Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Τα βραβεία του sport-fm.gr για την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας

Τα βραβεία του sport-fm.gr για την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας

Με τα δύο ματς του Παναθηναϊκού στη Ρωσία με Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας ολοκληρώνεται και τυπικά η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας, που μας χάρισε άκρως συναρπαστικές στιγμές.

Οι συντάκτες του sport-fm.gr συσκέφτηκαν και επέλεξαν τους κορυφαίους της διοργάνωσης σε 7 κατηγορίες.

Χρήστος Ρομπόλης, Νίκος Ζέρβας, Παναγιώτης Κεφαλάς και Γιώργος Πετρίδης επιλέγουν τον MVP της σεζόν, τον καλύτερο αμυντικό, τον πιο βελτιωμένο παίκτη, τον καλύτερο νέο παίκτη, τον καλύτερο προπονητή, τον πιο θεαματικό παίκτη, αλλά και τις απογοητεύσεις της περιόδου.

Αναλυτικά οι κορυφαίοι:


MVP της σεζόν:

1. Νίκολα Μίροτιτς

2. Βασίλιε Μίσιτς

3. Γουέιντ Μπόλντγουιν

4. Γιαν Βέσελι

5. Κέβιν Πάνγκος

Οδήγησε την ομάδα του στην 1η θέση της κανονικής περιόδου και δικαιούται τον τίτλο του πολυτιμότερου. Ο Νίκολα Μίροτιτς είχε τον υψηλότερο μέσο όρο στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης (22 ανά παιχνίδι), ενώ ήταν 4ος σκόρερ και 4ος ριμπάουντερ στη λίγκα. Έκανε… απόσβεση των εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για χάρη του. Πίσω του δύο γκαρντ, ο Βασίλιε Μίσιτς της Εφές (16,1 πόντους και 5 ασίστ/μέσο όρο) και ο καταπληκτικός Γουέιντ Μπόλντγουιν της Μπάγερν Μονάχου (15,2 πόντους και 3,9 ασίστ/μέσο όρο). Στην 4η θέση ο επιβλητικός Γιαν Βέσελι της Φενέρ (13,2 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ/μέσο όρο), ενώ την πεντάδα κλείνει ο «μαέστρος» της Ζενίτ, Κέβιν Πάνγκος (12,5 ασίστ και 6,5 ασίστ/μέσο όρο). Υποσημείωση: βάσει στατιστικής και παρουσίας δικαιούται μια θέση μεταξύ των κορυφαίων ο Μάικ Τζέιμς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19,3 πόντους και 5,7 ασίστ/μέσο όρο), ωστόσο η εξωαγωνιστική συμπεριφορά του έκανε ζημιά στην ομάδα του.

Πιο βελτιωμένος:

1. Γουέιντ Μπόλντγουιν

2. Ακίλιε Πολονάρα

3. Σάσα Βεζένκοβ

4. Γιώργος Παπαγιάννης

5. Σέιβον Σιλντς

Τρομακτική η βελτίωση του Μπόλντγουιν σε σχέση με τον παίκτη που είδαμε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2019-20. Ο Αμερικανός γκαρντ της Μπάγερν πέτυχε σχεδόν 10 πόντους παραπάνω σε σχέση με πέρσι (15,2 έναντι 5,5/μέσο όρο), ενώ είχε καλύτερους αριθμούς σε όλες τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες. Εντυπωσιακή και η μεταμόρφωση του φόργουορντ της Μπασκόνια, Ακίλιε Πολονάρα: από τους 3,1 πόντους και τα 2,8 ριμπάουντ/μέσο όρο της σεζόν 2019-20 στους 12,2 πόντους και τα 6,6 ριμπάουντ/μέσο όρο της περιόδου 2020-21. Από τις ελληνικές ομάδες, ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού, Σάσα Βεζένκοβ, είχε σημαντική άνοδο σε όλα τα στατιστικά σε σύγκριση με πέρσι (από 7,1 πόντους/μέσο όρο στους 11,5 και από τα 2 ριμπάουντ/μέσο όρο στα 5,3), ενώ ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Γιώργος Παπαγιάννης, βελτιώθηκε αισθητά: από τους 6,9 πόντους/μέσο όρο την περασμένη περίοδο στους 9,1 φέτος και από τα 4,7 ριμπάουντ/μέσο όρο στα 5,6. Step up έκανε και ο φόργουορντ της Αρμάνι Μιλάνο, Σέιβον Σιλντς, πέτυχε 4 πόντους παραπάνω ανά παιχνίδι σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ είχε καλύτερους αριθμούς και στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες (πλην βολών).

