Home / Μπάσκετ / Η επιστροφή των «δεινοσαύρων» στην Ευρωλίγκα

Η επιστροφή των «δεινοσαύρων» στην Ευρωλίγκα

Οι ευέλικτοι και όχι τόσο ψηλοί σέντερ ήταν μια «μόδα» που είχε πολλή πέραση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ την προηγούμενη δεκαετία. Από τον Χάινς και τον Λάσμε, μέχρι τον Τάιους ή τον Ντέιβις, αρκετές ομάδες εμπιστεύονταν τη θέση «5» σε τέτοιου τύπου παίκτες πολύ περισσότερο σε σχέση με τους κλασικούς πανύψηλους σέντερ του παρελθόντος. Οι τελευταίοι θεωρούνταν δυσκίνητοι, ευάλωτοι σε άμυνες αλλαγών και επιζήμιοι στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθούν.

Όπως κάθε μόδα, ωστόσο, φαίνεται πως έκανε τον κύκλο της. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες επιστρέφουν στη χρησιμοποίηση των λεγόμενων 7 footers (παικτών δηλαδή που υπερβαίνουν τα 2,10μ.) στη θέση «5». Μάλιστα την τρέχουσα σεζόν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αρκετοί παίκτες με τέτοιο μέγεθος έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στο Top 12 των παικτών της Ευρωλίγκας σε αξιολόγηση έχοντας διανύσει πάνω από το μισό της κανονικής περιόδου. Στη τρίτη θέση βρίσκουμε τον Έντι Ταβάρες της Ρεάλ (με 19,7 κατά μέσο όρο στο Index), στην έβδομη τον Νίκολα Μιλουτίνοφ της ΤΣΣΚΑ (17,4), στην ενδέκατη τον Μουσταφά Φαλ της Βιλερμπάν (15,8) και στη δωδέκατη τον Γιώργο Παπαγιάννη του Παναθηναϊκού (15,6).

Τη σεζόν 2019/20 υπήρχε μόνο ένας 7 footer στις κορυφαίες 15 θέσεις (ο Μιλουτίνοφ πέμπτος με 19,2), το 2018/19 τρεις (Μιλουτίνοφ, Πουαριέ και Βέσελι), το 2017/18 δύο (Βέσελι και Μιλουτίνοφ), το 2016/17 ένας (ο Βόιτμαν μόλις 14ος), το 2015/16 τρεις (οι Μπουρούσης, Μπίλαν και Βέσελι), το 2014/15 τρεις (οι Μαριάνοβιτς, Τόμιτς και Κρίστιτς), το 2013/14 δύο (οι Τόμιτς και Λοβέρν), το 2012/13 δύο (οι Κρίστιτς και Τόμιτς), το 2011/12 δύο (οι Κρίστιτς και Σερμαντίνι) και το 2010/11 δύο (οι Μπουρούσης και Νεστέροβιτς). Θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να δούμε τόσους ψηλούς σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι «δεινόσαυροι», όπως είχαν χαρακτηριστεί θεωρούνταν τρομακτικοί μεν αλλά δυσκίνητοι και υπό εξαφάνιση, έχουν επιστρέψει για τα καλά στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*