Υπήρξε ίσως η πιο καλτ φιγούρα που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα στα 90’s, όταν αυτό ήταν το κορυφαίο της Ευρώπης. Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς λάνσαρε πολλά χρόνια πριν τον Νίκολα Γιόκιτς το «μοντέλο» του υπέρβαρου και ελαφρώς αγύμναστου παίκτη, που όμως το μπασκετικό IQ και το ταλέντο του έφτανε και περίσσευε για να κοιτάξει στα μάτια και ενίοτε να εκθέσει τους κορυφαίους και πολύ πιο αθλητικούς από εκείνον σέντερ της εποχής.
Ο αγαπημένος Μίρκο, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερο από αυτό… Είναι ο άνθρωπος που έριξε νοκ άουτ τον Τζον Κόρφα και τα έβαλε με όλο τον ΠΑΟΚ, αυτός που λάτρεψε την Ελλάδα και την ΑΕΚ περισσότερο από κάθε χώρα και ομάδα, αυτός που προέβλεψε τη μαύρη στιγμή του θανάτου του Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά κι αυτός που ανακάλυψε πρώτος το μοναδικό ταλέντο του Λούκα Ντόντσιτς.
Τα πάχη του, τα κάλλη του
Αν ο Νίκολα Γιόκιτς πλέον είναι το… σύμβολο για τους απανταχού στρουμπουλούς παίκτες μπάσκετ, το δρόμο είχε ανοίξει πολλά χρόνια νωρίτερα ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς. Αλλά με αρκετά περισσότερα κιλά, αρκετά μεγαλύτερη κοιλιά, μονίμως αχτένιστος, αξύριστος και με τριχοφυΐα σε χέρια και ώμους που θα ανταγωνιζόταν μόνο ο Παναγιώτης Αριδάς.
«Μέχρι τα 13 μου ήμουν τερματοφύλακας, μετά έπαιξα χάντμπολ φτάνοντας στην εθνική ομάδα και στα 15 μου, όταν πλέον ψήλωσα πάρα πολύ, στράφηκα στο μπάσκετ. Στον Ερυθρό Αστέρα ήμουν μόνο 93 κιλά και έπαιζα ‘3’ και ‘4’, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή μου και έβαλα 30-40 κιλά. Αναγκαστικά ανέβηκα θέση, έγινα σέντερ και άλλαξα τον τρόπο παιχνιδιού μου».
Φυσικά, πέρα από το πρόβλημα υγείας, δεν βοήθησε στο… σουλούπι του η αγάπη για το φαγητό, τα ξενύχτια (σχεδόν σε καθημερινή βάση) και όχι για την προπόνηση. Όμως κι έτσι «γλεντούσε» μερικούς από τους κορυφαίους ψηλούς της εποχής. Ο Σέρβος σέντερ άρχιζε να παίζει περισσότερο με το μυαλό και βάζοντας στο ρεπερτόριό του ραβέρσες και μακρινά σουτ με ανορθόδοξο στυλ έγινε ένας από τους πιο… αντιτουριστικούς πλην όμως αποτελεσματικούς σέντερ στην Ευρώπη. «Χρειαζόμουν τα κιλά μου, γιατί με αυτά, αλλά και χάρη στην τεχνική μου και τα γρήγορα πόδια μου, μπορούσα να επιβιώσω απέναντι σε θηρία όπως ο Βράνκοβιτς, ο Φασούλας και ο Τάρλατς», έλεγε ο ίδιος.
Το παράδοξο είναι πως πλέον, στα 56 του, είναι πιο αδύνατος από τότε που αγωνιζόταν και-όπως έχει ο ίδιος πει-«… πλέον μπορώ να καρφώσω!».
Όταν πλακώθηκε έβγαλε νοκ άουτ τον Κόρφα και όλο τον… ΠΑΟΚ
Παρότι μονίμως χαμογελαστός και ευχάριστος για τους γύρω του, το αίμα του Μιλίτσεβιτς «έβραζε» και δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε τσαμπουκάδες. Στις 13 Ιανουαρίου του 1988, όταν ο Ερυθρός Αστέρας του… Μπάνε Πρέλεβιτς (που λίγους μήνες μετά θα μετακόμιζε στη Θεσσαλονίκη) υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ για τους «16» του Κόρατς, ο θηριώδης σέντερ βγήκε από τα ρούχα του όταν είδε τον Τζον Κόρφα να ξαπλώνει με γροθιά έναν συμπαίκτη του. Ο Μιλίτσεβιτς έτρεξε αμέσως και χτύπησε τον κοντορεβιθούλη γκαρντ στον οποίο έριχνε καμιά 30αρια πόντους και καμιά 50αριά κιλά, ενώ το ίδιο έκανε σε Καρατζουλίδη, Μπακόπουλο και όποιον άλλο έσπευσε να υπερασπιστεί τον «Τεν-Τεν» από τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ. Φυσικά αποβλήθηκε, όπως και ο Κόρφας. Δεν ήταν η πρώτη φορά, δε, που πλακώθηκε. Λίγο καιρό μετά αποχώρησε από την Τσιμπόνα, όπου είχε συμπαίκτη τον Ντράζεν Πέτροβιτς, επειδή ήρθε στα χέρια με τον Βέλικο Μρσιτς, ενώ στο βιογραφικό του υπάρχουν αρκετές ακόμη μανούρες με δυο και τρεις αντιπάλους.