Καλύτερος αμυντικός:

1. Έντι Ταβάρες

2. Άνταμ Χάνγκα

3. Πιέρια Χένρι

4. Ακίλιε Πολονάρα

5. Χάουαρντ Σαντ-Ρος

Το «σκιάχτρο» της Ρεάλ Μαδρίτης δικαιούται απόλυτα τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της Ευρωλίγκας. Ο Έντι Ταβάρες ήταν πρώτος στις τάπες (1,74/μέσο όρο), ενώ κατέβαζε και 4,7 αμυντικά ριμπάουντ/παιχνίδι και είχε ένα κλέψιμο ανά ματς. Με τόσους αστέρες που είχαν μαζευτεί στην Μπαρτσελόνα, ο Άνταμ Χάνγκα ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, αφού αναλάμβανε να εξουδετερώσει τους καλύτερους παίκτες των αντιπάλων. Μπορεί σε αριθμούς να μην αποτυπώνεται (0,8 κλεψίματα/μέσο όρο), ωστόσο ήταν αμυντικός εξολοθρευτής. Το δίδυμο της Μπασκόνια, Χένρι-Πολονάρα, έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα όπως φαίνεται και από τους αριθμούς: πρώτος «κλέφτης» στην Ευρωλίγκα ο Αμερικανός γκαρντ (1,74/μέσο όρο), ενώ ο Ιταλός είχε 1,13 κλεψίματα/μέσο όρο, 0,9 τάπες/μέσο όρο και 4,3 αμυντικά ριμπάουντ/παιχνίδι. Τέλος, ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ήταν «εργαλείο» στην άμυνα, αφού μέτρησε 1,5 κλεψίματα/μέσο όρο, παρότι η ομάδα του είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στη διοργάνωση.

Καλύτερος νέος (από 21 ετών και κάτω):

1. Ρόκας Γιοκουμπάιτις

2. Ουσμάν Γκαρούμπα

3. Κάρλος Αλοθέν

4. Λεάντρο Μπολμάρο

5. Ματιέ Στραζέλ

Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ της Ζαλγκίρις, ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις ήταν η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκας. Ο 20χρονος γκαρντ είχε 7 πόντους, 2,5 ασίστ και 1,7 ριμπάουντ/μέσο όρο και ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, όπως κόντρα στους δύο «αιώνιους» στον πρώτο γύρο. Ο 19χρονος φόργουορντ Ουσμάν Γκαρούμπα είχε αυξημένο ρόλο φέτος στη Ρεάλ κι έκανε το… κομμάτι του (3,4 πόντους και 3,5 ριμπάουντ/μέσο όρο). Μετά το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στο BCL της περιόδου 2019-20, ο 20χρονος Κάρλος Αλοθέν επέστρεψε στη Ρεάλ από τον δανεισμό του στη Σαραγόσα και πήρε αρκετές ευκαιρίες έχοντας 4,1 πόντους και 2,1 ασίστ/μέσο όρο. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους εμπιστεύτηκε ακόμα περισσότερο τον 20χρονο γκαρντ Λεάντρο Μπολμάρο, που είχε 2,5 πόντους και 1,2 ασίστ/μέσο όρο. Καλά στοιχεία έδειξε και ο 18χρονος γκαρντ της Βιλερμπάν, Ματιέ Στραζέλ.

Απογοητεύσεις της σεζόν:

