Home / Stories / Δημήτρης Ναλιτζής: Της… μοίρας του γραφτό η ΑΕΚ

Δημήτρης Ναλιτζής: Της… μοίρας του γραφτό η ΑΕΚ

Ακόμα μία αλλαγή, λοιπόν, στο οργανόγραμμα της ΑΕΚ, με τον Δημήτρη Ναλιτζή να ετοιμάζεται να αποτελέσει τον νέο team manager του «δικεφάλου».

Όπως συνέβη και με την προ εικοσαετίας μετακίνησή του στην «Ένωση», έτσι κι η επιστροφή του στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ολίγον τι… μοιραία. Ένας «γάμος», τότε, που ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση και μια επανένωση, τώρα, η οποία πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν μπει η ΑΕΚ στον νέο της γήπεδο.

Εάν κι από… έφηβος άρχισε να μαζεύει ένσημα και να σημειώνει επιτυχίες με τον Πανιώνιο -κορυφαία όλων το «χρυσό» γκολ στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 1998 (1-0)- εμείς θα σταθούμε στα όσα τον συνδέουν με τους «κιτρινόμαυρους». Συνολικά 62 συμμετοχές μέτρησε ο 46χρονος, πλέον, Πειραιώτης με τη φανέλα της ΑΕΚ και το sport-fm.gr επιλέγει τα «highlights» του απ’ αυτές και όχι μόνο.

Δημήτρης Ναλιτζής: Της... μοίρας του γραφτό η ΑΕΚ

Ο… επιδεικτικός μη πανηγυρισμός του στο μοναδικό του τέρμα κόντρα στην ΑΕΚ

Σε δεκατέσσερις αναμετρήσεις αντιμετώπισε την ΑΕΚ ως αντίπαλος (με τις φανέλες των Πανιωνίου, Εθνικού Αστέρα, ΠΑΟΚ και Κέρκυρας -οι δώδεκα για το πρωτάθλημα και οι άλλες δύο για το Κύπελλο). Μόλις σε μία «πανηγύρισε» γκολ. Ήταν τη σεζόν 1999/00 και το εκτός έδρας ματς του Πανιωνίου με την «Ένωση», όταν χάρισε τους τρεις βαθμούς στους «κυανέρυθρους» σημειώνοντας στο 84′ το μοναδικό τέρμα του αγώνα.

Τα παραπάνω εισαγωγικά στον πανηγυρισμό έγκεινται στην εμφανής προσπάθειά του να μην εκδηλώσει… κάποια χαρά. Εξάλλου, τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματά του ήταν γνωστά. Λίγο αυτή του η κίνηση, λίγο και το γεγονός ότι είχε ως αγαπημένη ομάδα την ΑΕΚ, φούντωσαν κι οι φήμες για μετακίνησή του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρόλα αυτά, ο Πειραιώτης στράικερ κατέληξε στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2000. Στο τέλος της σεζόν, μάλιστα, αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, έχοντας πετύχει 24 γκολ (δεκατρία με τη φανέλα του Πανιωνίου και έντεκα μ’ εκείνη του «δικεφάλου του Βορρά»).

Η μεταγραφή στην ΑΕΚ και οι αριθμοί του με τα «κιτρινόμαυρα»

Όπως λέει και το γνωστό σύνθημα των ΑΕΚτζήδων, φαίνεται πως ήταν… της μοίρας του γραφτό και η μετακίνησή του στην «Ένωση» πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2002. Ήταν ο τρίτος σερί δανεισμός του από την Ουντινέζε (σε Περούτζια και Σπόρτινγκ Λισαβόνας οι άλλοι δύο κατά σειρά), η οποία τον είχε αγοράσει από τον ΠΑΟΚ μόλις έναν χρόνο πριν.

Ιδιαίτερο εκείνο το καλοκαίρι για τους «κιτρινόμαυρους» ελέω και της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική τους ηγεσίας. Ο Μάκης Ψωμιάδης βρισκόταν για δεύτερη σερί σεζόν στο διοικητικό τιμόνι του κλαμπ, ενισχύοντας την ομάδα με σημαντικές μεταγραφές, μεταξύ άλλων και με τους Γεωργάτο, Κατσουράνη, Σεντένο, Ράιτ και Μπορμπόκη.

Δημήτρης Ναλιτζής: Της... μοίρας του γραφτό η ΑΕΚ

Η αλήθεια είναι ότι τόσο στην «κιτρινόμαυρη» πορεία του όσο και στην εν συνεχεία καριέρα του, ο Ναλιτζής δεν δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με τα αγωνιστικά πεπραγμένα του. Παρόλα αυτά, το πέρασμά του από την ΑΕΚ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένο. Ειδικά την πρώτη χρονιά προσέφερε αρκετά, δεδομένου κι ότι αγωνιζόταν κατά βάση ως αλλαγή -αποτελώντας την πρώτη λύση πίσω από τους Ντέμη Νικολαΐδη και Ίλια Ίβιτς.

Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με 15 τέρματα και μία ασίστ (σ’ όλες τις διοργανώσεις) –συνιστώντας τον παίκτη της ομάδας του με τη μεγαλύτερη συχνότητα σκοραρίσματος στο πρωτάθλημα (ένα γκολ ανά περίπου 67′), με την ΑΕΚ να τον κάνει δικό της από την Ουντινέζε. Ωστόσο, η επόμενη ήταν απογοητευτική (μόλις δύο γκολ και μία ασίστ), με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ως ελεύθερος για την Κέρκυρα (ακολούθησαν οι Πανιώνιος, Εθνικός Αστέρας, Πάφος, Εθνικός Πειραιά και Φωστήρας).

