Οι εκλογές της EJU ήταν επιβεβλημένες μετά την παραίτηση του Σεργκέι Σολοβέιτσικ την 27η Φεβρουαρίου 2022. Νέος πρόεδρος της EJU (ο 11ος κατά σειρά) είναι ο Ούγγρος Λάζλο Τοτ, τον οποίο ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του, ζήτησε τον προγραμματισμό συνάντησης των δύο πλευρών, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος θέματα που άπτονται του ελληνικού τζούντο, αλλά και στο πλαίσιο περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων της ΕΟ Τζούντο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ήδη, πριν την εκλογή του κ. Τοτ στην προεδρία της EJU, είχαμε συναντηθεί μαζί του και του είχαμε θέσει επί τάπητος ζητήματα που άπτονται του ελληνικού τζούντο, αλλά και τις επιθυμίες της διοίκησής μας για την ανάληψη μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Στη Βιέννη, απλώς επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τζούντο και οι οποίες οφείλονται, κατά μεγάλο βαθμό, στον προκάτοχο του κ. Τοτ, τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον Ρώσο Σεργκέι Σολοβέιτσικ.
Οι σχέσεις μας από το 2007 ήταν υποδειγματικές και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν έτσι ακριβώς και στο μέλλον. Το ζητούμενο για την ΕΟ Τζούντο ήταν και παραμένει η ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων. Έχουμε την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουμε ευρωπαϊκό πρωταθλήματα, δυνατά προπονητικά καμπ, αλλά και άλλα προγράμματα της EJU», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στην εκλογή του Ούγγρου παράγοντα (κατόχου 7 DAN) στον προεδρικό θώκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζούντο.
Με 19 αθλητές το ελληνικό τζούντο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18
Η ώρα για να λάμψει η νέα γενιά του ελληνικού τζούντο έφτασε. Από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου στο Πόρετς της Κροατίας θα φιλοξενηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18, στο οποίο η Ελλάδα θα συμμετάσχει με συνολικά 19 αθλητές και αθλήτριες στο ατομικό, ενώ θα έχει παρουσία και στο μικτό ομαδικό που θα γίνει στο φινάλε των αγώνων.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους προπονητές, οι δυνατότητες αυτής της ομάδας είναι πολλές και μένει να τις ξεδιπλώσουν στο τατάμι, ενώ σχετικά με τον ανταγωνισμό υποστήριξαν ότι οι διαφορές είναι σχεδόν μηδενικές και, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός αθλητισμός έμεινε πίσω κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες, τα παιδιά αυτά διαθέτουν τη στόφα του πρωταθλητή και είναι ικανά για να φτάσουν ψηλά.
Αναγνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν από την ημέρα που θα βρεθεί ο κάθε αθλητής και όχι τόσο από την κλήρωση, αφού η νέα γενιά του ελληνικού τζούντο διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί στο δρόμο τους.
Αναλυτικά, η ελληνική ομάδα: Δημήτριος Γεωργιάδης (-55κ.), Κωνσταντίνος Τσαπάρας (-55κ.), Νικόλαος Γκίνης (-60κ.), Δημήτριος Γιαννόπουλος (-66κ.), Φώτιος Καρυπίδης (-66κ.), Βασίλι Τσακίροφ (-73κ.), Μάριος Καψούρος (-81κ.), Παναγιώτης Κυβελίδης (-81κ.), Αλέξιος Σπερλίδης (-90κ.), Ιωάννης Κωστελίδης (+90κ.), Μαρία-Ελένη Γκόγκουα (-48κ.), Μαρία Τσαπάρα (-52κ.), Ευαγγελία Γαβαλά (-57κ.), Γαλήνη Σιρινίδου (-57κ.), Ελένη Καραστρατίδου (-63κ.), Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκη (-63κ.), Μελίνα Κανελλοπούλου (-70κ.), Σοφία Ξανθοπούλου (-70κ.), Ελένη Μιχαηλίδου (+70κ.)
Οι προπονητές που συνοδεύουν την αποστολή είναι οι: Ντούρου Γκόγκουα, Γιάννης Τσαπάρας, Μιρμάν Ηλιάδης, Νικόλαος Μπαμπάς και Χριστόφορος Σιδηρόπουλος.
Αρχηγός αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της ΕΟ Τζούντο, Δημήτρης Μιχαηλίδης. Στην αποστολή θα βρίσκεται και ο φυσιοθεραπευτής Γιούρι Τσακίροφ.
Το πρόγραμμα των αγώνων:
Πέμπτη 23 Ιουνίου
Κορίτσια: -40 / -44 / -48 κιλά – Αγόρια: 50 / 55 / -60 κιλά
11:00 Προκριματικά, Ρεπεσάζ, Ημιτελικά
17:00 Τελικοί-Απονομές
Παρασκευή 24 Ιουνίου
Κορίτσια: -52 / -57 / -63 κιλά – Αγόρια -66 / -73 κιλά
11:00 Προκριματικά, Ρεπεσάζ, Ημιτελικά
17:00 Τελικοί-Απονομές
Σάββατο 25 Ιουνίου
Κορίτσια: -70 / +70 κιλά – Αγόρια: -81 / -90 /+90 κιλά
11:00 Προκριματικά, Ρεπεσάζ, Ημιτελικά
17:00 Τελικοί-Απονομές
Κυριακή 26 Ιουνίου
Μικτές ομάδες
11:00 Προκριματικά, Ρεπεσάζ, Ημιτελικά
17:00 Τελικοί-Απονομές
Στη διοργάνωση του Πόρετς θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 αθλητές και αθλήτριες.
Η Ελλάδα από το 2002 στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, όταν ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα -73 κιλά, μετράει συνολικά δέκα παρουσίες στο βάθρο των νικητών σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U17/U18. Το πιο πρόσφατο ήταν το χάλκινο του Μιχαήλ Τσουτασβίλι το 2019 στο Βρότσλαβ, ενώ συνολικά έχει τρία χρυσά, ένα ασημένιο και έξι χάλκινα.
Πέρυσι στη Ρίγα, ο Κωνσταντίνος Τσαπάρας κατετάγη έβδομος.