O Πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τον Γιάνικ Σίνερ για την κατάκτηση του Αυστραλιανού Open.
«Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα ζωής από το τένις», ανέφερε ο Ποντίφικας υπογραμμίζοντας ότι ο αθλητισμός προσφέρει ευκαιρίες «για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου και της κοινωνίας».
Ο Πάπας τόνισε ότι στο τένις «φαίνεται ότι η πρόκληση μεταξύ των παικτών έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με την επιθυμία να επικρατήσουν του αντιπάλου», αλλά «στην πραγματικότητα, όπως ερμηνεύει η αγγλική καταγωγή του, είναι μια έκφραση ανοίγματος και διαλόγου με άλλους πολιτισμούς. Στο τένις, όπως και στη ζωή, δεν μπορούμε πάντα να κερδίζουμε», είπε ο Πάπας, «αλλά θα είναι μια πλούσια πρόκληση αν, παίζοντας ευγενικά και σύμφωνα με τους κανόνες, μάθουμε ότι δεν είναι αγώνας, αλλά διάλογος που συνεπάγεται προσπάθεια και μας επιτρέπει να βελτιωθούμε. Το να αντιλαμβανόμαστε λίγο τον αθλητισμό όχι μόνο ως μάχη αλλά και ως διάλογο. Υπάρχει ένας διάλογος που, στην περίπτωση του τένις, συχνά γίνεται καλλιτεχνικός».
Για τον Ποντίφικα, αυτή είναι μια διδασκαλία για την οποία μπορεί κανείς να προβληματιστεί ευρύτερα, κοιτάζοντας μέσα του: «Στον αγωνιστικό χώρο, όπως και σε αυτόν της ύπαρξης, άλλοτε νιώθουμε μόνοι, άλλοτε υποστηριζόμενοι από εκείνους που παίζουν μαζί μας αυτό το παιχνίδι της ζωής. Αλλά, ακόμα και όταν παίζουμε μόνοι μας, αισθανόμαστε πάντα την παρουσία του Κυρίου που μας διδάσκει τι σημαίνει σεβασμός, κατανόηση και ανάγκη για συνεχή επικοινωνία με τους άλλους».
Τέλος, ο Πάπας συνέστησε να λαμβάνεται υπόψη η ανθρώπινη και πνευματική ανάπτυξη πρώτα και κύρια σε όσους εργάζονται με παιδιά στον αθλητισμό, «που ονειρεύονται ένα αθλητικό μέλλον αριστείας», γιατί «ο αθλητισμός πρέπει να βοηθήσει σε αυτό» και υπογράμμισε ότι «οι ανάγκες προπόνησης δεν μπορεί να υπερισχύσει της ολοκληρωμένης ανάπτυξής τους». Εξ ου και η πρόσκληση για φροντίδα των μικρών παιδιών, εκείνων που «μπορούν να επωφεληθούν από τις αξίες του αθλητισμού σε πολύπλοκα κοινωνικά περιβάλλοντα».