Home / Ποδόσφαιρο / Εθνική Ελλάδος / Γιορτάζει, θυμάται και τιμάει ο Γαλανόλευκος Φάρος (pics)

Γιορτάζει, θυμάται και τιμάει ο Γαλανόλευκος Φάρος (pics)

Δώδεκα χρόνια από το έπος του 2004, δώδεκα χρόνια Γαλανόλευκος Φάρος, ο οποίος είναι κι επίσημα από το 2008 (οπότε και μετετράπη από τοπικός σε πανελλήνιος σύλλογος) ο 12ος παίκτης της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.
Το Δημοτικό Μουσείο που δημιούργησε στην πόλη των Χανίων, έχει φέτος την τιμητική του, αφού συμπληρώνει αισίως 3 έτη ζωής και πάνω από 1200 εκθέματα.

Από τα Χανιά σε όλο τον κόσμο

Στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004, η Εθνική Ελλάδος έκανε όλο κόσμο να παραμιλάει κατακτώντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Περίπου 160 Χανιώτες βρέθηκαν εκεί, δίπλα στους διεθνείς μας, και από τότε ιδρύθηκε ένας σύλλογος φίλων της Εθνικής που ταξιδεύει με την «γαλανόλευκη» σε οποιοδήποτε άθλημα και όπου και αν αγωνίζεται τραγουδώντας στο πλευρό της.

Από το 2008, έγινε με απόφαση του Πρωτοδικείου, Πανελλήνιος, αριθμώντας πια πάνω από 8.000 μέλη.

Πρόεδρος είναι ο Νίκος Φλέκκας, ενώ υπάρχουν αντιπρόεδροι τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και σε πολλά μέρη του κόσμου όπου υπάρχει Ελληνισμός. Πλέον όλοι οι αρμόδιοι τους γνωρίζουν και τους βοηθούν τόσο στην προμήθεια εισιτηρίων όσο και ευρύτερα στην κάλυψη των όποιων αναγκών.

Το Μουσείο της Εθνικής, το καμάρι του Φάρου

Είναι το πρώτο μουσείο παγκοσμίως με θέμα την Εθνική ομάδα.

Εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουνίου του 2013 στην πόλη των Χανίων και η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν και το επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

inner

inner

Μάλιστα το γεγονός ότι υπάρχει στο μουσείο ειδική θέση για κασκόλ και φανέλες άλλων 50 και πλέον εθνικών ομάδων που έχουν βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής , είναι κάτι που χαροποιεί τους ξένους επισκέπτες. Επιπλέον περνάει το μήνυμα πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ενώνει τους λαούς. Φυσικά το Μουσείο, το οποίο είναι πλέον Δημοτικό, επισκέπτονται και πολλά σχολεία που μέσα σε ένα χώρο που περιλαμβάνει χιλιάδες εκθέματα, μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

inner

Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και ήδη βρίσκεται στην 3η θέση των αξιοθέατων του Νομού Χανίων πίσω από το παλιό Λιμάνι και το Βοτανικό πάρκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 μπήκε στην κορυφαία ταξιδιωτική ιστοσελίδα Tripadvisor.

Τα 1.200 εκθέματα και το χορτάρι του Ντα Λουζ

Μέσα σε τρία χρόνια τα εκθέματα του Μουσείου από 400 έγιναν 1200. Το έκθεμα Νο 1.000 μάλιστα, είναι τα παπούτσια του Αλκέτα Παναγούλια από το Μουντιάλ του 1994 τα οποία δώρισε η κόρη του Δέσποινα.

inner

Ο επισκέπτης , πέραν του ότι μπορεί να αγγίξει τα αντικείμενα, έχει τη δυνατότητα να σηκώσει και να φωτογραφηθεί με το τρόπαιο που κατακτήσαμε πριν δώδεκα χρόνια. Μπορεί να δει πολλές ενδιαφέρουσες ενότητες όπως αυτή με την ιστορία της φανέλας της Εθνικής από το 1982 ως σήμερα.

Επίσης υπάρχουν οι μπάλες του ημιτελικού και του τελικού του Euro 2004, τα εισιτήρια από τους αγώνες ακόμα και χορτάρι από το γήπεδο «Ντα Λουζ» όπως και μερικά από τα ασημένια αστεράκια από τη στιγμή της απονομής του τροπαίου! Τη συλλογή εμπλουτίζουν πολλοί φίλοι της Εθνικής από όλο τον κόσμο που στέλνουν στον Φάρο αντικείμενα, όπως ένας φίλος από τη Δράμα που έστειλε τρία προγράμματα αγώνων από το 1961, το 1965 και το 1971.

inner

Φυσικά και οι διεθνείς παίκτες συμβάλλουν με δωρεά εκθεμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης του μουσείου είναι το πρόβλημα της χωρητικότητας, αφού σύντομα θα χρειαστεί ένας μεγαλύτερος χώρος για να φιλοξενήσει τόσα χρόνια ιστορίας.

Εκδήλωση για να γιορτάσει

Ο Γαλανόλευκος Φάρος θα διοργανώσει στις 3 Αυγούστου εκδήλωση με εκλεκτούς καλεσμένους. Παρότι η γιορτή αυτή είναι ετήσια, φέτος θα έχει επετειακό χαρακτήρα λόγω των δώδεκα χρόνων από το Euro 2004, γι αυτό και σε αυτή θα παρευρεθούν δώδεκα διεθνείς παίκτες, τόσο νεότεροι όσο και από το παρελθόν.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μεγάλους αστέρες της σύγχρονης αλλά και παλαιότερης ιστορίας της «επίσημης αγαπημένης» όλων των Ελλήνων.

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

πηγή : sport-fm.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*