Home / Stories / «Κουφό» πέναλτι Ολιβάρες και γκέλα Ανατολάκη: Τα «Χρυσά Βατόμουρα» των Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

«Κουφό» πέναλτι Ολιβάρες και γκέλα Ανατολάκη: Τα «Χρυσά Βατόμουρα» των Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Τα «Χρυσά Βατόμουρα» από τα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Μεγάλες νίκες, μεγάλοι πρωταγωνιστές, οδυνηρές νίκες, αλλά και οδυνηρά λάθη. Τα «ντέρμπι αιωνίων» έχουν σημαδέψει κατά καιρούς και καθοριστικά λάθη (αλλά πολύ, αλλά όχι), τα οποία δεν είναι και λίγα σε βάθος χρόνου.

Από το αυτογκόλ του Μπανιώτη και του Κωστούλα, τα «κουφά» χέρια Βαμβακούλα και Ολιβάρες μέχρι την γκέλα του Ανατολάκη και το «τσαφ» του Μαζουακού.

Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω…

Το αυτογκόλ του Μπανιώτη

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές σε ντέρμπι ο Χάρης Μπανιώτης. Στις 6 Νοεμβρίου του 1988 ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, όπου οι «πράσινοι» χαμογέλασαν πρώτοι και τελευταίοι στην αναμέτρηση. Αφού προηγήθηκαν με αυτογκόλ του αμυντικού των Πειραιωτών, ενώ ισοφάρισε ο Αλεξίου και ο Σαραβάκος χάρισε τη νίκη στο «τριφύλλι». Σε μία σεζόν όπου το πρωτάθλημα κατέκτησε η ΑΕΚ με το «διπλό» επί των Πειραιωτών με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου.

Το χέρι του Βαμβακούλα στο «ντέρμπι του αιώνα»

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το «ντέρμπι του αιώνα». Ο λόγος για τον τελικό Κυπέλλου του 1988, ο οποίος είχε ήρωα τον Σαργκάνη για τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε την κούπα και παραλίγο μοιραίο τον Νίκο Βαμβακούλα. Ο πρώην μπακ του Ολυμπιακού έκανε… κουλό πέναλτι με χέρι και έδωσε την ευκαιρία στον Φούνες να δώσει προβάδισμα στους Πειραιώτες στο 98’ από την άσπρη βούλα. Ο Δημόπουλος κράτησε όρθιο το «τριφύλλι», ισοφαρίζοντας σε 2-2 στο 102’ και ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι, όπου «καθάρισε» το «φάντομ».

«Έγινε μία τραβέρσα ψηλή. Πήδηξα με έναν παίκτη του Ολυμπιακού, μου έκανε φάουλ και στο κατέβασμα χτύπησε η μπάλα στο χέρι. Υπήρξε ένα σφύριγμα, δεν ξέρω αν σφύριξε αυτός. Δεν την έπιασα με το χέρι, όπως έπεφτα κάτω βρήκε η μπάλα στο χέρι μου», δήλωσε ο Νίκος Βαμβακούλας για την παράβαση που δόθηκε.

Ολιβάρες αλά… Βαμβακούλας

Όταν ο Ολιβάρες έπαθε… Βαμβακούλα. Ο Περουβιανός αριστερός μπακ μιμήθηκε άθελά του τον άλλοτε αριστερό μπακ του «τριφυλλιού» και έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακού να ανοίξει το σκορ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Τζόρτζεβιτς ευστόχησε και άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση των δύο ομάδων για το Κύπελλο. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ισοφάρισε με άπιαστο σουτ και, δίνοντας προβάδισμα στο «τριφύλλι» ενόψει της ρεβάνς. Μέχρι τότε άλλαξαν πολλά, ο Στράτος Αποστολάκης διαδέχθηκε τον Άγγελο Αναστασιάδης στον «πράσινο» πάγκο και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν εντυπωσιακή πρόκριση επικρατώντας 4-1 στη Λεωφόρο.

Τα δύο αυτογκόλ του Παναθηναϊκού

Στο ντέρμπι της σεζόν 2002-03 στη Λεωφόρο πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το «τριφύλλι» επικράτησε 3-2 του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες πήραν δύο φορές προβάδισμα δίχως -τρόπος του λέγειν- να ιδρώσουν. Ο Χένρικσεν με λάθος κεφαλιά από φάουλ του Τζόρζεβιτς και ο Κυργιάκος μετά από προσπάθεια του Άντζα (είχε παίξει αμυντικό χαφ σε εκείνο το ντέρμπι) σημείωσαν τα αυτογκόλ. Η ομάδα του Μαρκαριάν δεν πτοήθηκε και έφερε τούμπα την κατάσταση. Είχε ισοφαρίσει αρχικά με τον Ολισαντέμπε και σε δεύτερη φάση με φάουλ του Μπασινά, ενώ το τέρμα του Κόλκα χάρισε τη νίκη στο «τριφύλλι» απέναντι στους «ερυθρόλευκους» του Σρέτσκο Κάτανετς, που είχε κατηγορηθεί ότι παρέταξε την ομάδα του με αμυντικό προσανατολισμό.

Το αυτογκόλ του Κωστούλα

Όταν «κρέμασε» τον Νικοπολίδη και τον Ολυμπιακό ο Κωστούλας. Ο παλαίμαχος στόπερ φημιζόταν για την σταθερότητα στο παιχνίδι, αλλά στο ντέρμπι της σεζόν 2006-07 δεν το επιβεβαίωσε. Αφού έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των «ερυθρόλευκων» στην προσπάθειά του να διώξει προ του Δημήτρη Παπαδόπουλου έπειτα από σέντρα του Βίκτορ Σάντσεθ από τα δεξιά. Μέχρι το φινάλε δεν άλλαξε κάτι κατι το αυτογκόλ του έκρινε την αναμέτρηση.

Η γκέλα του Ανατολάκη

Ο Παναθηναϊκός απέδρασε στις 4 Μαρτίου του 2007 από το «Γ. Καραϊσκάκης», επικρατώντας 1-0 του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν το πρώτο του «διπλό» στο νέο «σπίτι» των Πειραιωτών και έβαλε τέλος σε ένα κακό σερί, αφού είχε να νικήσει τους «ερυθρόλευκους» από τη σεζόν 1995-96. Το γκολ σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο 89ο λεπτό από ασίστ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος πίεσε και έκλεψε τον Γιώργο Ανατολάκη, ο οποίος αδράνησε. Οι «ερυθρόλευκοι» του Τάκη Λεμονή είχαν πιέσει πολύ σε ολόκληρο το ματς, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες με τον Πιέρ Εμπέντε να βρίσκεται σε καλή ημέρα για την ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ.

Το αυτογκόλ του Μαζουακού

Σε ένα επεισοδιακό και βροχερό ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στις 22 Φεβρουαρίου του 2015 στη Λεωφόρο. Το «τριφύλλι» μείωσε στους τρεις βαθμούς με το τέρμα του Τσόρι λίγο πριν την εκπνοή να στερεί τη δυνατότητα στους «πράσινους» το πλεονέκτημα (1-0 το ματς του πρώτου γύρου) σε περίπτωση ισοβαθμίας. Τον δρόμο προς τη νίκη άνοιξε το αυτογκόλ του Μαζουακού μετά από γύρισμα του Πράνιτς, ενώ το 2-0 έκανε ο Πέτριτς. Ακολούθησε, ωστόσο, η τιμωρία του Παναθηναϊκού, από τον οποίο αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί για όσα έγιναν πριν το ματς, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -6 από την κορυφή.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*