1. Μάικ Τζέιμς

2. Τορνίκε Σενγκέλια

3. Σκότι Γουίλμπεκιν

4. Ντράγκαν Μπέντερ

5. Άαρον Χάρισον

Ο γαλαξίας αστέρων που έφτιαξε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας την έχρισε ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μόνο που τα πειθαρχικά παραπτώματα του Μάικ Τζέιμς έχουν προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό της και καθιστούν τον Αμερικανό γκαρντ ως τη μεγαλύτερη απογοήτευση της διοργάνωσης λόγω της συμπεριφοράς του. Ο συμπαίκτης του στην «ομάδα του στρατού», Τορνίκε Σενγκέλια, αποκτήθηκε μετά… βαΐων και κλάδων, όμως δεν βοήθησε όσο περίμεναν οι Ρώσοι, αν εξαιρέσουμε 4-5 περιπτώσεις. Μετά τη μαγική σεζόν 2019-20, οι απαιτήσεις ήταν αρκετά υψηλές για τον Σκότι Γουίλμπεκιν, ωστόσο ο γκαρντ της Μακάμπι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας και χειρότερους αριθμούς σε πόντους (13,8 έναντι 16,1/μέσο όρο το 2019-20) και τρίποντα (32,8% έναντι 43,5%). Από τους Ισραηλινούς θα μπορούσαμε να επιλέξουμε όλη σχεδόν την ομάδα, καθώς οι περισσότεροι παίκτες τους κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Ένας εξ αυτών και ο Ντράγκαν Μπέντερ, που αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά, όμως αποδείχθηκε λίγος (6,6 πόντοι και 3,8 ριμπάουντ/μέσο όρο). Μετά από δύο εντυπωσιακές σεζόν με τη Γαλατασαράι στο Eurocup, ο Άαρον Χάρισον ήρθε στον Ολυμπιακό για να αποτελέσει ένα ακόμα επιθετικό όπλο στη φαρέτρα του Μπαρτζώκα. Αντ’ αυτού, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν «άνοστος» και «άγευστος» έχοντας τραγικά ποσοστά στα τρίποντα (26,6%) και μόλις 6,5 πόντους/μέσο όρο. Το μοναδικό που έχουν να θυμούνται οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» είναι το buzzer beater τρίποντο με τη Μακάμπι, που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Καλύτερος προπονητής:

1. Αντρέα Τρινκιέρι

2. Ιγκόρ Κοκόσκοφ

3. Μάρτιν Σίλερ

4. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

5. Τσάβι Πασκουάλ

Καθοδήγησε μαεστρικά την Μπάγερν Μονάχου, η οποία τερμάτισε 5η στην κανονική περίοδο, αν και ελάχιστοι την υπολόγιζαν στην αρχή της περιόδου. Συν τοις άλλοις, ανέδειξε το ταλέντο και τις ικανότητες κάποιων παικτών, όπως ο Μπόλντγουιν. Το βραβείο του καλύτερου προπονητή της σεζόν «ανήκει» στον Αντρέα Τρινκιέρι. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ ανέλαβε βαρύ φορτίο στη Φενέρ, αφού διαδέχθηκε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και παρέλαβε μια ομάδα με πολλά διαφορετικά πρόσωπα, ωστόσο έφερε εις πέρας την αποστολή του, με τους Τούρκους να καταλήγουν στην 7η θέση χάρη στις πολύ καλές εμφανίσεις του δεύτερου γύρου. Κι όλα αυτά παρότι δεν είχε ανάλογη εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε ευρωπαϊκή ομάδα. Πριν από μερικά χρόνια, η έκφραση «Αυστριακός προπονητής» θα μπορούσε να αποτελέσει ανέκδοτο, ωστόσο με τη δουλειά του στη φετινή Ζαλγκίρις έδειξε τα διαπιστευτήριά του. Πολλώ δε μάλλον που παρέλαβε μια αποδυναμωμένη ομάδα, η οποία είχε συνηθίσει να παίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο στην τετραετία του Σάρας. Ο Γιασικεβίτσιους οδήγησε την ομάδα του στην πρωτιά και διαχειρίστηκε άψογα τις «πριμαντόνες» της Μπάρτσα. Στην πεντάδα και ο Τσάβι Πασκουάλ, κυρίως διότι παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο στο πρώτο μισό της περιόδου.

Πιο θεαματικοί παίκτες:

1. Σακίλ ΜακΚίσικ

2. Γουέιντ Μπόλντγουιν

3. Κόρεϊ Χίγκινς

4. Λουκ Σίκμα

5. Μάικ Τζέιμς

Υπήρχαν στιγμές που αναστέναξαν τα καλάθια από τα εντυπωσιακά και δυναμικά καρφώματα του γκαρντ του Ολυμπιακού, Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος χάρισε αρκετά highlights. Στη 2η θέση ο εκρηκτικός Γουέιντ Μπόλντγουιν, που σκόραρε με ποικίλους τρόπους, ενώ από κοντά και ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, Κόρεϊ Χίγκινς, ο οποίος ήταν ασταμάτητος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για τις μαγικές ασίστ του κερδίζει θέση και ο φόργουορντ της Άλμπα, Λουκ Σίκμα, ενώ ο Μάικ Τζέιμς πέτυχε μερικά από τα πλέον θεαματικά και ζογκλερικά καλάθια. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να μπει και ο Μάριο Χεζόνια, ωστόσο αγωνίστηκε μόλις για 8 παιχνίδια και δεν κατάφερε να προσφέρει πολλές θεαματικές φάσεις.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*