Home / Άλλα Σπόρ / Κουντούρης: «Μόνο ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πληρώνει φόρους-Αθέμιτος ο ανταγωνισμός»

Κουντούρης: «Μόνο ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πληρώνει φόρους-Αθέμιτος ο ανταγωνισμός»

Για φοροδιαφυγή που γίνεται υπό την ανοχή των αρχών και δημιουργία κλίματος αθέμιτου ανταγωνισμού έκανε λόγο ο Μιχάλης Κουντούρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού υποστήριξε πως μόνο οι Πειραιώτες πληρώνουν φόρους, ενώ στάθηκε στη σημασία της προσφοράς του Βαγγέλη Μαρινάκη τονίζοντας πως έχει αναγκαστεί να πληρώνει τα δεκαπλάσια χρήματα από τα συμφωνηθέντα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού:

«Αυτό που παρουσιάσαμε τώρα είναι το επίτευγμά μας, όλων όσων δουλέψαμε, όλων αυτών που έβαλαν χρήματα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ήταν ο δύσκολος δρόμος, ο δρόμος που δεν κοιμάσαι το βράδυ, που δεν πας διακοπές το καλοκαίρι, για να φτάσεις να πετύχεις αυτό. Αρωγοί μας σε αυτό ήταν η ΠΑΕ, η ΚΑΕ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης! Τον λέω ξεχωριστά, γιατί έτσι είναι η πραγματικότητα, γιατί ΠΑΕ, ΚΑΕ έκαναν το καθήκον τους με τα ποσοστά, με το άνοιγμα του τμήματος Μελών και Φιλάθλων στα διαρκείας τους και ό,τι περίσσευε, έβαζε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος στην αρχή έβαζε συμφωνηθέντα ποσά, αλλά έχει φτάσει και βάζει δεκαπλάσια! Τώρα πως έφτασε και βάζει δεκαπλάσια είναι κάτι που θα το συζητήσουμε. Μεγάλο μπράβο στα Μέλη μας, στους φιλάθλους μας, που από τότε που αναλάβαμε, έχουμε περίπου τριπλασιαστεί. Έχουν αυξηθεί τα έξοδα. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Και δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες ενός ανθρώπου αυτό το έξοδο».

«Όπως είπε και ο κ. Μαρινάκης, έχουμε αλλάξει την ιστορία, δουλέψαμε, πληρώσαμε, φέραμε αποτελέσματα, αλλά πρέπει να έρθουν και κάποιοι κοντά στην ομάδα, για να συνεχίσουμε. Στο χάντμπολ είναι ο κ. Ξυνής και κ. Πουρνάρας, είναι κάποιοι χορηγοί μας χρόνια μαζί, όμως δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να είναι εδώ κοντά. Η θέση του προέδρου είναι ανοιχτή, προέδρου Τ.Α.Α., προέδρου Ερασιτέχνη, αρκεί να βοηθήσουν τον σύλλογο. Να ξεκουραστούμε λιγάκι, δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε. Κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστά, να βοηθήσουν λίγο, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Εμείς διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Το 2014-15, κάποιοι μας έλεγαν να μειώσουμε ομάδες, είχαμε τέσσερις και φτιάξαμε άλλες δύο, το χάντμπολ και το μπάσκετ Γυναικών. Τα έξοδα ήταν πολλά, αλλά δεν το μετανιώνω, γιατί τα τμήματα αυτά πήραν 20 τίτλους, 10 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα και συμμετείχαν στην πορεία αυτή των τίτλων. Έχουμε πάνω από 300 αθλητές, έχουμε χιλιάδες παιδάκια, είμαστε στον αθλητισμό από πάνω και προσπαθούμε να έχουμε καλές ομάδες, ώστε τα παιδάκια να βλέπουν κάτι και να θαυμάζουν και να συνεχίσουν τον αθλητισμό. Τις Κάρτες Μέλους και Φιλάθλου κάποιοι τις χλεύαζαν, αλλά το ακολούθησαν κι αυτοί. Είδαν κάποιες θετικές απολαβές οικονομικές και συνέχισαν σε αυτή την πορεία αυτοί που όλοι το χλευάζανε. Μας ακολούθησαν εκεί, δεν μας ακολούθησαν σε άλλες διαδικασίες, όπως η εφορία».

