Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΑΕΚ / 17 συμπεράσματα από την δίκη της ΑΕΚ και των πέντε προσώπων στην Επιτροπή Δεοντολογίας

17 συμπεράσματα από την δίκη της ΑΕΚ και των πέντε προσώπων στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη (22/6) στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η ακροαματική διαδικασία στην γνωστή υπόθεση των φερόμενων ως αθέμιτων παρεμβάσεων σε εκλογές Ενώσεων, με κατηγορούμενους την ΠΑΕ ΑΕΚ και τους Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Άγγελο Δανιήλ (πρόεδρο ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος Ε.Ε. ΕΠΟ), Κώστα Ντάσιο (αναπληρωτή ταμία ΕΠΣ Αχαΐας) και Νίκο Αυλωνίτη (πρόεδρο Ένωσης ποδοσφαίρου Σάλας).

Τι απομένει;

Η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης την προσεχή Παρασκευή και έπειτα κάποιο χρονικό διάστημα για να βγει η απόφαση.

Απόφαση, που θα είναι σε πρώτο βαθμό, καθώς αν υπάρξουν ποινές, η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Ο bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και το sport-fm.gr, ήταν για ακόμη μία φορά από τα ελάχιστα αθλητικά ΜΜΕ που παρακολούθησαν σταθερά και χωρίς απουσία, μια δικαστική υπόθεση που σήκωσε πολλή σκόνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σκόνη… που πλέον κατακάθεται!

Και μετά από αρκετές συνεδριάσεις που κράτησαν πάνω από ένα 20ήμερο, μπορούμε τώρα, που είδαμε όλη τη δικογραφία και τα στοιχεία που υπάρχουν, καθώς και όλους τους μάρτυρες που παρέλασαν από την Επιτροπή, να βγάλουμε πιο ακριβή και ασφαλή συμπεράσματα.

Ας τα δούμε…

1.Παρά τα όσα διέρρεαν ορισμένοι όταν «έσκασε» η υπόθεση, η δικογραφία εν τέλει δεν αφορούσε δωροδοκίες, άσκηση βίας, προπηλακισμούς και απειλές σε τουλάχιστον δέκα (10) Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Στο ακροατήριο έφτασαν υποθέσεις για πέντε (5) Ενώσεις: Την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Καρδίτσα, την Φθιώτιδα και το Ποδόσφαιρο Σάλας.

2.Επίσης, παρά τα όσα διέρρεαν ορισμένοι όταν «έσκασε» η υπόθεση, η δικογραφία εν τέλει δεν περιελάμβανε καμιά… πενηνταριά επιβαρυντικές μαρτυρίες για την ΑΕΚ και τα πρόσωπα που κατηγορούνται. Η πραγματικότητα είναι, πως οι επιβαρυντικές μαρτυρίες ήταν κυριολεκτικά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Κυριολεκτικά! ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι μάρτυρες (35 περίπου συνολικά), είτε δεν είχαν καταθέσει ποτέ κάτι επιβαρυντικό, είτε είχαν πει κάτι κατά την προδικασία το οποίο… ξέχασαν ενώπιων της Επιτροπής ή το ανασκεύασαν. Η συντριπτική τους πλειοψηφία πάντως, δεν είδε τίποτα, ενώ άλλοι, απλώς άκουσαν κάτι στις τοπικές τους κοινωνίες, χωρίς όμως να αποκαλύψουν ποιος τους τα είπε.

3.Από τις πέντε (5) Ενώσεις στις οποίες ερευνήθηκαν περιστατικά και έφτασαν στο ακροατήριο, στις δύο (2) δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο. Συγκεκριμένα για τις ΕΠΣ Αχαΐας και ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, απαλλάσσονται άπαντες.

4.Η εισηγητής της υπόθεσης, Ανδρέας Αθανασίου, προτείνει να επιβληθούν ποινές για περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα σε τρεις (3) Ενώσεις: Στη Σάλα, στην Καρδίτσα και την Φθιώτιδα. Ποινές σε όλους, εκτός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που απαλλάσσεται για όλα (κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στις πράξεις των υπολοίπων και η αρχική πρόταση ήταν… ισόβιος αποκλεισμός).

