Home / Μπάσκετ / Δύο ημίχρονα, «καθρέφτης» μίας σεζόν

Δύο ημίχρονα, «καθρέφτης» μίας σεζόν

Στην υποθετική περίπτωση που κάποιος δεν είχε παρακολουθήσει κανένα από τα 25 παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, αρκούσε -με λίγη δόση υπερβολής- το χθεσινό, για να έχει την μεγάλη εικόνα που τον χαρακτηρίζει. Ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, που για μια σειρά από λόγους που έχουν αναλυθεί, δεν βρήκε ποτέ την αναγκαία και απαιτούμενη σταθερότητα στην απόδοσή της για να πετύχει στην φετινή διοργάνωση. Που σε μπερδεύει αλλάζοντας άρδην εικόνα, όχι από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο.

Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήταν σειρά της αλλαγής από ημίχρονο σε ημίχρονο. Μετά το πρώτο που ο καθένας έκανε του… κεφαλιού του στην επίθεση και όλοι μαζί επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό άστοχων τριπόντων, εύκολων λαθών που έδιναν χαλαρούς πόντους στον αιφνιδιασμό και του πως παίζεται η άμυνα με τα… μάτια, ακολούθησε το δεύτερο, όπου σχεδόν όλα έγιναν μπασκετικά τέλεια. Λέμε σχεδόν όλα διότι αρκούσαν δύο εύστοχες βολές, ένα φάουλ λιγότερο η λίγη τύχη στο τελευταίο σουτ του Πρίντεζη, για να νικήσουν οι «ερυθρόλευκοι» την ρωσική ομάδα και με αυτό τον τρόπο. Από το -25 δηλαδή. Όχι, δεν θα άλλαζε η νίκη την μοίρα τους, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε στο να αλλάξει η κακή ψυχολογία και η φυσιολογική εσωστρέφεια που έχουν επιφέρει οι ήττες.

Πολλοί και όχι άδικα, μιλούν για έλλειψη κινήτρου που οδηγεί σε εμφανίσεις όπως αυτές του πρώτου ημιχρόνου. Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει, αν η ίδια ακριβώς εικόνα δεν είχε εμφανιστεί σε μία ντουζίνα αγώνων φέτος, όταν η ομάδα ήταν μέσα στους στόχους της. Σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός κυνηγάει στο σκορ, ακόμα και όταν ήταν μέσα στην οκτάδα βαθμολογικά. Η ανατροπή που έγινε χθες, αρχικά πρέπει να προβληματίσει την ΤΣΣΚΑ, αλλά φυσικά και τους πειραιώτες. Που ακόμα και με τα δεδομένα λάθη τους, τις αβλεψίες και τις απουσίες που έχουν επιφέρει οι συνεχόμενοι τραυματισμοί, δεδομένα έχουν αδικήσει τον εαυτό τους. Δεν είναι για τόσο χαμηλά οι δυνατότητές τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παίρνουν αυτό που αξίζουν.

Η ευθύνη για το ότι δεν τα κατάφεραν βαραίνει μόνο τους ίδιους. Διότι οι ίδιοι παίκτες με τον ίδιο προπονητή επέτρεψαν 15-0 πόντους από αιφνιδιασμό και 14-0 από λάθη στην ΤΣΣΚΑ στο πρώτο ημίχρονο. Οι ίδιοι παίκτες σούταραν συνεχώς τρίποντα χωρίς λογική, οι ίδιοι παίκτες έπαιξαν σωστά, με συγκέντρωση και ενέργεια την ίδια άμυνα (με αλλαγές) στο δεύτερο μέρος και κάλυψαν διαφορά 26 πόντων. Ο Ολυμπιακός που του λείπει ένας πλέι μέικερ πίσω από τον Σλούκα και ένας ποιοτικός ψηλός δίπλα στον Μάρτιν, γύρισε χθες το ματς με τον διεθνή γκαρντ σε μέτρια μέρα και τον Αμερικανό σέντερ χειρουργημένο. Απέναντι σε μία πανύψηλη ομάδα με εννέα-δέκα παικταράδες που είναι εκ των φαβορί για το τρόπαιο.

Το ότι χθες πήγε να επιβεβαιωθεί το… μεταφυσικό που συμβαίνει με την ΤΣΣΚΑ δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αλλάξει πολλά τη νέα σεζόν. Αλλά σίγουρα μπορούσε και καλύτερα φέτος. Αν παρουσίαζε την ίδια ενότητα, έλλειψη εγωισμού στο ποιος έφταιξε περισσότερο στις ήττες (σ.σ. φταίνε όλοι και ποτέ μόνο ένας) και αυταπάρνηση με το χθεσινό δεύτερο ημίχρονο ίσως τώρα να ήταν ακόμα στο κόλπο. Όπως και να ‘χει, οφείλουν άπαντες η εικόνα να είναι όσο το δυνατόν πιο εφάμιλλη της χθεσινής ανατροπής στα οκτώ παιχνίδια που απομένουν. Το οφείλουν στους εαυτούς τους, στην δουλειά τους και τον κόσμο που στενοχώρησαν. Η νέα χρονιά, είναι μια άλλη ιστορία

Υ.Γ.: Ο ΜακΚίσικ χθες ήταν πολύ κοντά σε αυτό που θέλει ο Ολυμπιακός να είναι σταθερά και τον οδήγησε στο να του ανανεώσει, ορθώς, πρόωρα το συμβόλαιο.

Υ.Γ.2: Ο Βεζένκοφ στην θέση «3» δίνει τρομερό πλεονέκτημα σε όλα τα αμυντικά συστήματά της ομάδας. Άλλη μία εκπληκτική εμφάνιση για τον φετινό MVP.

Υ.Γ.3: Η λάθος προσέγγιση του αγώνα στο πρώτο μέρος, φαίνεται από τον τελικό απολογισμό των 37 τριπόντων που εκτελέστηκαν, την ώρα που τα δίποντα ήταν 28 και που ο Μιλουτίνοφ ήταν στις καρέκλες των τραυματιών. Οι περισσότεροι ήθελαν να γίνουν ήρωες. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά και φανερώνει περίτρανα πως δεν φταίει μόνο ο προπονητής…

Υ.Γ.4: Η ομάδα που ξεκίνησε με τόσα όνειρα και προσδοκίες, ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ συνεχόμενων ηττών στην ιστορία και ενδέχεται στην Βιτόρια απέναντι στην διψασμένη Μπασκόνια να το… σπάσει. Κρίμα, αλλά είπαμε, πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Υ.Γ.5: Σε μία ομάδα πολύ καλών και εργατικών ανθρώπων, από τα ψηλότερα μέχρι τα χαμηλότερα κλιμάκια της, αξίζει κάτι πολύ καλύτερο. Συνεχίζουν να προσπαθούν καθημερινά και θα τα καταφέρουν.


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*