Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο επίπονο απ όλα για την Εθνική ομάδα, εφόσον πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το sport 24 καταγράφει τα τρία βήματα της “γαλανόλευκης” πορείας μέχρι τη Βραζιλία.
Από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης ενημέρωσε για την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα, το μυαλό όλων πήγε στην επόμενη ημέρα και τους παίκτες που θα πάρουν τη σκυτάλη. Οι Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης είναι αυτοί που -βάσει εμπειριών και ηλικίας- θα αναλάβουν να δείξουν τον δρόμο στους νεότερους, που έρχονται με… φόρα και δείχνουν ικανοί για να γεμίσουν τα κενά του ρόστερ και να βάλουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον δρόμο προς το Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτός άλλωστε είναι ο πρωτεύων στόχος, με την αποστολή να ξεκινά ένα μήνα πριν, στο Τορίνο.
Η “γαλανόλευκη” θα βρεθεί στο “Pala Alpitour” για να αντιμετωπίσει, σε πρώτη φάση, το Ιράν (4/7) και το Μεξικό (6/7), ενώ στη συνέχεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Ιταλίας, Κροατίας και Τυνησίας, που βρίσκονται στο άλλο μίνι – γκρουπ του προ-ολυμπιακού του Τορίνο. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να κάνει το 4/4 μέσα σε διάστημα μερικών ημερών για να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από οκτώ χρόνια!
Πριν από το Ρίο ντε Τζανέιρο όμως, ο Φώτης Κατσικάρης καλείται να δημιουργήσει την ομάδα που θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή, να καταλήξει στα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να την μοντάρει στον απόλυτο βαθμό. Ο χρόνος είναι… αντίπαλος για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, με τα τρία βήματα που πρέπει να κάνει η Εθνική ομάδα για να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αφορούν στην επιλογή των παικτών, την ωρίμασή τους μέσα από την προετοιμασία και τα φιλικά παιχνίδια και την ώρα της… κρίσης με τους αγώνες στο Τορίνο.
1) η επιλογή των παικτών
Για μία ακόμη χρονιά, το έργο του ομοσπονδιακού τεχνικού θα είναι δύσκολο. Κι αυτό γιατί οι επιλογές είναι πολλές. Πάρα πολλές. Από τις περιπτώσεις όπου το ταλέντο ξεχειλίζει. Το να “κοπεί” κάποιος είναι γρίφος, την ώρα που η αναπλήρωση του κενού του Βασίλη Σπανούλη θα αποτελεί το πρώτο ζητούμενο. Η παρουσία των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κώστα Κουφού αποτελεί προτεραιότητα αφού οι δυο τους θα καταστήσουν πλήρες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε δύο θέσεις μείζονος σημασίας. Αφενός γιατί το “5” αποτελεί πάντοτε ένα… θέμα για την Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια, αφετέρου γιατί ο “Giannis” είναι ο παίκτης που με την πληθωρικότητά του μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Η θέση βέβαια στην οποία θα αγωνιστεί (φόργουορντ όπως πέρσι ή γκαρντ;) είναι κι αυτό ένα από τα θέματα προς… συζήτηση, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να δίνει τις απαντήσεις.Από εκεί και πέρα, το να δούμε κάποιο από τα κολεγιόπαιδα στην Εθνική ομάδα αυτό το καλοκαίρι είναι μάλλον απίθανο. Ο Tyler Dorsey έχει δικαίωμα να παίξει στη “γαλανόλευκη”, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμος για να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, ενώ ο Zach Auguste βρίσκεται εν αναμονή απόκτησης του ελληνικού διαβατηρίου. Παρεμπιπτόντως, σε περίπτωση που αμφότεροι επιλέξουν να κυνηγήσουν την είσοδό τους στο ΝΒΑ μέσω του Draft (σ.σ.: ο δεύτερος θα το κάνει εκ των πραγμάτων, αφού φέτος ολοκληρώνεται η κολεγιακή του καριέρα), θα μπει πρόωρο τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση περί της παρουσίας τους στην προετοιμασία.0
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο εξακολουθεί να αποτελεί ένα όνομα που ακούγεται, λόγω της ενέργειας και των αθλητικών προσόντων του, αλλά -η αλήθεια είναι ότι- η παρουσία πολλών έμπειρων παικτών στη θέση του (“3” και “4”), καθιστά κάπως δύσκολο το ενδεχόμενο να τον δούμε να εμφανίζεται στη φετινή δωδεκάδα. Όχι ότι δεν έχει θέση βέβαια στην προετοιμασία, ίσως και ως είδος επιβράβευσης για την παρουσία του στο ΝΒΑ με τους New York Knicks, έστω και με δεκαήμερο συμβόλαιο.