5.Για τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ο εισηγητής προτείνει αποκλεισμούς από το ποδόσφαιρο και τα γήπεδα για 5 χρόνια (για τη Σάλα, την Καρδίτσα και την Φθιώτιδα). Για το Νίκο Αυλωνίτη προτείνει τις ίδιες ποινές (για τη Σάλα). Για τον Άγγελο Δανιήλ και τον Κώστα Ντάσιο προτείνει αποκλεισμό και απαγόρευση για 1 έτος (για την Καρδίτσα).

6.Ο εισηγητής προτείνει να επιβληθεί και ένα πρόστιμο στην ΑΕΚ (ενώ αρχικά είχε προτείνει αφαίρεση 10 βαθμών!). Γιατί προτείνει ποινή και για την ΑΕΚ; Διότι θεωρεί πως ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν είναι απλά ένας φίλος της ομάδας, αλλά είναι αξιωματούχος της, άρα υπάρχει αντικειμενική ευθύνη στην ΠΑΕ. Πώς καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Από δύο ανυπόγραφα δημοσιεύματα: Ένα που έλεγε ότι έχει διαφωνίες με το Μηνά Λυσάνδρου στην ΑΕΚ και ένα άλλο που έλεγε ότι πήγε στα Σπάτα μαζί με Μελισσανίδη και Ίβιτς για να μιλήσουν για μεταγραφικά! Το άλλο στοιχείο είναι μια κατάθεση του Παναγιώτη Κεραμυδά (υποψήφιου προέδρου στις εκλογές της Ένωσης Σάλας) που υποστήριξε ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος τον απείλησε από τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

7.Η πρόταση του ερευνητή της υπόθεσης, Ανδρέα Αθανασίου, για τις ποινές, δεν αφορά απόπειρες δωροδοκίας, αφού δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο για τέτοιο αδίκημα, για το οποίο απαλλάσσονται εν τέλει όλοι. Αφορά απειλές, προπηλακισμούς και εξυβρίσεις.

8.Για τις εκλογές της Ένωσης Ποδοσφαίρου Σάλας κατέθεσαν πάρα πολλοί μάρτυρες. Προσέξτε όμως: Οι μάρτυρες Θεόδωρος Ντάρλας, Κωνσταντίνος Αλάσσας, Δημοσθένης Λιάσκος, Βασίλειος Βρόντος, Κώστας Σταματίου, Φίλιππος Κανταράκης, Δημήτρης Κουνταρδάς, Χρήστος Κολοκυθάς, Νικόλαος Μητσόπουλος, Νικήτας Τζιουβέλης, Εμμανουήλ Ρινάκης, Ανδρέας Δημητρέλος, Γιάννης Μαυρόπουλος και Τηλέμαχος Κιρλόγλου, δεν κατέθεσαν απολύτως τίποτα επιβαρυντικό! Κατέθεσαν ότι δεν είδαν ή δεν άκουσαν για παράνομες συμπεριφορές, ή κάποιοι από αυτούς ανασκεύασαν ή «στρογγύλεψαν» τις καταθέσεις που είχαν δώσει κατά την προδικασία. Μιλάμε για 14 μάρτυρες!

