Το «δύο στα δύο» επετεύχθη για τον Ολυμπιακό στη Βιτόρια και ο Νίκος Ζέρβας, εξηγεί γιατί πολλές φορές το «διάβασμα» του αντιπάλου, παίζει σημαντικότερο ρόλο ακόμα και από τα πεπραγμένα στο παρκέ.
Στο σχολείο, οι μαθητές που επέλεγαν να πάνε προετοιμασμένοι έχοντας διαβάσει καλά την προηγούμενη μέρα, δύσκολα θα βρίσκονταν προ εκπλήξεων. Αν ήταν και τυχεροί και στα τεστ «έπεφταν» θέματα στα οποία είχαν εστιάσει λίγο περισσότερο στη μελέτη τους, το έργο γίνονταν πανεύκολο. Κάπως έτσι μπορεί να παρομοιάσει κανείς την επαγγελματική νίκη του Ολυμπιακού στη Βιτόρια. Οι «ερυθρόλευκοι», αφού πήραν το … αναίμακτο, ελέω πρώτης φάσης, μάθημά τους τον Οκτώβριο στο ίδιο γήπεδο, διάβασαν πολύ, δούλεψαν στις λεπτομέρειες και στα κρυφά χαρτιά της Λαμποράλ και παρουσιάστηκαν έτοιμοι για όλα.
Αποστολή στη Βιτόρια, Νίκος Ζέρβας
Στην κυριολεξία όμως. Διότι εκτός από την βελτίωση στην προσωπική και ομαδική άμυνα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε απαντήσεις σχεδόν σε ο,τι και αν εφήρμοσε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς για να σταματήσει τον Ολυμπιακό. Οι αλλαγές γίνονταν σε ρυθμούς χάντμπολ, ώστε να προσαρμόζονται οι πεντάδες στις αλλαγές των βάσκων, να παίρνουν όλοι τις απαραίτητες ανάσες (έπαιξαν και οι δώδεκα στα πρώτα 11 λεπτά!) και να καταναλωθούν σωστά τα φάουλ. Σε βαθμό που οι «ερυθρόλευκοι» με μικρά σερί, «έχτισαν» ένα +17, με πλήρη έλεγχο του ρυθμού και έχοντας πρόβλημα μόνο στο ζον πρες που εφήρμοσε σε όλο το γήπεδο η Λαμποράλ κατά διαστήματα. Και αν για να φτάσει μέχρι εκεί το ματς έπαιξε ρόλο το εξαιρετικό διάβασμα, όταν οι βάσκοι έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια αντεπίθεσης και μείωσαν στους πέντε, εκεί πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Σπανούλης. Ο οποίος έχει επιστρέψει για τα καλά και δείχνει έτοιμος στην κατάλληλη στιγμή.
Ο αρχηγός, είχε άξιους συμπαραστάτες τους Μάντζαρη και Πρίντεζη, αλλά και έναν καταπληκτικό σε άμυνα και επίθεση Οθέλο Χάντερ. Ο Χάκετ νοικοκύρεψε με την είσοδό του την οργάνωση και οι υπόλοιποι τα έδωσαν όλα στην άμυνα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς του παιχνιδιού. Ακόμα και ο Όντομ έβαλε το κορμί του σε όλες τις μάχες, αν και ακόμα έχει να μάθει πολλά για τη νέα του ομάδα. Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε την δημιουργία του αντιπάλου ο οποίος τελείωσε με εννέα ασίστ έναντι των δεκαεπτά δικών του, αξιοποίησε σε σημαντικό βαθμό τις έξτρα κατοχές (τις έχει αναγάγει σε… επιστήμη) που πήρε με τα επιθετικά ριμπάουντ και τα δύο παραπάνω κλεψίματα (τα 11 στο σύνολο είναι εκπληκτικό νούμερο) και ήταν πιο ψύχραιμος και έπαιζε με σχέδιο σε κάθε κρίσιμο σημείο του αγώνα. Αυτό, αντικατοπτρίζεται και στο, εξωπραγματικό για τον συνήθως άστοχο στις βολές Ολυμπιακό, 22/24 στις βολές.
Η Λαμποράλ, έκανε ευκολότερο το έργο των ελλήνων, καθώς ήταν ασυνήθιστα άστοχη για εντός έδρας παιχνίδι της πίσω από τα 6.75, αλλά μπορεί χθες να ήταν του Άη Γιαννιού, όμως κάθε μέρα στο μπάσκετ δε μπορείς να νικάς μόνο με τρίποντα. Ο Τζέιμς είχε εκλάμψεις, οι υπόλοιποι γκαρντ είχαν… σκάσει από την περιφερική πίεση του Ολυμπιακού και ο συγκινητικός (για την αυταπάρνησή του και τα κουραστικά πήγαινε-έλα σε Βιτόρια-Αθήνα) Μπουρούσης, ήταν, λογικά, μακριά από τον εξαιρετικό φετινό εαυτό του. Φυσιολογικά λοιπόν οι βάσκοι, λύγισαν και δεν έφραξαν τον δρόμο…
Το 2-0 έγινε και ο Ολυμπιακός έχει πλέον μία τρομερή ευκαιρία να το μετατρέψει το ίδιο… επαγγελματικά σε 4-0 και να δει με άλλο μάτι και διαφορετική ψυχολογία την συνέχεια του πιο δύσκολου και πιο απρόβλεπτου Top 16 που έχει μπροστά του. Με τόσο διαβασμένο προπονητή και καλούς μαθητές, το μέλλον του ανήκει…
Υ.Γ. Καλό θα ήταν η άνοιξη να έχει βρει τον Οθέλο Χάντερ με ένα νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό…
Υ.Γ.1: Η λογική λέει πως ο κόουτς Κατσικάρης θα έχει μετανιώσει που μετέτρεψε σε δωδέκατο παίκτη της Εθνικής τον Μάντζαρη. Η ουσία, είναι πως η ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο η διαρκής βελτίωσή του, αλλά και το ότι συνεχώς βάζει καινούργια πράγματα στο παιχνίδι του (παιχνίδι με πλάτη, drive κλπ).
http://www.sport-fm.gr/