Home / Άλλα Σπόρ / Μαχητικά Αθλήματα / O θρύλος της πυγμαχίας που πολέμησε στην μάχη της Κρήτης!

O θρύλος της πυγμαχίας που πολέμησε στην μάχη της Κρήτης!

Το 1932 όταν ο Hitler ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας, μαθαίνοντας για τις επιτυχίες του Max Schmeling στις ΗΠΑ, αποφάσισε να τον θέσει υπό την σκέπη της Ναζιστικής Γερμανίας. Διαβάστε την ιστορία του (VIDEO+PHOTOS).

AdTech Ad

Το 1932 όταν ο Hitler ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας ως Καγκελάριος, μαθαίνοντας για τις επιτυχίες του Γερμανού παγκόσμιου πρωταθλητή Max Schmeling στις ΗΠΑ, αποφάσισε να τον θέσει υπό την σκέπη της Ναζιστικής Γερμανίας ως πρότυπό της Άριας φυλής και της υπεροχής της επί των υπολοίπων φυλών.

Στον επόμενο  αγώνα του Schmeling με αντίπαλο τον Max Bear, ο Γερμανός πρωταθλητής έγινε στους Αμερικάνους και ιδιαίτερα τους πολλούς Εβραίους της Νέας Υόρκης, το πρόσωπο του Ναζισμού και του “κακού” και ο αντίπαλος του, του οποίο ο πατέρας ήταν Εβραίος, ως ο μαχητής του “καλού” και της ελευθερίας.

Μάλιστα ο Bear μπήκε στο ρινγκ με ένα μεγάλο άστρο του Δαυίδ ραμμένο στο σορτσάκι του και προς τέρψιν του κοινού βγήκε νικητής και στη μάχη με ΤΚΟ στον 10 γύρο σε έναν αγώνα που ανακηρύχθηκε ο σπουδαιότερος της χρονιάς από το περιοδικό “The Ring”.

Αν όμως η μάχη με τον Bear είχε μια ιδιαίτερη αλλά λίγο τραβηγμένη συμβολική σημασία για τις δύο πλευρές, η επόμενη μάχη του στις ΗΠΑ έμελλε να ανυψωθεί σε μια ύψιστης σημασίας κόντρα από την μία του ελεύθερου κόσμου, από την άλλη της Ναζιστικής Γερμανίας που το 1936 είχε ήδη βάλει μπρος τα σχέδια της για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Αντίπαλός του σε αυτή τη μάχη θα ήταν ο αφροαμερικάνος Joe Louis με τους Ναζί να μην εγκρίνουν την μάχη αλλά να την επιτρέπουν τελικά. Ο Schmeling, αουτσάιντερ αρχικά, θα ρίξει τον Louis στο καναβάτσο 2 φορές  πριν τον τελειώσει στον 12 γύρο και μέσα σε ένα βράδυ θα γίνει το σύμβολο της υπεροχής του Ναζισμού.

Για την επιστροφή του στην Γερμανία επιστρατεύτηκε ένα άλλο σύμβολο των επιτευγμάτων των Ναζί, το αερόπλοιο Χίντενμπεργκ το οποίο μετέφερε τον Schmeling σε μια υποδοχή ήρωα από ένα τεράστιο πλήθος κόσμου και τους Χίτλερ και Γκέμπελς να ποζάρουν δίπλα του καταχαρούμενοι. “Αυτός δεν ήταν ένας αγώνας ήταν ζήτημα κύρους για την φυλή μας” έγραψαν οι ναζιστικές εφημερίδες ενώ η προπαγάνδα πήρε φωτιά με ταινίες και αφιερώματα στην νίκη του “Άριου” Schmeling επί του “Νέγρου” Louis.

Για τον επόμενο χρόνο ο Schmeling έγινε εκπρόσωπος των Ναζί και στην Γερμανία αλλά και στις ΗΠΑ όπου μετά από πιέσεις και.. απειλές του Χίτλερ αρνούνταν σε συνεντεύξεις κάθε κακή αντιμετώπιση των Ναζί προς του Εβραίους.

Σε ένα σημαδιακό για το τι θα ακολουθούσε γεγονός, ο Schmeling το 1937 ήταν να γυρίσει ξανά στις ΗΠΑ με το αερόπλοιο Χίντενμπεργκ  αλλά τελευταία στιγμή για άγνωστους λόγους αποφάσισε να αλλάξει πλάνα και να φύγει σε άλλη στιγμή με καράβι. Όταν το αερόπλοιο έφτασε στο New Jersey άρπαξε φωτιά στον αέρα, καταστράφηκε και 36 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ένα τραγικό δυστύχημα που έχει μείνει στην ιστορία.

Το 1938 o Louis κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο κερδίζοντας τον “cinderella man” James Braddock και ο Schmeling έκλεισε την ρεβάνς μαζί του για να πάρει τον τίτλο που του έλειπε. Στο γήπεδο τον υποδέχθηκαν 70.000 Αμερικάνοι που τον έραναν με σκουπίδια την ώρα που περπατούσε προς το ρινγκ.

Η μάχη κράτησε μόλις 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα πριν ο Louis τον βγάλει νοκ άουτ. Η Αμερική πήρε την εκδίκησή της και ο δυτικός ελεύθερος κόσμος πανηγύρισε για την νίκη της ελευθερίας στο πρόσωπο του Louis και την ήττα των Nazi του Schmeling.

Ο Γερμανός πυγμάχος πέρασε 10 μέρες στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και άλλους τραυματισμούς. Όταν ο Γερμανός πρέσβης τον πίεσε να δηλώσει στα Μέσα ότι ο Louis έκλεψε με κάποιο τρόπο αυτός αρνήθηκε και κάπου εκεί η στήριξη των Nazi στο πρόσωπό του έλαβε τέλος.