Το χατ-τρικ κόντρα στο Αιγάλεω

Αποτελεί την κορυφαία του εμφάνιση με την «Ένωση». Στις 26 Γενάρη του 2003 η ΑΕΚ υποδεχόταν το Αιγάλεω στο «Νίκος Γκούμας». Το «Σίτι» αφενός σόκαρε τους γηπεδούχους μόλις στο 1ο λεπτό με τον Συμεωνίδη, αφετέρου πήρε και δεύτερη φορά προβάδισμα με την… τηλεκατευθυνόμενη σουτάρα του Αγρίτη στο 25′.

Ωστόσο, η ομάδα του Μπάγεβιτς αντέδρασε και στις δύο περιπτώσεις, με τα τέρματα του Ναλιτζή (κοντινό τελείωμα στο 10′ και εκτέλεση πέναλτι στο 40′). Μάλιστα, ο οσονούπω νέος team manager των «κιτρινόμαυρων» ήταν εκείνος που, με κεφαλιά στο 55′, ολοκλήρωσε την ανατροπή, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το μοναδικό του χατ-τρικ με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Το… buzzer beater στην Τούμπα

Δεν ήταν χατ-τρικ, αλλά συνιστά το γκολ του που έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στο θυμικό των ΑΕΚτζήδων. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2002/03 οδεύει προς το φινάλε κι η «Ένωση» φιλοξενείται από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Ανοιχτό παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, με τον Νικολαΐδη να έχει απωλέσει αρκετές ευκαιρίες από πλευράς φιλοξενούμενων και να μην μπορεί να συνδυάσει το τελευταίο του ματς στην ΑΕΚ με γκολ. Ό, τι δεν μπόρεσε ο ηγέτης και αρχισκόρερ των «κιτρινόμαυρων», το κατάφερε ο Ναλιτζής που αποδείχτηκε «χρυσή» αλλαγή. Ο υψηλόσωμος φορ επιστρατεύτηκε στο 78ο λεπτό, για να βγει ενώπιον του Ατματζίδη (τότε στους Θεσσαλονικείς) στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, να κατεβάσει την μπάλα με το κεφάλι και να τη στείλει στα δίχτυα με μια διαγώνια «ρουκέτα» με το αριστερό, υπογράφοντας έτσι το «διπλό» (0-1) για την ομάδα του.

Το ιστορικό ματς στην Πάτρα

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε εξαιρετικό δεύτερο γύρο τη σεζόν 2002/03. Απαλλαγμένη πλέον από τη διοίκηση Ψωμιάδη, το σύνολο του Μπάγεβιτς έβγαζε τρομερή ποιότητα εντός αγωνιστικού χώρου μοιράζοντας «τριάρες», «τεσσάρες» και «εξάρες» και παίρνοντας «διπλά» κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Σειρά εμφανίσεων που επισφραγίστηκε με το σπουδαίο «κιτρινόμαυρο» ρεκόρ των δώδεκα σερί νικών στο πρωτάθλημα -και δεκατεσσάρων σε 15 ματς-, το οποίο επεκτάθηκε και στις δύο πρώτες αγωνιστικές της επόμενης σεζόν. Το φινάλε (για την πρώτη) γράφτηκε στις 25 Μαΐου κόντρα στον Πανιώνιο. Εντός έδρας αναμέτρηση μεν για τον «δικέφαλο», όχι όμως και στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά στην Πάτρα. Κι αυτό διότι το «Νίκος Γκούμας» είχε μόλις γκρεμιστεί και η ΑΕΚ έδινε το πρώτο -ιστορικό- παιχνίδι μακριά απ’ αυτό.

Μάλιστα, διατηρούσε ακόμη μαθηματικές ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, οι Ξάνθη και Ακράτητος δεν της έκαναν τη «χάρη» αγωνιζόμενοι με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να στεφθούν πρωταθλητές. Παρόλα αυτά, η «Ένωση» έκανε το καθήκον της επικρατώντας 4-2 και μάλιστα με μια αλησμόνητη ανατροπή! Συγκεκριμένα, εάν και είδε τους φιλοξενούμενους να προηγούνται 2-0 στο 12′, με μια εντυπωσιακή αντεπίθεση και τρία γκολ σε επτά λεπτά (31′-38′) γύρισε το ματς σε 3-2, για να βάλει και το κερασάκι του τέταρτου γκολ στο δεύτερο μέρος.

Πού κολλάει σ’ όλα τα παραπάνω ο Δημήτρης Ναλιτζής; Μα φυσικά στο ότι ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το 3-2, έχοντας δώσει λίγο νωρίτερα την ασίστ και για την ισοφάριση από τον Βασίλη Τσιάρτα.

Συμμετοχή στην «αστεράτη» ΑΕΚ

Μόλις δύο σεζόν έκατσε στον «δικέφαλο». Αμφότερες όμως τις συνδύασε με συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Αν μην τι άλλο σημαντικό. Δεν κατάφερε να σκοράρει στις έξι συμμετοχές του στη φάση των γκρουπ, έβαλε όμως το όνομά του ανάμεσα στους παίκτες της ΑΕΚ που διέγραψαν την αήττητη «αστεράτη» πορεία το 2002.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να βρει δίχτυα, τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα, με την ομάδα του να πανηγυρίζει την πρόκρισή της στους «16» του Κυπέλλου UEFA για 3η σερί σεζόν!

Δημήτρης Ναλιτζής: Της... μοίρας του γραφτό η ΑΕΚ

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*