Home / Μπάσκετ / Θρύλος που δεν χαμπαριάζει από… αρρώστιες

Θρύλος που δεν χαμπαριάζει από… αρρώστιες

Το συναπάντημα με την πολυτάλαντη και διψασμένη για αντίδραση και εκδίκηση για το -46 του πρώτου γύρου, Βίρτους, στην Μπολόνια, ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολο, μετά την μπασκετική… πάλη με την Μονακό 48 ώρες νωρίτερα στο Πριγκιπάτο. Έγινε ακόμα πιο δύσκολη, όταν κάτι που έφαγαν αρκετοί παίκτες της ομάδας, έθεσε εκτός μάχης τον Κώστα Σλούκα, και έβαλε αμφιβολίες και για την συμμετοχή αρκετών ακόμα, προεξέχοντος του Σάσα Βεζένκοβ. Είναι όμως ολοφάνερο και ιστορικά καταγεγραμμένο. Δώσε σε αυτή την ομάδα… προβλήματα και φτιάξε της την βραδιά.

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, οι «ερυθρόλευκοι», έχουν έναν μαγικό τρόπο να συσπειρώνονται και να μη λογαριάζουν από ελλείψεις. Σαν μια πολύ καλή παρέα και ΟΜΑΔΑ που είναι, σχεδόν πάντα θα βρεθεί κάποιος, ή κάποιοι, για να καλύψουν τον φίλο τους. Στο ΟΑΚΑ έλλειπε ο Βεζένκοβ, και έξι παίκτες είχαν διψήφιο για να δώσουν τους πόντους του. Στην Μπολόνια, ο Σλούκας ήταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ανήμπορος να βοηθήσει και εκτός του συνήθη ύποπτου Βεζένκοβ (σ.σ. φανταστείτε να μην ήταν άρρωστος), και του σε εξαιρετική κατάσταση και στις δυο πλευρές του παρκέ, αρχηγού, Παπανικολάου, εμφανίστηκε ο ΜακΚίσικ. «Μάγκες δώστε μου την μπάλα. Είμαι εδώ για να παίξω και για τον Κώστα και να κάνω το καλύτερο παιχνίδι μου στην σεζόν». Δεν ξέρω αν ο Αμερικανός γκαρντ είπε κάτι ανάλογο στους συμπαίκτες του, αλλά σημασία έχει ότι το έδειξε στο παρκέ. Και ήταν συγκλονιστικός…

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έκανε μία από τις κομβικότερες, βάσει και των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, νίκες στην σεζόν. Η έκτη μακριά από το ΣΕΦ φέτος και συνεχίζει. Αν πετύχει στο τέλος τους στόχους του στην Ευρωλίγκα, η βραδιά στην Ιταλία θα μνημονεύεται και δικαίως. Και ας πήγε για ένα ακόμα παιχνίδι όπου είχε φτιάξει σωστά την μοίρα του (σ.σ. διαφορά 11 πόντων) να την… κλοτσήσει. Αυτή τη φορά, ή τύχη του χαμογέλασε στο τέλος και τα σουτ των Λούντμπεργκ και Μίκι δεν βρήκαν στόχο. Αμφιβάλω αν το ρεζερβουάρ είχε και άλλη βενζίνη σε ενδεχόμενο παράτασης, όμως η ιστορία έγραψε. Δεν γίνεται κάθε βράδυ να βρίσκεται από το… πουθενά ένας Νουά και ένας Μακουντού για να του παίρνει αυτό που βάσει συνολικής εικόνας αξίζει.

Και το άξιζε στην Μπολόνια, διότι εκτός του ότι διαχειρίστηκε καλά την απουσία του Σλούκα, έπαιξε καλή άμυνα για τρία δεκάλεπτα. Εκτελεστικά και δημιουργικά τον πλήγωνε μόνο ο Τεόντοσιτς, ο οποίος με τις δύο ανόητες τεχνικές ποινές που δέχθηκε, ισορρόπησε σε μεγάλο βαθμό για το ρεκόρ πόντων που έκανε φέτος στην διοργάνωση. Η αστοχία από μακριά (6/19 τρίποντα) και η ανισορροπία στην εκτέλεση διπόντων (14 στο πρώτο ημίχρονο, 35 έναντι 30 στο φινάλε), του στέρησαν μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο μέρος, καθώς είχε 10 ασίστ για μόλις 5 λάθη και ισάριθμα κλεψίματα, την ώρα που η Βίρτους είχε διπλάσια λάθη. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός δεν αξιοποίησε συνολικά και τα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε, καθώς για 14 έξτρα κατοχές, είχε μόλις 9 πόντους.

Την ίδια ώρα η Βίρτους ανανέωσε 10 φορές τις επιθέσεις της από χαμένα αμυντικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού και πήρε 3 περισσότερους. Η άμυνα ήταν όμως σε εξαιρετικό επίπεδο με φοβερές βοήθειες όταν έπρεπε και αρκετές νίκες σε προσωπικές μάχες. Πλην του τελευταίου δεκαλέπτου, όπου ήταν φανερή και η έλλειψη δυνάμενων, ενώ ο Τεόντοσιτς βρήκε στηρίγματα στους Οτζελέγε και Σενγκέλια. Αυτή την φορά, παρότι η Βίρτους προηγήθηκε κιόλας πέντε λεπτά πριν το φινάλε, η συγκέντρωση δεν χάθηκε όπως στο Πριγκιπάτο. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα, έκαναν μόλις 3 λάθη στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο γαλόνι στο πέτο της αποψινής νίκης.

Φρόντισαν γι’ αυτό οι εξαιρετικές επιλογές των ΜακΚίσικ (σ.σ. επιτέλους το κάθετο παιχνίδι που τόσο έλλειπε) και Βεζένκοβ που, κάλυψαν και την έλλειψη σκορ από τους τρεις σέντερ. Σε ένα παιχνίδι που ο Κάναν χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ αλλά έμεινε στα 1/8 σουτ, ο Ολυμπιακός έφυγε αλώβητος και επιστρέφει από μια δύσκολη εβδομάδα με μία νίκη. Το πρόγραμμα είναι… βουνό και στην συνέχεια, καθώς την επόμενη εβδομάδα, στο ΣΕΦ έρχεται η πρωτοπόρος Ρεάλ και ακολουθούν, Μακάμπι (εντός), Φενέρ (εκτός) και Εφές (εντός). Αν ο Ολυμπιακός γύριζε με άδεια χέρια από το τριήμερο σε Γαλλία και Ιταλία, τα πράγματα θα δυσκόλευαν αρκετά. Τώρα, περιμένει την επόμενη πρόκληση, συντροφιά με τον κόσμο του…

Y.Γ. Πολύτιμη και η συνεισφορά του Γουόκαπ, ο οποίος παρότι είχε παίξει 33 λεπτά την Τρίτη, πρόσφερε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και έκανε και το “ερυθρόλευκο” κάρφωμα της χρονιάς μέχρι στιγμής.


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*