«Από το 2015 και μετά, βγήκε μια εγκύκλιος που έλεγε ότι όλα τα σωματεία, όλα τα συμφωνητικά συμβόλαια, πρέπει να καταβάλουν 20% στην εφορία. Δηλαδή, ένας αθλητής που κάνει 100.000, πρέπει να βάλεις 125.000. Αυτό ήταν υποχρεωτικό, δεν ήταν προαιρετικό. Καμία εφορία δεν είναι προαιρετική. Η εφορία είναι εφορία. Το 2020, βγήκε μια νέα εγκύκλιος και το 20% έγινε 22%. Εμείς ακολουθήσαμε τη νόμιμη οδό και καταβάλλουμε κάθε χρόνο την εφορία μας. Πήγαμε, λοιπόν, στο υπουργείο οικονομικών, στο υπουργείο αθλητισμού, αρκετές φορές και είπαμε: Κύριοι, τι έχετε κάνει για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Το μόνο που κάνατε ήταν να βάλετε εφορία, δεν έχετε κάνει το παραμικρό, μόνο εφορία. Αυτό κάνατε, κύριοι. Όλοι όσοι πέρασαν. Δεν έκαναν το παραμικρό. Δεν μιλάω για τους προηγούμενους, δεν ήθελαν να βλέπουν τον αθλητισμό. Οι τωρινοί προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν, που θέλουν να φτάσουν, θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν να κάνουν αυτό που τους έχουν αναθέσει. Θα μπορούσα να πω βαριές κουβέντες, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο, ώστε να μην φανούμε ότι ήρθαμε εδώ να τους βρίσουμε, αλλά σε κάποιους αρμόζει αυτό. Λοιπόν, δεν έκαναν τίποτα, απλά έβαλαν φόρους».

«Πήγαμε και τους λέμε: Κύροι, έχουμε πληροφορίες ότι μόνο εμείς πληρώνουμε φόρους, ο Ολυμπιακός. Κάνετε κάτι, κάνετε το 10% και να πληρώσει και κανένας άλλος, μόνο εμείς πληρώνουμε. Εμείς τα λέγαμε, εμείς τα ακούγαμε. Στην υγειά του κορόιδου που λέγεται Ολυμπιακός! Φτάσαμε στο 2023-24. Ο Ολυμπιακός, τα τρία τελευταία φορολογικά έτη, έχει μόνο για αθλητές 1.700.000, μόνο για φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Ούτε για φόρο εισοδήματος, ούτε για λοιπούς έμμεσους φόρους, ούτε για λοιπές έκτακτες φορολογίες, ούτε για ΕΝΦΙΑ, ούτε για τίποτα. Μόνο για αυτό 1.700.000! Στα υπόλοιπα σωματεία, έχουμε μηδενικές! Μιλάμε για μηδενικές, αυτές είναι οι πληροφορίες μας. Εμείς το χρόνο, μαζί με τους διακανονισμούς και τα υπόλοιπα, πληρώνουμε στο κράτος πάνω από 2.000.000. Ερασιτεχνικό σωματείο πληρώνει πάνω από 2.000.000. Και οι άλλοι μηδέν! Αν είναι λάθος και δεν είναι μηδέν, να μας το πουν. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, να δούμε τι θα απαντήσουν. Οι υπεύθυνοι».

«Φτάσαμε στον κορωνοϊό που εμείς διαλύαμε τις ομάδες μας, γιατί είχαμε εφορία να πληρώσουμε και να διακανονίσουμε την εφορία του κόβιντ, γιατί τότε δεν υπήρχε κανένα έσοδο, ενώ τώρα πληρώνουμε 2.000.000. Αυτό πως λέγεται; Αθέμιτος ανταγωνισμός! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μία κυβέρνηση να αφήνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε οποιοδήποτε κλάδο. Χρειάζεται να φέρω παραδείγματα; Αν ένα μαγαζί πληρώνει φόρους και ένα άλλο όχι, θα κλείσει. Αν είχε συμβεί αυτό στο ποδόσφαιρο, που είναι ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Αλαφούζος, ο κ. Μελισσανίδης, ο κ. Σαββίδης και δεν πλήρωναν οι τρεις, παρά μόνο ο ένας και του έπαιρναν και πρωτάθλημα, μάλλον θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Πολλά μπορούμε να πούμε τώρα».