Σχέση ζωής με ΑΕΚ και Ελλάδα
Μπορεί να έπαιξε μόλις δύο σεζόν στην Ελλάδα, σε ΑΕΚ και Απόλλωνα Πάτρας (1994-1996), αλλά ο Μίρκο ενώθηκε με δεσμούς ζωής με τη χώρα. Στα μέρη μας γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, την βολεϊμπολίστρια από τη Βουλγαρία Ράντι Τένεβα που έπαιξε σε Ολυμπιακό και Πανελλήνιο, ενώ έμεινε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και η κόρη του πήγαινε σε ελληνικό σχολείο. «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και μιλάω καλά ελληνικά, όχι σαν τον Ομπράντοβιτς. Είμαι μισός Σέρβος και μισός Έλληνας, αγαπώ πολύ αυτή τη χώρα, είναι η δεύτερη πατρίδα μου», είχε δηλώσει χαριτολογώντας. Πάντως ο ίδιος έχοντας αγωνιστεί δέκα χρόνια στην Τουρκία έχει αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα με το όνομα Μουχάμετ Ονάρ, ενώ ο γιος που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο, Γεσουκάν Ονάρ, είναι πλέον 23 ετών και παίζει ως πάουερ φόργουορντ (2,04μ.) στην Μπουγιουκτσεκμετζέ.
Παρότι, δε, αγωνίστηκε σε 13 διαφορετικές ομάδες μέχρι και τα 42 του (!), με καμία δεν ένιωσε όπως με την ΑΕΚ. «Την αγάπησα περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στην καριέρα μου. Για τον κόσμο της, γιατί έζησα εκεί τον καλύτερο χρόνο της ζωής μου, για πολλούς λόγους… . Πέρασα από πολλές ομάδες σε πολλά πρωταθλήματα, αλλά την ΑΕΚ έχω στην καρδιά μου», είχε πει, ενώ όταν η ομάδα είχε βρεθεί στη Β’ Εθνική πληρώνοντας τις αμαρτίες των διοικήσεών της, ο Μίρκο είχε δηλώσει πρόθυμος να τη βοηθήσει και τσάμπα!
Ο «αδερφός» του, Ρολάντο Μπλάκμαν
Το μπάσκετ μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα σε έναν Παναμέζο με αξιόλογη καριέρα στο ΝΒΑ και έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ. Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς και ο Ρολάντο Μπλάκμαν «έδεσαν» αμέσως στην ΑΕΚ της περιόδου 1994/95, περισσότερο εκτός παρά εντός παρκέ. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο «Γιούγκος» ήταν ο… εξομολογητής του Μπλάκμαν, όταν είχε ερωτευτεί μια Ελληνίδα μοντέλο και σκεφτόταν να χωρίσει από τη γυναίκα του με την οποία είχαν τέσσερα παιδιά. Η πιο «τρελή» ιστορία που τους συνδέει όμως ήταν όταν ο ανάλογα τροφαντός του Μίρκο γάτος του αγνοείτο και εντοπίστηκε σε ένα πολύ ψηλό δέντρο. Ο πιο ευλύγιστος Ρολάντο προσφέρθηκε να βοηθήσει, σκαρφάλωσε σε έναν τοίχο παραδίπλα για να φτάσει στο επιθυμητό ύψος, αλλά έκοψε το χέρι του σε γυαλί, παραμονές ενός κρίσιμου αγώνα. Τελικά ο γάτος σώθηκε και ο Μπλάκμαν, έστω και με ράμματα, έπαιξε και ήταν καθοριστικός για την ΑΕΚ στο ματς που ακολούθησε.
