Home / Μπάσκετ / NBA / Μια πραγματική ”κολόνα” του παγκόσμιου μπάσκετ

Μια πραγματική ”κολόνα” του παγκόσμιου μπάσκετ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 35 χρόνων ζωής του Yao Ming σήμερα (12 Σεπτεμβρίου),σας κάνουμε μια αναδρομή στη μεγάλη καριέρα ενός απο τους ψηλότερους και πιο αγαπητούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ στο NBA.

Ο Yao Ming ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ απο πολύ μικρή ηλικία καθώς απο τα 13 του αγωνιζόταν στην ομάδα νέων των Shanghai Sharks ,με τους γιατρούς της τότε αμάδας του να ισχυρίζονται ότι θα φτάσει σε ύψος τα 2,20 μέτρα βλέποντας οτι ήταν ήδη αρκετά ψηλός για την ηλικία του.Στην ομάδα νέων έμεινε για τέσσερα χρόνια πριν μεταπηδήσει στην αντίστοιχη των ανδρών όπου άρχισε να έχει τα πρώτα του προβλήματα τραυματισμών.Τελικά τα προβλήματα δεν ήταν ικανά να φρενάρουν το ξεκίνημα της καριέρας του, αφού την πέμπτη και τελευταία του σεζόν στην ομάδα, κατά την περίοδο των playoffs του κινεζικού πρωταθλήματος είχε μέσους όρους 38.9 πόντους, 20.2 ριμπάουντ, σουτάροντας με 76,6% όντας ασταμάτητος ,και τελειώνοντας μάλιστα ένα παιχνίδι της σειράς με 21/21 σουτ !

Κάπως έτσι αποφάσισε να δηλώσει υποψηφιότητα στο draft του NBA το 2002 με τους Houston Rockets να τον επιλέγουν τελικά στο νούμερο ένα, όντας πρώτη στην ιστορία που κάποιος μη-Αμερικανός επιλέγεται στο νούμερο ένα χωρίς να έχει παίξει σε κάποιο κολέγιο.Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Yao έγινε αμέσως δημοφιλής κυρίως λόγω του ύψους του(2,29!), αλλά και της ευχάριστης προσωπικότητας του.

Έμελλε, οι Rockets να είναι η ομάδα της καρδιάς του, μένοντας στο Ηouston για ολόκληρη την καριέρα του και συνολικά για 9 σεζόν όντας ο ”Πύργος” στα μετόπισθεν αλλά ταυτόχρονα και ηγέτης της ομάδας μαζί με τον Tracy McGrady. Το 2011 ήταν και η τελευταία του χρονιά στο NBA καθώς ανακοίνωσε την απόσυρση του από το παρκέ ,λόγω των συνεχόμενων τραυματισμών στα πόδια τις τελευταίες του χρονιές. Είχε εν τέλει μέσους όρους καριέρας 19 πόντους και 9.2 ριμπάουντ και είναι ακόμα δεύτερος στην ιστορία της ομάδας σε τάπες.Βέβαια, η ενασχόληση του με το μπάσκετ δεν σταμάτησε ποτέ αφού μέχρι και σήμερα είναι ο πρόεδρος της ομάδας των Shanghai Sharks, της ομάδας που τον ανέδειξε.

Οι φίλαθλοι αλλά και οι συμπαίκτες του θα τον θυμούνται για τα σωματικά αλλά και αθλητικά του προσόντα αλλά κυρίως για τον πολύ καλό χαρακτήρα του μέσα και έξω από τα γήπεδα.Γιατί ο Yao Ming ήταν και θα είναι πάντα αυτό το είδος του ανθρώπου, ένας αγαθός γίγαντας!

 

 

Αθανασούλης Κωνσταντίνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*