Home / Διονύσης Δεσύλλας / Η σκληρή δουλειά, η τακτική του Ιβάν και η συνέχεια για έναν αλλιώτικο Παναθηναϊκό

Η σκληρή δουλειά, η τακτική του Ιβάν και η συνέχεια για έναν αλλιώτικο Παναθηναϊκό

Για δυο εβδομάδες ο Παναθηναϊκός δούλεψε σκληρά στο Χορστ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι πράσινοι σε αυτό το διάστημα, έδωσαν τρία φιλικά παιχνίδια (Αλ Τααβόν, Άλκμααρ, Φένλο), έχοντας δυο ισοπαλίες και μια ήττα και επέστρεψαν στη βάση τους για να συνεχίσουν την προετοιμασία τους στην Αθήνα. Τι είδαμε και τι περιμένουμε από τον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν; Μια σεζόν που θα είναι απαιτητική και με την πίεση στα ύψη για όλους μέσα στην ομάδα.

Φουλ τακτική και 4-2-3-1



Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε στην αποστολή 31 ποδοσφαιριστές, αλλά και μικρά απρόοπτα όπως αυτό του Χατζηγιοβάνη που άργησε να ενσωματωθεί και του Πούγγουρα, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, οι προπονήσεις είχαν πολλή τακτική. Ο Σέρβος άρχισε από τα βασικά και προχώρησε σε πιο εξειδικευμένες ασκήσεις. Ασκήσεις που αφορούσαν είτε το μεσοεπιθετικό κομμάτι, είτε το αμυντικό με σκοπό τη βελτίωση σε κάθε τομέα και κυρίως στη δημιουργία και την ανάπτυξη, είτε από τον άξονα, είτε από τα πλάγια. Ηταν πολλά τα… μαθήματα τακτικής από τον 59χρονο στους ποδοσφαιριστές του. Με διακοπές, με εντολές, παρατηρήσεις, “επαναλήψεις” και αναλύσεις από τον έμπειρο προπονητή προς τους παίκτες του.

Η ομάδα χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς. Κυρίως σε αυτό της ανάπτυξης και δημιουργίας, αλλά και στο επιθετικό και αμυντικό transision. Ολα αυτά δουλεύτηκαν στο Χορστ και θα συνεχίσουν να δουλεύονται καθημερινά στο Κορωπί.

Σε ό, τι έχει να κάνει με το σύστημα, αυτό το οποίο δούλεψε ο Παναθηναϊκός στην Ολλανδία, είναι το 4-2-3-1, το οποίο και εφάρμοσε και στα τρια φιλικά προετοιμασίας. Φυσικά, δεν πρέπει να αποκλείσουμε μέσα στη χρονιά τροποποιήσεις, ανάλογα με την κατάσταση των ποδοσφαιριστών, αλλά και τον τρόπο που αγωνίζεται ο αντίπαλος. Ωστόσο, η βάση είναι η παραπάνω και με αυτή θα πορευτεί η ομάδα.

Ποδόσφαιρο κατοχής και επιθετικότητας



Το στιλ που προσπαθεί να περάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στους παίκτες του, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στις προπονήσεις στο Χορστ της Ολλανδίας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έπαιζε η ομάδα πέρυσι. Ο Σέρβος θέλει να δημιουργήσει ένα γκρουπ που θα παίζει ένα ποδόσφαιρο κατοχής και κυριαρχίας και θα βασίζεται σε σωστή επιθετική ανάπτυξη. Δούλεψε πολύ με τους ποδοσφαιριστές του σε αυτό το κομμάτι και φυσικά είναι κάτι που θα συνεχίσει να το κάνει. Δεν είναι εύκολη η μετάβαση από το “άμεσο” ποδόσφαιρο, σε αυτό της επιθετικότητας και κυριαρχίας. Απαιτείται χρόνος για να γίνει η αλλαγή από μια ομάδα φουλ αμυντική σε επιθετική. Και όχι μόνο…

Βελτιώνεται, αλλά…



Χρόνο με τον χρόνο, καιρό με τον καιρό οι ποδοσφαιριστές βελτιώθηκαν αρκετά στα θέματα της τακτικής, βασισμένα στα “θέλω” του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η διαφορά από την πρώτη μέρα του βασικού σταδίου προετοιμασίας μέχρι την τελευταία είναι εμφανής σε εμάς που την παρακολουθήσαμε από κοντά. Οι παίκτες σιγά σιγά γίνονται όλο και καλύτεροι ή αν θέλετε πιο σωστοί σε αυτά που ζητάει ο προπονητής τους. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Και διότι δεν μπορέι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να σβηστούν όλες οι ανορθογραφίες του παρελθόντος και κυρίως της περσινής χρονιάς και διότι απαιτούνται σοβαρές μεταγραφικές προσθήκες και μάλιστα γρήγορα.

Ενίσχυση ποιότητας μεσοεπιθετικά



Οση δουλειά κι αν γίνει κι όση προσπάθεια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ομάδα θα γίνει καλύτερη και θα ανεβάσει το επίπεδό της μόνο με μεταγραφές και φυσικά αποδεσμεύσεις (οι τελευταίες λογικά θα γίνουν προς το δεύτερο μισό του Αυγούστου εκτός κι αν έρθει κάποια πρόταση…). Μέχρι τώρα έχουν αποκτηθεί οι Πέρες και Κώτσιρας, οι οποίοι έκαναν καλή προετοιμασία και φαίνεται, τουλάχιστον αρχικά, να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές του Γιοβάνοβιτς. Έχει ντυθεί στα πράσινα, επίσης, ο στόπερ Σάρλια, αλλά δεν τον είδαμε στην Ολλανδία, αφού θα ενσωματωθεί με την ομάδα στην Αθήνα.