2) συντήρηση και “δέσιμο”
Η φετινή αποστολή θα είναι η πιο δύσκολη απ όλες, για έναν ακόμη λόγο: κούραση. Η φθορά των βασικών στελεχών της “γαλανόλευκης” είναι μεγάλη, με τα δεδομένα να είναι ξεκάθαρα. Όσοι συμμετείχαν στο Eurobasket της Γαλλίας, δεν πρόλαβαν να ξεκουραστούν μετά το πέρας της διοργάνωσης, κάτι που θα ισχύσει και γι αυτό το καλοκαίρι. Η Basket League ΣΚΡΑΤΣ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαΐου, εφόσον καμία ελληνική ομάδα δεν δώσει το “παρών” στο Final Four του Βερολίνου. Ειδάλλως, τα πλέι οφ θα τραβήξουν λίγο παραπάνω, όπερ και σημαίνει ακόμη λιγότερη ξεκούραση για τους παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που αποτελούν τη βάση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.Είναι ενδεικτικό πως οι δώδεκα που θα βρεθούν στο Τορίνο θα έχουν “γράψει” -άνευ διακοπής- αγωνιστική δράση από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016. Σκεφτείτε τώρα να πάρει η Εθνική ομάδα το εισιτήριο για το Ρίο. Ένας χρόνος γεμάτος μπάσκετ και χωρίς ξεκούραση για τους διεθνείς! Αυτό κι αν είναι πρόβλημα.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ο Φώτης Κατσικάρης θα πρέπει να κάνει πολύ προσεκτική διαχείριση, να φροντίσει (σε συνεργασία με τους γυμναστές) προκειμένου για τη φρεσκάδα των -καταπονημένων από τη μακρά σεζόν- παικτών που θα “τραβήξουν κουπί” στο Τορίνο, κι εν συνεχεία στο Ρίο -εφόσον έρθει η πρόκριση.
3) η ώρα της κρίσης
Καλώς ή κακώς μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες για είσοδο στην τετράδα, σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Eurobasket, η τρίτη προσπάθεια υπό τον Φώτη Κατσικάρη είναι ακόμη πιο σημαντική. Η παρουσία της Εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί στοίχημα για όλους, μα πάνω απ όλα για τον ομοσπονδιακό τεχνικό που θέλει να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού. Δεν είναι άλλωστε… μυστικό πως εφόσον τα καταφέρει, η “γαλανόλευκη” θα λογίζεται μεταξύ των ομάδων που θα παλέψουν για τα μετάλλια. Πλην των ΗΠΑ άλλωστε, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να δημιουργεί… απαγορευτικό για όνειρα.Καλώς ή κακώς, η Εθνική ομάδα έτυχε να βρεθεί στο πιο δύσκολο εκ των τριών προ-ολυμπιακών, αφού η Κροατία και η Ιταλία είναι παραπάνω από υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Ειδικά η “σκουάντρα ατζούρα” που θα αγωνιστεί στην έδρα της, ήτοι θα έχει έναν παραπάνω λόγο για να τα καταφέρει μπροστά στο κοινό της και με τον Έτορε Μεσίνα στην άκρη του πάγκου.