9.Θα αναρωτηθεί κανείς: Και πώς ο εισηγητής προτείνει ποινές για τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης ποδοσφαίρου Σάλας, Νίκο Αυλωνίτη, όταν υπάρχουν 14 απαλλακτικές καταθέσεις; Η απάντηση είναι: Για δύο καταθέσεις, μία σε βάρος του ενός και μία σε βάρος του άλλου! Ο ένας είναι ο Παναγιώτης Κεραμυδάς (αντίπαλος του Αυλωνίτη στις εκλογές) που κατέθεσε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν παρών στις εκλογές με μπράβους και ότι πριν τις εκλογές τον απείλησε και τον εξύβρισε, ενώ τον απείλησε και ο Αυλωνίτης. Ο άλλος είναι ο Κίμωνας Αναστασίου (πρώην προπονητής, αλλά και νομικός σύμβουλος σωματείου Σάλας) που κατέθεσε ότι με εντολή Αυλωνίτη, τον έβγαλαν σηκωτό από τον χώρο των εκλογών. Πολλοί από τους υπόλοιπους μάρτυρες, εξάλλου, διαψεύδουν και τον Παναγιώτη Κεραμυδά και τον Κίμωνα Αναστασίου και εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου το βάρος της κάθε μαρτυρίας και η αξιοπιστία του κάθε μάρτυρα.

10.Για την ΕΠΣ Φθιώτιδας, για την οποία ο ερευνητής της Επιτροπής Δεοντολογίας προτείνει να επιβληθούν ποινές στον Γιάννη Παπαδόπουλο, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία! Καλά διαβάσατε: Καμία μαρτυρία! Κατέθεσαν μόνο ο πρώην πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, Κωνσταντίνος Σακελλάρης, που ενώ είχε κάνει αρχικά μήνυση στον Παπαδόπουλο κατέθεσε τελικά ότι έχει μόνο οπαδικές διαφορές μαζί του, και ο Μιχάλης Μπάτσος (εκπρόσωπος σωματείου της Φθιώτιδας) που είπε πως στο επίμαχο Δ.Σ. της Ένωσης δεν είδε καν τον Παπαδόπουλο εκεί!

11.Και θα αναρωτηθεί πάλι κάποιος: Πώς ο κ. Αθανασίου προτείνει ποινές για τον Γιάννη Παπαδόπουλο; Προτείνει, διότι ο ίδιος επιμένει να δει η Επιτροπή Δεοντολογίας ένα βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία, το οποίο –σύμφωνα με τον εισηγητή- δείχνει τον Παπαδόπουλο να παρεμβαίνει στο Δ.Σ. της ΕΠΣ Φθιώτιδας και να εξυβρίζει τον Σακελλάρη. Όμως το αίτημα του εισηγητή να προβληθεί το βίντεο στην ακροαματική διαδικασία, απορρίφθηκε ήδη από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που αμφισβήτησαν τη γνησιότητά του και το χαρακτήρισαν «παράνομο» και «αγνώστου προελεύσεως». Θεωρείται συνεπώς εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει στάση η Επιτροπή και να προβάλει το βίντεο στις διασκέψεις που θα κάνει για να εκδώσει απόφαση.

12.Για τις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας, ο ερευνητής της υπόθεσης, Ανδρέας Αθανασίου προτείνει ποινές για τον Γιάννη Παπαδόπουλο, διότι όπως είπε «μετά την πράγματι πραξικοπηματική συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου Μανώλη Παλάσκα να αποκλείσει σωματεία από τις εκλογές, ο Παπαδόπουλος ενεργώντας εκδικητικά προέβη σε πειθαρχικά ελεγκτέες πράξεις», ενώ προτείνει την τιμωρία και των Άγγελου Δανιήλ και Κώστα Ντάσιου, διότι «συμμετείχαν και αυτοί στον προπηλακισμό και τις εξυβρίσεις των εκπροσώπων των σωματείων που πρόσκεινται στον Παλάσκα».

13.Πάντως οι μάρτυρες Πέτρος Γαλάνης, Σωτήρης Ζαρχανής, Οδυσσέας Στεφανής (που μάλιστα είχε καταθέσει αρχικά ότι πιέστηκε για να πάει να καταθέσει, ότι του είπαν ότι θα τον πάρει περιπολικό αν δεν πάει και πως κάποιος από την Επιτροπή Δεοντολογίας του είπε «έχουμε μαζί μας τον Πρωθυπουργό σε αυτό») και Τηλέμαχος Κιρλόγλου, είπαν πως –πέραν των όποιων αντεγκλήσεων- δεν συνέβη τίποτα στις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας και πως ουδείς χτύπησε τον Μανώλη Παλάσκα, στον οποίο επέρριψαν και ευθύνες για την ένταση που είχε δημιουργηθεί.

