Όλα στο τραπέζι για τον Βοτανικό, τώρα θα… μιλήσει η κάλπη.
Σε μια ανοιχτή συνέλευση διάρκειας σχεδόν έξι ωρών, η διοίκηση του ΑΣ Παναθηναϊκού, με την παρουσία των Τάκη Μαλακατέ, Δημήτρη Βρανόπουλου και Βασίλη Παυλόπουλου συνομίλησε με μέλη του στη Λεωφόρο, με φόντο την επικείμενη-κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη. Στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη Διπλή Ανάπλαση και που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12:00-19:00.
Στην ανοιχτή συζήτηση πήραν μέρος μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην προσεχή διαδικασία, όπως και μέλη τα οποία δεν έχουν. Εκφράστηκαν συμφωνίες, διαφωνίες και ενστάσεις, ενώ συμμετοχή υπήρξε και από την πλευρά της ΠΑΕ μέσω του αντιπροέδρου της, Γιάννη Παναγιωτίδη.
Τα μέλη του Συλλόγου καλούνται να ψηφίσουν ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ σε ό, τι αφορά τις συμβάσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο για τη διπλή ανάπλαση. Η γενική συνέλευση έχει οριστεί για σήμερα στις 11 το πρωί, αλλά το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει απαρτία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί 24 ώρες μετά.
Έτσι, λοιπόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Τετάρτη 30 Μαρτίου και από τις 12:00 μέχρι και τις 19:00 ο κόσμος του «τριφυλλιού» θα ψηφίσει και θα αποφασίσει για το γηπεδικό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 4.204 και απαιτούνται τα 2/3 προκειμένου να «περάσει» το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Ο Τάκης Μαλακατές έστειλε αρχικά το μήνυμά του στην ανοιχτή συνέλευση. «Είναι η πιο κρίσιμη και ιστορική συζήτηση που έχουμε να κάνουμε για τον Παναθηναϊκό μας. Όπως επανειλημμένως έχω τοποθετηθεί, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και όλοι ανεξαρτήτως αν είμαστε υπέρ ή κατά αγαπάμε το ίδιο τον Παναθηναϊκό μας. Η επόμενη ημέρα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όχι διχασμένους.
Όπως ξέρετε από την επίσημη τοποθέτησή μου στην προ τριμήνου συνέντευξη Τύπου, τάχθηκα υπέρ της Διπλής Ανάπλασης αναλύοντας διεξοδικά όσα πετύχαμε και όσα δεν καταφέραμε να πετύχουμε. Ανέλυσα όλες τις πτυχές της Διπλής Ανάπλασης και όλα τα οφέλη κτιριακά και οικονομικά που θα έχει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Τα οποία και επανέλαβα τόσο εγώ όσο και ο κος. Βρανόπουλος ως αντιπρόεδρος και σε επόμενες συνεντεύξεις. Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες, όμως θέλω να αναφερθώ στο όραμα που έχω για τον Παναθηναϊκό μας.
Θέλω έναν Παναθηναϊκό πανίσχυρο, να διεκδικεί πρωταθλήματα με ίσους όρους, να είσαι σε θέση να διεκδικεί και να κατακτά και ευρωπαϊκούς τίτλους, οικονομικά αυτάρκη και με σύγχρονες και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν θέλω ένα Παναθηναϊκό όπως τον έχουμε ζήσει και παλαιότερα να παλεύει για τη σωτηρία του, να χρωστάει και να παλεύει ίσα ίσα για να μην διαλυθεί. Εάν ήμουν πραγματικά πεπεισμένος ότι όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα κάνουμε στη Λεωφόρο τότε να είστε βέβαιοι πως όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι από εμένα θα το είχαν επιδιώξει αλλά και θα το είχαν κάνει και πράξη.
