ.Ε.Φ., στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Euroleague, συγκεντρώσαμε εκείνους τους παίκτες που αγωνίστηκαν με τη φανέλα και των δύο ομάδων σε μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Ζάρκο Πάσπαλι

Ο πρώτος της σχετικής λίστας δεν είναι άλλος από τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Σέρβος φόργουορντ μετά από τρία άκρως επιτυχημένα χρόνια στον Ολυμπιακό και από τα αγαπημένα παιδιά του «ερυθρόλευκου» κοινού, τον Αύγουστο του 1994 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος.

Ο Πάσπαλι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ με τον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας 22 πόντους. Ένα χρόνο μετά, και πάλι στον ημιτελικό της διοργάνωσης, ο Ζάρκο φοράει τη φανέλα των «πρασίνων» στην ήττα της ομάδας του 58-52 (17 πόντους).

Αλεξάντερ Βολκόφ

Ο Αλεξάντερ Βόλκοφ έκανε το αντίθετο δρομολόγιο από τον Ζάρκο Πάσπαλι, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια άτυπη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό για τον Σέρβο.

Ο Ουκρανός σέντερ αγωνίστηκε για μία σεζόν στην κάθε ομάδα. Στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ ήταν ο κορυφαίος του «τριφυλλιού» με 32 πόντους, ενώ έναν χρόνο αργότερα «γεύτηκε» τη χαρά της πρόκρισης στον τελικό στη Σαραγόσα (58-52), φορώντας τη φανέλα των Πειραιωτών και βάζοντας 4 πόντους.

Βασίλης Σπανούλης

Μια κατηγορία μόνος του ο Βασίλης Σπανούλης! Από τους ελάχιστους παίκτες που έχουν πανηγυρίσει Ευρωλίγκα και με τους δύο «αιώνιους».

Ως παίκτης του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Final Four του Βερολίνου, και μάλιστα ήταν από τους πρωταγωνιστές της νίκης των «πρασίνων» (84-82) με 18 πόντους και 2 ασίστ, αλλά και γενικότερα εκείνης της εξαιρετικής πορείας μέχρι τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο.

Έναν χρόνο αργότερα, ο 38χρονος πλέον γκαρντ θα πάρει τον δρόμο προς Φάληρο, συμπληρώνοντας φέτος 11 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό. Έκτοτε θα βρει στον δρόμο του συνολικά εννέα φορές την πρώην ομάδα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την καλύτερη εμφάνισή του να είναι αυτή της σεζόν 2016/17, στη νίκη των «ερυθρόλευκων» 77-79 στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο. Εκείνο το βράδυ, ο Σπανούλης ήταν απολαυστικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 22 πόντους και 8 ασίστ.

Στράτος Περπέρογλου

Τίμησε τις φανέλες των δύο συλλόγων, όντας ένα από τα βασικά γρανάζια τόσο στις δύο ευρωπαϊκές κατακτήσεις του Παναθηναϊκού (2009, 2011), όσο και σε αυτή του Ολυμπιακού το 2013.

Ο 36χρονος πλέον φόργουορντ, βρέθηκε τρεις φορές σε ντέρμπι «αιωνίων» με… άρωμα Ευρώπης, μία με τον Παναθηναϊκό, στο final four του Βερολίνου (2008/09) και δύο με τον Ολυμπιακό, στη φάση των «Top 16» της Ευρωλίγκα τη χρονιά 2014.

Ματ Λοτζέσκι

Ο Ματ Λοτζέσκι είναι ο τρίτος ξένος της σχετικής λίστας. Το «βελούδινο σφυρί» όπως είναι το προσωνύμιό του, ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού τη σεζόν 2013, ενώ αποχώρησε τέσσερα χρόνια αργότερα για τον Παναθηναϊκό (2017/19).

Ο 35χρονος πλέον γκαρντ της ΑΕΚ, πήρε μέρος σε συνολικά οκτώ ευρωπαϊκά ντέρμπι , τέσσερα με κάθε ομάδα. Η καλύτερη εμφάνισή του ήταν τη σεζόν 2018/19, όταν και πέτυχε 10 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ, στη νίκη των «πρασίνων» με 93-80 για τη regular season.

Ίαν Βουγιούκας

Ο Ίαν Βουγιούκας πρωτοήρθε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού το 2007, μένοντας στο λιμάνι για μια τριετία, στην οποία όμως αγωνίστηκε μόνο τη σεζόν 2008/09, καθώς είχε δοθεί δανεικός σε Ρέθυμνο και Πανελλήνιο. Στην ήττα της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Final Four του Βερολίνου, είχε αγωνιστεί για 53 δευτερόλεπτα.

Με τα «πράσινα», ο 35χρονος center έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές την πρώην ομάδα του.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Τελευταίος παίκτης που έχει αγωνιστεί με τις φανέλες και των δύο ομάδων είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Η απόφασή του να αφήσει το καλοκαίρι του 2018 τον Ολυμπιακό έπειτα από πέντε χρόνια συνεργασίας και να πάει στο αντίπαλο «δέος», είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Ο 26χρονος αρχηγός του Παναθηναϊκού, έχει συμμετάσχει και στις δέκα τελευταίες ευρωπαϊκές συναντήσεις των δύο ομάδων, από πέντε με την κάθε μία. Η καλύτερη εμφάνισή του, ήταν στο πιο πρόσφατο χρονικά παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για τη φετινή σεζόν, με τον Παπαπέτρου να πετυχαίνει 14 πόντους και να μοιράζει 4 ασίστ.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*