Στο ευρωπαϊκό του Λονδίνου
Ας μη λησμονούμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βαζαίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας, στη Νετάνια του Ισραήλ, όπου συμμετείχε σε ακόμη δύο τελικούς. Είναι ο δεύτερος Έλληνας που στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης μετά τον Άρη Γρηγοριάδη, που τα κατάφερε δύο φορές (2008 στα 50μ. ύπτιο και 2012 στα 100μ. ύπτιο).
Όπως το συνηθίζει, ο Βαζαίος έμεινε λίγο πίσω στο 50άρι της πεταλούδας, γυρίζοντας τρίτος σε 25.95. Στο ύπτιο πήρε προβάδισμα κι από κει και πέρα δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο της κούρσας, όπως άλλωστε είχε διαφανεί και από χθες.
Ο Ισραηλινός Γκαλ Νέβο, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο, τερμάτισε 1.5 δευτερόλεπτο πίσω του (1:59.69), ενώ τρίτος με 1:59.76 ήταν ο Αλέξις Μανάσας Σάντος, που χάρισε στην Πορτογαλία το παρθενικό της μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50άρας πισίνας.
Οι πρώτες κουβέντες του νέου πρωταθλητή Ευρώπης, πριν φύγει να ετοιμαστεί για την απονομή, είναι ενδεικτικές του ισορροπημένου χαρακτήρα του. “Ηταν μία φοβερή κούρσα, που την ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Προσπαθούσα από τη στιγμή που πέρασα στον τελικό να μείνω ήρεμος. Χαίρομαι πάρα πολύ για το αποτέλεσμα και για το χρόνο και σκέφτομαι συνέχεια πόσο γρήγορα θα πήγαινα αν ήμουν προετοιμασμένος”. Με άλλα λόγια, το χρυσό μετάλλιο και το πανελλήνιο ρεκόρ (που κατέρριψε δύο φορές) ήρθαν χωρίς να βρίσκεται ο ίδιος στο 100%! “Δεν φορμαρίστηκα για το Ευρωπαϊκό, ο βασικός στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Απλά ήρθαμε εδώ με μία μικρή ξεκούραση για να προσπαθήσουμε για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τελικά είχαμε ένα… πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα!”.
Όσο για το αν σκεφτόταν το μετάλλιο μετά τη χθεσινή σαρωτική επικράτησή του στους ημιτελικούς, ο αθλητής του Αλέξανδρου Νικολόπουλου παραδέχθηκε ότι “… σκεφτόμουν ότι ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για μετάλλιο, αλλά πάντα σαν αθλητής προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ πιο ήρεμος. Σε μία κούρσα 200μ. μικτή πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και στα τέσσερα στιλ, οπότε όσο πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος είσαι σε αυτό που έχεις δουλέψει, τόσο πιο γρήγορα θα βγει. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα μετάλλιο και δεν με ένοιαζε το χρώμα, και ήθελα επίσης να βγει μια πολύ γρήγορη κούρσα”.
H τελική κατάταξη
1. Ανδρέας Βαζαίος (Ελλάδα) 1:58.18
2. Γκαλ Νέβο (Ισραήλ) 1:59.69
3. Αλέξις Μανάσας Σάντος (Πορτογαλία) 1:59.76
Δημητριάδης και Σαμιλίδης στους τελικούς, αποκλεισμός για Δρυμωνάκο
Δύο ακόμη συμμετοχές σε τελικούς θα έχει αύριο η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Λονδίνου. Στέφανος Δημητριάδης και Παναγιώτης Σαμιλίδης εξασφάλισαν την παρουσία τους στον τελικό των 200μ. πεταλούδα και των 200μ. πρόσθιο αντίστοιχα και θα παλέψουν αύριο για το καλύτερο δυνατό.