Ότι έγιναν προσπάθειες είναι βέβαιο, αλλά όταν είδαν πραγματικά πως δε γίνεται αρχίσαν τα σενάρια για αλλαγή έδρας. Όλοι γνωρίζουμε πως κατά καιρούς έχουν ακουστεί το Ελληνικό, το Γουδί, παλαιότερα και πάλι ο Ελαιώνας κ.ο.κ. Βεβαίως όλοι ξέρουμε πως οι επαγγελματικές μας ομάδες αγωνίζονται στο ΟΑΚΑ άλλοι μόνιμοι και άλλοι περιοδικά.
Για μένα πλέον είναι ολοφάνερο, αν θέλουμε ένα Παναθηναϊκό πανίσχυρο σε Ελλάδα και Ευρώπη, χρειαζόμαστε όραμα, πίστη, σύγχρονες και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και οικονομική ευεξία. Τις λύσεις αυτές κατά την ταπεινή μου γνώμη τις δίνει η Διπλή Ανάπλαση.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω την συναισθηματική αξία της Λεωφόρου που σίγουρα υφίσταται και όλοι μας, αλλά και οι επόμενες γενιές από εμάς οφείλουν να τη γνωρίζουν. Γι` αυτό στη Λεωφόρο μας, αν αποφασιστεί η Δ.Α, θα υπάρχει ένα μουσείο σύγχρονης Παναθηναϊκής ιστορίας που θέλω να πιστεύω πως θα είναι σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη καθημερινά».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Παναγιωτίδης, ανέφερε: «Το νομοθετικό πλαίσιο δεν ξεκίνησε πριν δύο-τρία χρόνια. Υπάρχει από το 2006. Ο Παναθηναϊκός μαζί με τον δήμο και την ΠΑΕ συμφώνησαν κάποια πράγματα. Ξεκίνησαν να υλοποιούνται, σταμάτησε το πρότζεκτ. Άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και βγήκε προεδρικό διάταγμα το 2013. Αν γινόταν τροποποίηση του ΠΔ δεν είναι κάτι που είναι απίθανο. Χρειάζεται χρόνος και είναι με ερωτηματικό. Μπορεί κάποιος να δει τις συμφωνίες του δήμου το 2006 και το 2008 και τι ισχύει τώρα. Ο Ερασιτέχνης είναι σαφέστατα κερδισμένος. Θα μπορούσε περισσότερο. Τα 5.000 μέτρα έγιναν 7.500. Δεν υπήρχε εμπλοκή τότε του Ερασιτέχνη στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, τώρα αποκτά δικαιώματα.
Πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός ως σύνολο δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου. Το μόνο που πληρώνει η ΠΑΕ είναι ένα ενοίκιο. Γιατί; Γιατί το σύνολο των χρημάτων δεν γυρίζει πίσω. Το κόστος είναι 115 εκατομμύρια, ο Ερασιτέχνης δεν πληρώνει τίποτα, η ΠΑΕ θα δίνει 420.000 ετησίως συνολικά. Το θέμα είναι αν θέλουμε να πάμε στον Βοτανικό ή αν δεν θέλουμε και αν θέλουμε καλύτερη συμφωνία. Αν πούμε δεν θέλουμε να φύγουμε από την Λεωφόρο, ό,τι σύμβαση και να κάνουμε δεν θα φύγουμε ποτέ.
Σε αυτό το γήπεδο που είμαστε σήμερα το 2008, ο Παναθηναϊκός έφυγε και πήγε στο ΟΑΚΑ. Το γήπεδο κατέρρευσε και για να λειτουργήσει ξανά, η ΠΑΕ επένδυσε χρήματα, άλλαξε και η νομοθεσία για να λειτουργήσει. Για την Λεωφόρο ο Αλαφούζος προσπάθησε όσο λίγοι. Δεν πρέπει να αποφασίζει κάποιος με γνώμονα το υπάρχον καθεστώς της ΠΑΕ, τώρα ανήκει σε εκείνον μετά από χρόνια σε άλλον. Σε ένα πρότζεκτ 100 χρόνων δεν έχει σημασία ποιος είναι τώρα. Ο Αλαφούζος μπορεί να μην είναι σε 5 και 10 χρόνια».