Home / Μπάσκετ / Η… δοκιμασία του Κουφού και τα δεδομένα με Ολυμπιακό

Η… δοκιμασία του Κουφού και τα δεδομένα με Ολυμπιακό

Ο τραυματισμός του Χασάν Μάρτιν στο παιχνίδι με την Εφές, ώθησε τον Ολυμπιακό στην αντικατάστασή του με τον Κώστα Κουφό. Ο 32χρονος σέντερ, έπειτα από περίπου ένα χρόνο αγωνιστικής απραξίας, λόγω της αποδέσμευσής του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την πανδημία του κορωνοϊού που στάθηκε εμπόδιο για να βρει νέα μπασκετική στέγη, μπήκε ξανά σε συνθήκες ομάδας, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε ελληνικό σύλλογο.

Οι «ερυθρόλευκοι», εκτός από το «κενό» του άτυχου Μάρτιν, κάλυψαν για πολλούς με την παρουσία του Κουφού και την… ανορθογραφία της απουσίας σέντερ με τα δικά του χαρακτηριστικά στο ρόστερ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έδωσε σταδιακά χρόνο στον ομογενή σέντερ, καθώς εκτός από την δεδομένη έλλειψη ρυθμού, υπήρχε και ο κίνδυνος τραυματισμού, σε περίπτωση που έπαιζε με το… καλημέρα περισσότερο απ’ ότι πρέπει, σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων. Στους δύο πρώτους αγώνες με Μπασκόνια (εκτός) και Ερυθρό Αστέρα (εντός), ο Κουφός έπαιξε για περίπου 12 λεπτά, έχοντας θετική παρουσία.

Πέτυχε συνολικά 13 πόντους με 6/8 δίποντα, μάζεψε 4 ριμπάουντ και έκανε ένα κόψιμο, βρίσκοντας σιγά-σιγά τα πατήματά του. Απέναντι σε Ζενίτ και Άλμπα, οι συνθήκες των αγώνων, οι αντίπαλοι σέντερ και τα σχήματα που ήταν αποδοτικά για τους «ερυθρόλευκους», δεν ευνόησαν για να παίξει παραπάνω από 9 λεπτά συνολικά. Στο φιλικό με τον Άρη στο ΣΕΦ, ο Κουφός έπαιξε περισσότερο από ποτέ από την στιγμή που υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Έμεινε 20 λεπτά στο παρκέ, πετυχαίνοντας 21 πόντους με 9/13 δίποντα, ενώ μάζεψε και 9 ριμπάουντ. Ασφαλώς και με όλο τον σεβασμό στους ψηλούς των «κίτρινων», το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αποτελεί κριτήριο.

Σίγουρα όμως, φανερώνει πως πλέον ο 32χρονος σέντερ έχει βρει ρυθμό και βρίσκεται σε κανονική κατάσταση, έχοντας ένα μήνα παρουσίας στον Ολυμπιακό. Από την στιγμή που βρίσκει ξανά την φόρμα του, τα τρία προσεχή παιχνίδια με Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια, θα δώσουν την ευκαιρία για ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πόσο μπορεί να προσφέρει και ίσως να βάλει σε σκέψεις τους «ερυθρόλευκους» για την παραμονή του και την νέα σεζόν. Η τουρκική ομάδα έχει στις τάξεις της τον Γιάν Βέσελι, η «βασίλισσα» τον Έντι Ταβάρες και η Βαλένθια τους Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και Μάικ Τόμπι. Παίκτες στα… κυβικά του δηλαδή, που ελλείψει Κουφού, θα είχαν πολύ ελεύθερο πεδίο στην ρακέτα στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα τον χρειαστεί περισσότερο αυτές τις δυο εβδομάδες και θα βγάλει σίγουρα ασφαλή συμπεράσματα. Ανεξάρτητα πάντως με το πόσο καλά θα τα καταφέρει (έχει όλα τα προσόντα γι’ αυτό), οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για να συνεχιστεί η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό και την νέα σεζόν είναι το οικονομικό. Ο Κουφός αμειβόταν πέρυσι στην ΤΣΣΚΑ με περίπου 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά η μονοετής απουσία του από την ενεργό δράση, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κασέ του. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στις πρώτες διερευνητικές κουβέντες με τους «ερυθρόλευκους», αξιώνει περίπου 750-800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Το ποσό σαφώς και είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι την σεζόν 2019/20 οπότε και είχε έρθει στην Ευρώπη μετά από 11 χρόνια στο ΝΒΑ, αλλά σχεδόν απαγορευτικό για τον 2ο-3ο σέντερ μιας ελληνικής ομάδας. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, φαίνεται πως έχει αλλάξει φιλοσοφία και είναι πολύ πιθανό να πλαισιώσει την νέα σεζόν το ρόστερ με σέντερ-δεινόσαυρο, όμως όχι δαπανώντας ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του μπάτζετ της ομάδας. Στην αγορά άλλωστε, υπάρχουν παίκτες στο ίδιο στυλ ακόμα και με εμπειρία Ευρωλίγκας (π.χ. Κούζμιτς) που μπορούν να βοηθήσουν απέναντι σε τέτοιου τύπου παίκτες και με πολύ λιγότερα χρήματα.

Όπως και να ‘χει, οι προσεχείς τρεις αγώνες του Ολυμπιακού είναι κρας τεστ για τον Κώστα Κουφό, καθώς δεν αποκλείεται τα δεδομένα στις συζητήσεις να διαφοροποιηθούν. Μεγάλο του πλεονέκτημα άλλωστε, είναι το ελληνικό διαβατήριο, ιδιαίτερα αν η ομάδα επιστρέψει στις εγχώριες διοργανώσεις. Αν για παράδειγμα παίξει καλά και μειώσει τις απαιτήσεις του ή και να μείνουν ίδια και πιο δύσκολα για να ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, αν ομάδες με πιο γεμάτο πορτοφόλι και προπονητική φιλοσοφία να στηρίζονται περισσότερο σε ίδιου στυλ σέντερ και όχι αθλητικούς όπως ο κόουτς Μπαρτζώκας, ενδιαφερθούν για τον παίκτη.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*