Ο Schmeling επέστρεψε αργότερα στην Γερμανία και κανείς πια δεν τον περίμενε στο λιμάνι. Ίσως να το προτιμούσε κι όλας αυτό αφού, κάτι που λίγοι ήξεραν, ο Schmelling δεν ήταν ποτέ πραγματικός υποστηρικτής των Ναζί.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι Ναζί απαγόρευσαν κάθε συμμετοχή των Εβραίων στην επαγγελματική πυγμαχία, είτε ως αθλητές, είτε ως μάνατζερ και promoters. Απαίτησαν μάλιστα από τον Schmeling να ξεφορτωθεί τον Εβραίο προπονητή του και αυτός αρνήθηκε.

Το 1936 όταν ήταν ακόμη το αστέρι των Γερμανών, απαίτησε και πήρε την υπόσχεση από τον Χίτλερ όταν κανένας από τους Αμερικάνους αθλητές των Ολυμπιακών του Βερολίνου δεν θα πάθαινε τίποτα ενώ συνέχισε να αρνείται τις προτάσεις του να μπει στο κόμμα των Ναζί.

Σε μια ακόμη πιο χαρακτηριστική κίνηση που έδειχνε και τον πραγματικό του χαρακτήρα και δεν έγινε γνωστή παρά πολλά χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, ο Schmeling ρίσκαρε την ζωή του για να σώσει τους  2 νεαρούς Εβραίους αδερφούς Lewin.

Την διαβόητη “νύχτα των κρυστάλλων” όταν οι Ναζί ξεκίνησαν το τρομερό πογκρόμ εξόντωσης κατά των Εβραίων με δολοφονίες κατά την διάρκεια της νύχτας ο Schmeling έκρυψε στο ξενοδοχείο του τους δύο Εβραίους για δύο ολόκληρες μέρες, μοιράστηκε μαζί τους το φαγητό του και αρνήθηκε κάθε επίσκεψη κάνοντας τον άρρωστο. Αργότερα, τους βοήθησε ο ίδιος να βγουν εκτός Γερμανίας και να γλιτώσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πολλά χρόνια μετά ένας από τους δύο αδερφούς θα τιμήσει τον πυγμάχο λέγοντας, “αν μας είχαν ανακαλύψει σήμερα δεν θα ήμουν εδώ εγώ, ούτε ο Max” .

Όμως ο Schmeling έχοντας χάσει πια την προστασία που του εξασφάλιζαν οι επιτυχίες του στο ρινγκ, θα πλήρωνε πιο ακριβά την ανυπακοή του.

Η μάχη της Κρήτης

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 1939, ο Schmeling διατάχθηκε να παρουσιαστεί στο τμήμα των αλεξιπτωτιστών και μάλιστα συμμετείχε στον πόλεμο στην περίφημη μάχη της Κρήτης. Μια εντολή που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν τιμωρία από τους Ναζί για την ήττα του από τον Louis αλλά και την μη συμμόρφωσή του γενικότερα.

Ήταν το πρωί της 20ης Μαΐου όταν άρχισε η επιχείριση της κατάληψης της Κρήτης από τους Ναζί στέλνοντας για πρώτη φορά μια τόση μεγάλη μονάδα αλεξιπτωτιστών για να καταλάβουν το νησί από τους συμμάχους. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι Γερμανοί στον πόλεμο θα χρησιμοποιούσαν αεροπορική έφοδο τέτοια κλίμακας αφού παρά την κατάληψη του νησιού οι απώλειες τους ήταν ανυπολόγιστες.

Σε αυτή τη μάχη ο Schmeling τραυματίστηκε στο γόνατο στην πρώτη κιόλας μέρα της μάχης και απογοήτευσε τους Ναζί που περίμεναν με τον θάνατο του να τον αναγάγουν σε σύμβολο αυτοθυσίας. Όταν ο Γκέμπελς τον διέταξε να πει ψέμματα για την δήθεν βάρβαρη συμπεριφορά των συμμάχων στους αιχμαλώτους, αυτός αρνήθηκε και αφού τον πέρασαν στρατοδικείο τον φυλάκισαν.

Αργότερα θα τον αποφυλακίσουν λόγω του τραυματισμού του και μετά το τέλος του πολέμου αυτός θα επιστρέψει για λίγο στην πυγμαχία από οικονομική ανάγκη και θα κερδίσει κάποιες μάχες. Στη συνέχεια θα εργαστεί στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα όπου αργότερα έγινε και στέλεχος βγάζοντας αρκετά χρήματα.

To 1975 είχε δηλώσει για την ήττα του από τον Louis: “Είμαι σχεδόν χαρούμενος που έχασα τότε. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν επέστρεφα στην Γερμανία ως νικητής. Δεν είχα τίποτα να κάνω με τους Ναζί αλλά θα μου δίναν μετάλλιο. Μετά τον πόλεμο μπορεί να θεωρούσαν και εγκληματία πολέμου”.

Την ίδια εποχή στις ΗΠΑ ο μεγάλος αντίπαλος του Joe Louis ήταν πολύ φτωχός με χρέη στην εφορία. Ο Schmeling τον επισκέφτηκε και τον βοήθησε να επανέλθει οικονομικά. Οι δύο τους μάλιστα έγιναν καρδιακοί φίλοι μέχρι τα τελευταία τους χρόνια. Όταν ο Louis πέθανε το ’81, ο Schmeling πλήρωσε για την κηδεία του. Ο ίδιος πέθανε το 2005 λίγους μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια.

πηγή : Sport24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*