Home / Μπάσκετ / Euroleague / Η επιτροπή εφέσεων μείωσε τις ποινές των Μπλάτερ και Πλατινί

Η επιτροπή εφέσεων μείωσε τις ποινές των Μπλάτερ και Πλατινί

Από οκτώ σε έξι χρόνια

Αθήνα
Η FIFA γνωστοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ότι η επιτροπή εφέσεών της επικύρωσε εν μέρει τις αποφάσεις που είχε λάβει το δικαστικό τμήμα της επιτροπής δεοντολογίας της στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2015, αναφορικά με τους Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, αντίστοιχα, των οποίων οι ποινές αποκλεισμού μειώθηκαν από τα οκτώ σε έξι χρόνια.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία αναφέρει:

«Μετά την εκδίκαση των υποθέσεων των κ. Πλατινί και κ. Μπλάτερ στη Ζυρίχη στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2016, αντίστοιχα, η επιτροπή εφέσεων αποφάσισε τα εξής:

Οι εφέσεις του κ. Πλατινί και του κ. Μπλάτερ απορρίπτονται όσον αφορά τις παραβάσεις του άρθρου 13 (γενικοί κανόνες συμπεριφοράς), του άρθρου 15 (πίστη), του άρθρου 19 (σύγκρουση συμφερόντων) και του άρθρου 20 (προσφορά και αποδοχή δώρων και άλλα οφέλη) του κώδικα δεοντολογίας της FIFA, όπως ορίζεται από το δικαστικό τμήμα. Η επιτροπή εφέσεων συμφώνησε με τις διαπιστώσεις του δικαστικού τμήματος της επιτροπής δεοντολογίας, υπό την έννοια ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην παρούσα υπόθεση δεν είναι επαρκή για να θεμελιωθεί παράβαση του άρθρου 21 του κώδικα δεοντολογίας της FIFA (δωροδοκία και διαφθορά). Κατά συνέπεια, η προσφυγή που κατατέθηκε από το ερευνητικό τμήμα για τον διά βίου αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα συνδέεται με το ποδόσφαιρο επίσης απορρίφθηκε.

Ενώ συμφωνεί με τις αρχές και τα επιχειρήματα που παρουσίασε το δικαστικό τμήμα στον υπολογισμό της ποινής, η επιτροπή εφέσεων έκρινε ότι κάποια ισχυρά ελαφρυντικά στοιχεία για τον κ. Πλατινί και τον κ. Μπλάτερ δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον καθορισμό της ποινής. Με αυτή την έννοια, μεταξύ άλλων, η επιτροπή εφέσεων έκρινε ότι οι δραστηριότητες του κ. Πλατινί και του κ. Μπλάτερ και οι υπηρεσίες που είχαν προσφέρει στην FIFA, την UEFA και γενικά στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να τύχουν κατάλληλης αναγνώρισης ως ελαφρυντικό στοιχείο. Έτσι, μετά από προσεκτική ανάλυση και λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές ελαφρυντικές περιστάσεις των υποθέσεων, κρίθηκε ότι η μείωση κατά ένα χρόνο του πενταετούς αποκλεισμού για παραβίαση του άρθρου 20 του κώδικα δεοντολογίας της FIFA ήταν σωστή και, ομοίως, η μείωση κατά ένα χρόνο του τριετούς αποκλεισμού για τις άλλες παραβάσεις ήταν επίσης σωστή. Συνοπτικά:

Ο Μισέλ Πλατινί τιμωρείται με αποκλεισμό από τη συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο (διοικητική, αθλητική ή άλλη) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για μια περίοδο έξι (6) ετών από τις 8 Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1h) του κώδικα δεοντολογίας της FIFA, σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του πειθαρχικού κώδικα της FIFA. Επιπλέον, ο κ. Πλατινί θα πληρώσει ένα πρόστιμο στο ποσό των 80.000 ελβετικών φράγκων εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης.

Ο Γιόζεφ Μπλάτερ τιμωρείται με αποκλεισμό από τη συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο (διοικητική, αθλητική ή άλλη) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για μια περίοδο έξι (6) ετών από τις 8 Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1h) του κώδικα δεοντολογίας της FIFA, σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του πειθαρχικού κώδικα της FIFA. Ο κ. Μπλάτερ θα πληρώσει ένα πρόστιμο στο ποσό των 50.000 ελβετικών φράγκων εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*