Από τη μέση και μπροστά υπάρχουν ποδοσφαιριστές που υπολογίζονται και κάποιοι που δεν είναι στα πλάνα της ομάδας. Υπάρχουν, επίσης, και περιπτώσεις με ερωτηματικό. Ας τα βάλουμε κάτω…

Οι κεντρικοί χαφ



Στις θέσεις των χαφ, οι παίκτες που δούλεψαν στην προετοιμασία και υπολογίζονται είναι οι Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος, Πέρες, Βιγιαφάνιες, Μπουζούκης. Φυσικά, υπάρχει και ο Κουρμπέλης, που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο ατομικών προπονήσεων. Αντιθέτως εκτός πλάνων παραμένουν οι Σανκαρέ και Αγιούμπ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη γνώμη του προπονητή. Ο Σερπέζης λογικά θα αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό Β’. Στην προετοιμασία τον είδαμε να παίζει ως στόπερ, λόγω της έλλειψης παικτών εκεί. Επίσης, κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τον Αθανασακόπουλο. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει έναν ακόμη παίκτη για το κέντρο που θα αγωνίζεται περισσότερο στη θέση “8” (υπό προυποθέσεις στο “10”) και θα δώσει ταχύτητα στη μεσαία γραμμή. Συνεπώς, περιμένουμε μια ακόμη μεταγραφή για τη μεσαία γραμμή.

Οι ακραίοι



Στα εξτρέμ, υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκεί η ομάδα αναζητά ποδοσφαιριστές με καλύτερα στοιχεία, ταχύτητα και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Ο Χατζηγιοβάνης υπολογίζεται, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με τον Αλτάι. Συνεπώς, στην περίπτωσή του μπαίνει ένα ερωτηματικό. Οι Αϊτόρ και Σαβιέρ δεν έδειξαν κάτι το φοβερό και τρομερό στην προετοιμασία. Εν ολίγοις μια από τα ίδια, ενώ ο Ενγκμπακοτό, παρά το γεγονός ότι είχε διάθεση και προσπάθησε πολύ στις προπονήσεις, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μόνο εναλλακτική λύση και τίποτα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται εκεί δυο εξτρέμ πολύ ποιοτικά που θα δώσουν στο “τριφύλλι” χαρακτηριστικά τελείως διαφορετικά. Αν δεν αποκτηθούν ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά σε αυτές τις θέσεις, τότε επιθετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Περιμένουμε, λοιπόν, δυο κινήσεις στους εξτρέμ.

Οι σέντερ φορ



Τέλος, στην κορυφή της επίθεσης είδαμε τους Μακέντα, Καρλίτος, Ιωαννίδη και Καμπετσή που έπαιξε στα δυο φιλικά ως εξτρέμ. Ολοι τους προσπάθησαν στην προετοιμασία, βγάζοντας ο κάθε ένας τα στοιχεία που διαθέτει. Και εδώ επιβάλλεται η απόκτηση ενός φορ με την αποδέσμευση κάποιου. Η ομάδα έχει πρόβλημα στα τελειώματα ακόμα κι όταν η μπάλα φτάνει στην περιοχή κι αυτό θα διορθωθεί μόνο με τη μεταγραφή ενός φορ που θα δώσει περισσότερο ποιότητα, εκτέλεση και θα αυξήσει τον συναγωνισμό. Πιθανότατα και ταχύτητα, αλλά το ζητούμενο είναι εδώ η ποιότητα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο τελείωμα.

Περιμένοντας τις επιστροφές στην άμυνα



Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αριθμητικό πρόβλημα με τις απουσίες Πούγγουρα και Σένκεφελντ, η άμυνα έχει τα λιγότερα προβλήματα. Οι νεαροί Σιδεράς και Ρόμπι δούλεψαν καλά με τον πρώτο να φαίνεται ότι βρίσκεται ένα κλικ παραπάνω. Και οι δυο θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν στη β΄ομάδα για να “ψηθούν” ποδοσφαιρικά. Με τις επιστροφές των δυο τραυματιών συν την προσθήκη Σάρλια, η ομάδα φαίνεται να είναι “κομπλέ”, εκτός και αν προκύψει μια ακόμη κίνηση, κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Σε ό, τι αφορά τους ακραίους μπακ δούλεψαν σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Οι Κώτσιρας και Σάντσες τα έχουν πάει καλά στην προετοιμασία, όπως και οι Χουάνκαρ και Χατζηθεοδωρίδης. Ενας ποδοσφαιριστής πίσω από τον Ισπανό με περισσότερη ποιότητα από τον Έλληνα αριστερό μπακ θα ήταν μια καλή προσθήκη, αλλά περισσότερο ως εξτρά επιλογή.

Η τετράδα τερματοφυλάκων



Οι γκολκίπερ είχαν, φυσικά, το δικό τους πρόγραμμα υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μουντάκη. Φυσικά, μιλάμε για πιο εξειδικευμένη προπόνηση. Στη θέση υπάρχει ο Διούδης ως πρώτος, ενώ έρχεται από πίσω ο Χριστογεώργος μαζί με τους Ξενόπουλο και τον “πρωτάρη” Χατζηγιαννάκη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ομάδα δε χρειάζεται τερματοφύλακα. Αν, όμως, σκοπεύουν στο τριφύλλι να δώσουν τον Χριστογεώργο στη β΄ομάδα για να πάρει παιχνίδια και να εξελιχθεί πιο εύκολα, τότε η απόκτηση ενός γκολκίπερ ακόμα είναι επιβεβλημένη και θα δώσει και περισσότερο στοιχείο συναγωνισμού για τη θέση “1”.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*