14.Επιβαρυντικά ή σχετικώς επιβαρυντικά στοιχεία για τις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας, κατέθεσε ο ηττημένος των εκλογών Μανώλης Παλάσκας (ότι τον έδειραν και έπεσε λιπόθυμος –το οποίο όμως δεν ανέφερε μετά στην προσφυγή που είχε κάνει στο Διαιτητικό Δικαστήριο ενώ ούτε κάποια γνωμάτευση από νοσοκομείο έχει, ότι τον απειλεί ο Παπαδόπουλος –ενώ τον Ιανουάριο είχε υπογράψει συμφωνητικό συμβιβασμού μαζί του), ο δικηγόρος και προσκείμενος στον Παλάσκα, Κωνσταντίνος Νούσιος με τον οποίο υπάρχει ζήτημα, καθώς προέκυψε ότι την ώρα που κατέθετε ο Παλάσκας εκείνος ήταν παρών δίπλα του (πράγμα που απαγορεύεται μεταξύ μαρτύρων μιας υπόθεσης) και ο οποίος επιβεβαίωσε τον Παλάσκα, ο Δημήτρης Τάντος (ότι του έταξαν χορηγίες και αθλητικό υλικό και ότι του επιτέθηκαν μπράβοι που συνόδευαν τους κατηγορούμενους) και ο Σπύρος Τζιβένης (ότι έδειραν τον Παλάσκα –όμως εκείνος δεν τον είδε εκείνη την ώρα αλλά μετά στο νοσοκομείο και ότι οι κατηγορούμενοι πλησίαζαν σωματεία –αλλά «όλα αυτά τα έλεγαν στο χωριό και στα καφενεία, δεν θέλω να πω ονόματα για να μην τους μπλέξω»).

15.Η υπόθεση των εκλογών της ΕΠΣ Καρδίτσας μοιάζει η πιο σοβαρή και δύσκολη για τους κατηγορούμενους, ωστόσο και σε αυτή υπάρχουν κενά και αντιφάσεις που θα κριθούν από το δικαστήριο.

16.Σύμφωνα με την κοινή πείρα, το χειρότερο σενάριο για τους κατηγορούμενους είναι να υιοθετηθεί η πρόταση του ερευνητή, δηλαδή κάποιες καμπάνες στα πρόσωπα (εκτός Μελισσανίδη) και ένα μικρό πρόστιμο στην ΑΕΚ. Το καλύτερο σενάριο για τους κατηγορούμενους (και διόλου απίθανο), είναι να απαλλαγούν όλοι λόγω αμφιβολιών. Πάντως, πέρσι τέτοιο καιρό, που η Επιτροπή Δεοντολογίας δίκαζε την υπόθεση της «Συμμορίας» του ελληνικού ποδοσφαίρου και της χειραγώγησης αγώνων (με 15 συνολικά κατηγορούμενους και μια ογκοδέστατη δικογραφία που βασιζόταν σε ποινική και όχι σε πειθαρχική διερεύνηση), η εισηγήτρια της υπόθεσης επέμεινε ως το τέλος στην αρχική της εισήγηση και πρότεινε τον υποβιβασμό Ολυμπιακού και Ατρομήτου, καθώς και ισόβιες ή πολυετείς απαγορεύσεις σε όλα τα πρόσωπα. Με την απόφασή της όμως, η Επιτροπή Δεοντολογίας τους απάλλαξε όλους, αγνοώντας την πρόταση της ερευνήτριας.

17.Εδώ ο ερευνητής έχει ήδη αναδιπλωθεί, ανασκευάζοντας την αρχική του εισήγηση, αφού είχε προτείνει αφαίρεση δέκα βαθμών στην ΑΕΚ και ισόβιες απαγορεύσεις σε Μελισσανίδη, Παπαδόπουλο κλπ. Η τελική κρίση ανήκει στους δικαστές της Επιτροπής…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*