«Περιμένουμε απαντήσεις! Αν έχουν κάτι άλλο να μας πουν, με χαρά μας να ζητήσουμε συγγνώμη. Θεωρούμε, ότι μας έχουν κλέψει τίτλους. Όταν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, σου κλέβουν και τίτλους. Τελευταία επτά χρόνια, έχουμε χάσει 11 πρωταθλήματα, έχουμε πάρει πολλά περισσότερα, πως όμως; Με αθέμιτο ανταγωνισμό. Ας μας διαψεύσουν, λοιπόν, ας μας πουν ότι δεν έχουμε δίκιο. Αυτό είναι το παρελθόν. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Εμείς τα είπαμε, περιμένουμε απαντήσεις. Υπάρχει ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Βρούτσης, τα ξέρουν. Τα άκουσαν, είναι υπεύθυνοι από εδώ και πέρα για ό,τι και να γίνει. Ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε: Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Ο Χατζηδάκης τα ίδια, ότι θα έχουμε δίκαιη μοιρασιά στους φόρους. Δεν ξέρω τι να πω, περιμένουμε. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, στο Τ.Α.Α., στο βόλεϊ, δώσανε κάτι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με τη φορολογία του στοιχήματος. Δώσανε, όμως, τα λεφτά με μια μοιρασιά νομίζω όχι δίκαιη, αλλά επικίνδυνη. Επικίνδυνη, σε σημείο που να λέμε: Μην μας ξαναδώσεις! Μας λένε ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα και στο τέλος της χρονιάς, ο Ολυμπιακός έχει εισπράξει 400.000 ευρώ λιγότερα. Μας είχαν τη μονάδα την ευρωπαϊκή 7.200, μας την πήγαν 4.200. Γιατί, χωρίς να μας ενημερώσετε; Δίκιο έχεις, μας είπαν. Σε ό,τι τους λέμε, αυτό μας απαντούν: Δίκιο έχεις! Ξαφνικά έβαλαν κι άλλες ομάδες στο μητρώο, ήθελαν να δώσουν κάποια ψίχουλα στη δεύτερη κατηγορία, τα έκοψαν από την Α1. Το θέμα είναι να υπάρχει σοβαρό πρωτάθλημα. Μειώσανε λεφτά από το πρωτάθλημα, μείωσαν από την Ευρώπη. Εδώ μας μειώσανε από το Κύπελλο που πήραμε στην Ευρώπη, γιατί υπάρχουν μπόνους. Δύο ομάδες πήραν ευρωπαϊκό πέρυσι, ο Ολυμπιακός και ο Απόλλων στο πόλο. Ο Απόλλων τα πήρε, ο Ολυμπιακός όχι, έγινε λάθος. Δίκιο είχαμε κι εκεί! 400.000 μείωση. Δηλαδή, εμείς τι προϋπολογισμό να κάνουμε για του χρόνου; Με τι έσοδα κάνουμε προϋπολογισμό; Με αυτά που μας έκοψαν τώρα; Όλα στον αέρα. Δεν γίνεται να μην ξέρουμε πότε θα τα πάρουμε. Δώσε μια σταθερή να μπορεί να υπολογίσει το σωματείο και τα άλλα τέλος του χρόνου. Ποιος μπορεί να υπολογίζει χωρίς να ξέρει τα έσοδά του; Δεν είμαστε ομάδα που τρέχουμε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και να φύγουμε, να φεσώσουμε το σύλλογο. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να έχουμε το σύλλογο υγιή, να μην τον έχουμε χρεωμένο. Και πραγματικά, δεν τον έχουμε χρεωμένο, πλην του διακανονισμού της εφορίας».

«Και ολοκληρώνουμε με τα λεφτά του στοιχήματος, που από θετικό πάνε να το κάνουν αρνητικό. Πρέπει να δουλέψουν σωστά, να το κάνουν αυτοί που ξέρουν και όχι να έχουν δικιά τους ατζέντα ο καθένας και να λένε: Θα μοιράσω, θα δώσω εκεί, θα δώσω στον άλλον. Κάνουν πολιτική γύρω από τα λεφτά που πρέπει να πάρει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Στα Τ.Α.Α., λοιπόν, υπήρχαν ομάδες που πήραν 300.000 ευρώ, οι πρώτες ομάδες, οι ανταγωνιστικές, οι οποίες έχουν δηλώσει αγωνιστικό έξοδο, δηλαδή για τους αθλητές, 50.000 και 100.000, ενώ εμείς 1.000.000! Έχουν δώσει 50.000 και 100.000 και πήραν 300.000! Αυτοί, λοιπόν, που δεν πληρώνουν εφορία πήραν 300.000 από τα λεφτά των φορολογούμενων! Καταστάσεις όχι κράτος δικαίου, καταστάσεις… ξέρετε. Αυτά για την εφορία».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*