Home / Μουσική / Μπαρτζώκας για Μίκη Θεοδωράκη στον bwinΣΠΟΡ FM: «Στα μάτια μου φάνταζε θεόρατος»

Μπαρτζώκας για Μίκη Θεοδωράκη στον bwinΣΠΟΡ FM: «Στα μάτια μου φάνταζε θεόρατος»

Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6. Στην αφιερωματική εκπομπή του Μιχάλη Τσόχου για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενήθηκαν στον «αέρα» όχι απλώς καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, αλλά και ο προπονητής του Ολυμπιακού που είχε την τύχη να τον γνωρίσει σε μικρή ηλικία.

«Είμαι πολύ μικρός και λίγος για να σχολιάσω τον Μίκη. Με τέτοια αφιερώματα μάς θυμίζετε το έργο του, αλλά και πόσο μεγάλος ήταν», ανέφερε αρχικά ο τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας και πρόσθεσε:

«Είμαι λίγο νευρικός που θα μιλήσω για ένα θέμα εκτός αθλητισμού. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού. Λόγω της παρουσίας του πατέρα μου στα κοινά, με τον Μίκη, είχα την ευκαιρία ως μικρό παιδί να τον γνωρίσω. Αυτό που θυμάμαι πιο πολύ από όλα είναι ότι είχα την ευκαιρία να ακούσω συζητήσεις από τέτοιους ανθρώπους με ανοιχτό το στόμα. Έγιναν κάποιες συγκλονιστικές συναυλίες του Μίκη στο ‘Γ. Καραϊσκάκης’ και στον Λυκαβηττό, που ήταν κοινωνικά ηφαίστεια».

Όσο για το πώς ήταν ως άνθρωπος ο σπουδαίος μουσικός; «Ήταν μια φυσιογνωμία ευγενής. Στα μάτια μου φάνταζε θεόρατος, όχι μόνο επειδή ήταν ψηλός, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του. Ο Μίκης ήταν τεράστια φυσιογνωμία. Μιλούσε μπροστά σε μας περισσότερο για πολιτική παρά για μουσική. Μερικές προσωπικότητες είναι τόσο κυριαρχικές στο χώρο, που τους βλέπεις με το στόμα ανοιχτό. Ήταν αυτό που πρέσβευε ο Μίκης, για την Ελλάδα, για τη μουσική, αλλά και για την τέχνη γενικότερα. Ο πατέρας μου άκουγε μόνο κλασική μουσική και Θεοδωράκη. Ακούγαμε στο σπίτι Μπετόβεν και το Άξιον Εστί’. Όταν ήμουν προπονητής στη Λοκομοτίβ Κουμπάν έβαζα στο σπίτι μου μουσική του Μίκη κάνοντας κάποια σαν αφιερώματα στη μνήμη του πατέρα μου, που είχε φύγει από τη ζωή».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλεί τους νέους να γνωρίσουν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. «Τα νέα παιδιά πρέπει να ακούσουν τη μουσική του Μίκη. Είναι μαγική. Είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες. Η νέα γενιά είναι τρομερά ταλαντούχα, αλλά δεν ξέρω αν είναι εύκολο να ξαναϋπάρξει στην ελληνική κοινωνία μια προσωπικότητα του διαμετρήματος του Μίκη. Η αλλαγή της στάσης του στα πολιτικά πράγματα άλλαξε και πίκρανε κάποιους στην αριστερά, αλλά η μουσική του συνέχισε να στέλνει μηνύματα. Έχει μελοποιήσει τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, ακόμη και ξένους όπως ο Νερούδα».

Ακούστε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας:



Ακούστε όσα είπε ο Γιάννης Κότσιρας:



Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*