Ο Δημητριάδης δεν κατάφερε μεν να βγάλει την κούρσα που ήθελε, έστω κι έτσι όμως με το 1:57.44 που σημείωσε ήταν αρκετό για να του δώσει την πρόκριση για τον αυριανό (21:06) τελικό, για τρίτη φορά στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις. Αν μη τι άλλο, θα έχει την ευκαιρία να κάνει την καλή κούρσα αύριο, όπως δηλώνει και ο ίδιος: “Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα λίγο “βαρύς”, δεν με κούρασε πολύ, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω σήμερα. Θα δούμε πώς θα μπορέσω αύριο να κάνω κάτι καλύτερο. Ερχόμενος εδώ περίμενα να κατεβάσω το ρεκόρ μου (1:56.23), γι΄αυτό έχω προετοιμαστεί και θα έχω άλλη μία ευκαιρία αύριο”.
Ο Γιάννης Δρυμωνάκος έκανε την προσπάθειά του στη δεύτερη ημιτελική σειρά, αλλά έμεινε 13ος με 1:58.79 και εκτός τελικού. “Η ηλικία φαίνεται…”, όπως λέει κι ο ίδιος, που δεν χάνει πάντως σε καμία περίπτωση το χιούμορ και το κέφι του.
Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης νίκησε και την κούραση, πέτυχε την καλύτερη φετινή του επίδοση με 2:11.22 και πήρε την έκτη θέση στους ημιτελικούς των 200μ. πρόσθιο. Πιστός στο… μότο του να βλέπει κάθε κούρσα ξεχωριστά, ο πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης μας έδωσε… ραντεβού μετά τον αυριανό (20:46 ώρα Ελλάδας) τελικό, τον δεύτερο του στη διοργάνωση μετά την πέμπτη θέση στα 100μ. πρόσθιο. Εκεί θα έχει αντιπάλους του τον Βρετανό Ρος Μέρντοχ (2:09.72 σήμερα), τον Γερμανό πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης Μάρκο Κοχ (2:09.82), τον Φινλανδό Μάτι Μάτσον (2:10.10), τον Ισλανδό Άντον Σβέιν ΜακΚι (2:10.91), τον Σουηδό Έρικ Πέρσον (2:11.13), τον Ρώσο Μιχαϊλ Ντορίνοφ (2:11.25) και τον Ιταλό Λούκα Πιτσίνι (2:11.54).
Στην ίδια ημιτελική σειρά συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουλούρης. Αν και πήγε σαφώς καλύτερα από το πρωί, ο κολυβητής του Παναθηναϊκού δεν κατάφερε να πιάσει το ρεκόρ του (2:11.20) και κατετάγη 11ος με 2:12.09. “Δεδομένων των συνθηκών, ο χρόνος μου ήταν καλός. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρεθώ στην κατάσταση που ήθελα. Ήμουν ουσιαστικά ο τελευταίος που πήρε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό και το Ρίο και δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια ώστε να φορμαριστώ ξανά για εδώ. Πιστεύω ότι θα είμαι πιο έτοιμος για τους Ολυμπιακούς”, δήλωσε ο Κουλούρης.
5ος ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο
Ο Απόστολος Χρήστου με χρόνο 25.28 τερμάτισε στην 5η θέση στον δεύτερο ημιτελικό των 50μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου και δεν κατάφερε έτσι να κερδίσει μια θέση στον τελικό του αγωνίσματος.
Όγδοη η Δράκου στα ημιτελικά των 100μ. στο ύπτιο
Η Νόρα Δράκου με χρόνο 1:02:06 τερμάτισε στην 8η θέση στον πρώτο ημιτελικό των 100μ ύπτιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου και δεν κατάφερε έτσι να κερδίσει μια θέση στον τελικό.
** Στον πρώτο τελικό της 3ης ημέρας σημειώθηκε και το πρώτο ρεκόρ Ευρώπης εδώ στο Λονδίνο, από τον Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι. Ο Ιταλός κολύμπησε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στα 1.500μ. ελεύθερο και τερμάτισε σε 14:34.04, συντρίβοντας το 14:39.67 που κατείχε ο ίδιος από τις 9 Αυγούστου 2015 στο Καζάν. Είναι το τρίτο διαδοχικό Ευρωπαϊκό που κερδίζει ο Παλτρινιέρι, ενώ η Ιταλία έκανε το “1-2”, με τον Γκαμπριέλε Ντέτι να τερματίζει δεύτερος, μπροστά από τον Ουκρανό Μιχάιλο Ρόμαντσουκ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