Η εκδίκηση στον Τζούροβιτς
Τι κι αν είχε 21,2 πόντους (με 60% στα σουτ) και 6,5 ριμπάουντ ανά αγώνα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Βλάντο Τζούροβιτς αποφάσισε να μην τον κρατήσει στην ομάδα την επόμενη σεζόν προτιμώντας για τη θέση «5» τον Άντονι Πελ. Ναι, αυτόν που είχε κάνει ρεκόρ σε αποτυχημένα καρφώματα και είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι, όταν του έκλεισε το πόδι η πόρτα του ασανσέρ. Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς το κρατούσε μανιάτικο στον κατά τα άλλα μέντορά του από τα χρόνια που έπαιζε στη Σερβία. Ο ψηλός, που έμεινε στην Ελλάδα αλλά στον Απόλλωνα Πάτρας (τα gossip της εποχής λένε για αμόρε στην Αθήνα κάνοντας σχεδόν καθημερινά τη διαδρομή για να τη συναντήσει) ξεπλήρωσε το γραμμάτιο. Στο ματς της Αχαΐας έβαλε 38 πόντους με πέντε τρίποντα και οδήγησε σε ανατροπή από το -14 τον Απόλλωνα απέναντι στην ΑΕΚ, αποτέλεσμα που ουσιαστικά «έφαγε» και τον Σέρβο προπονητή από τον κιτρινόμαυρο πάγκο. «Απολύθηκε εξαιτίας μου», είχε πει ο ίδιος για τον Τζούροβιτς που κλήθηκε μετά τον αγώνα να δώσει εξηγήσεις στη διοίκηση γιατί αυτός ο παχουλός παικταράς είχε αντικατασταθεί από τον ανεκδιήγητο Πελ.
«Είδε» τον θάνατο του Πέτροβιτς!
Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του Ντράζεν Πέτροβιτς, το 2018, αποκάλυψε πως είχε προβλέψει τον τραγικό θάνατο του μύθου του ευρωπαϊκού μπάσκετ το 1990. Ο παλαίμαχος σέντερ, που υπήρξε συμπαίκτης του «Μότσαρτ» στην Τσιμπόνα, ισχυρίζεται πως έχει κληρονομήσει το χάρισμα από τη γιαγιά του, που έβλεπε το μέλλον στα χαρτιά.
«Μια μέρα ήμασταν κάπου μαζί με τον Ντράζεν και τον αδερφό του. Τότε εκείνος είχε αρραβωνιαστεί με ένα μοντέλο, τη Ρενάτα και μου ζήτησε να του πω το μέλλον του. Έμεινα σιωπηλός κι όταν εκείνη έφυγε, του είπα ‘αν παντρευτείς εσύ τη Ρενάτα, εγώ θα παντρευτώ τον Χίτλερ’. Λίγο καιρό μετά, αφού είχαν χωρίσει με ρώτησε ξανά τι είχα δει για τον ίδιο. ‘Αδερφέ μου, θα γίνει ένα σοβαρό τροχαίο. Ο Θεός μαζί σου’, του είχα πει», ανέφερε στην σερβική Telegraf ο Μιλίτσεβιτς. Και δυστυχώς βγήκε αληθινός τρία χρόνια μετά (1993)…
Η ανακάλυψη του Ντόντσιτς
Ένα «διαμάντι» σαν τον Λούκα Ντόντσιτς δεν θα μπορούσε να μη λάμψει, αργά ή γρήγορα. Ο πρώτος όμως που εντόπισε το ασύγκριτο ταλέντο του ήταν ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς. Μάλιστα ήταν αυτός που τον πήγε από τη Σλοβενία στη Γαλατάσαραϊ και αφού εκεί τον απέρριψαν (!) τον μετέφερε στη Ρεάλ, με τη γνωστή σε όλους συνέχεια για τον νεαρό Σλοβένο «μάγο».
«Ήταν τότε 13,5 ετών, τον είχα δει σε μια προπόνηση για λίγα λεπτά και κατάλαβα ότι θα γινόταν μεγάλο αστέρι. Ο πατέρας του, Σάσα, ήταν φίλος μου και του είπα να τον πάμε από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα στην Τουρκία να τον δουν. Ο Λούκα έκανε τρεις προπονήσεις με τη Γαλατάσαραϊ και μου είπαν πως ‘δεν είναι κακός, αλλά θέλουμε κάτι καλύτερο από αυτόν’. Αμέσως τηλεφώνησα στον φίλο μου Αλμπέρτο Ερέρος στη Ρεάλ και τον είδαν. Μετά από μόλις 15 λεπτά στην προπόνηση, ο Ερέρος με πήρε τηλέφωνο και μού λέει ‘Παναγία μου, Μίρκο, τι είναι αυτό το πράγμα;’. Αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο και το Σεπτέμβριο πήγε μαζί με τη μητέρα του, που αρχικά ήταν αρνητική να φύγει από τη Λιουμπλιάνα ο γιος της, στη Μαδρίτη. Νομίζω πως ο Λούκα πλέον είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος στο ΝΒΑ, ξεπέρασε και τον Πέτροβιτς. Και είναι παιδί ακόμη. Ο Λούκα έχει πει στον πατέρα του ‘ξέρω καλά τι έκανε ο Μίρκο για μένα’».