Τώρα που κατακάθισε η σκόνη από την απόλυση του Ηλία Παπαθεοδώρου από την ΑΕΚ κι αφού ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ, ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό της θητείας του και τους λόγους που οδήγησαν τον Μάκη Αγγελόπουλο σε αυτή την απόφαση.
Πριν ξεκινήσουμε την καταγραφή των γεγονότων, να αποκαλύψουμε μια off the record συζήτηση με τον 45χρονο τεχνικό. Έτσι για την ιστορία… Ήταν λίγο μετά το ματς της Ένωσης με τη Στρασμπούρ στο ΟΑΚΑ στις 16 Μαρτίου, στο οποίο οι «κιτρινόμαυροι» πέτυχαν μια υπερβατική -λόγω νίκη και μπήκαν σε θέση οδηγού για την πρόκριση στο Final 8 του Basketball Champions League.
Ο υποφαινόμενος λοιπόν απευθύνθηκε -σε εντελώς φιλολογικό επίπεδο- στον Ηλία Παπαθεοδώρου για το ενδεχόμενο να ανανεώσει το συμβόλαιό του για την επόμενη σεζόν (σ.σ. ολοκληρωνόταν το προσεχές καλοκαίρι), καθώς υπήρχε αυτή η προδιάθεση από τη διοίκηση της ομάδας.
«Κάτσε Γιώργο, μην βιάζεσαι. Είναι ακόμα νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο. Ξέρεις ότι είμαστε στην Ελλάδα και με 2-3 στραβά αποτελέσματα, αλλάζουν όλα», η απάντησή του.
Δεν πέρασαν 25 ημέρες καλά-καλά για να βγει αληθινή η… προφητεία του Βυρωνιώτη τεχνικού, αφού αποπέμφθηκε από το πόστο του πληρώνοντας το «μάρμαρο» για την κακή εικόνα της ομάδας στις τελευταίες υποχρεώσεις της.
Και τώρα το μεγάλο ερώτημα, που μπορεί να προκαλέσει πολύωρες συζητήσεις. Η παρουσία του στην ΑΕΚ κρίνεται επιτυχημένη ή όχι; Οι απόψεις διίστανται… Ας το δούμε βάσει αποτελεσμάτων. Από τη μία, έχουμε το γεγονός της κατάκτησης ενός τροπαίου (σ.σ. το Κύπελλο της σεζόν 2019-20 χωρίς τον Λάνγκφορντ στον τελικό) και της παρουσίας σε έναν ευρωπαϊκό τελικό (σ.σ. BCL 2019-20).
Δεν είναι μικρό πράγμα, ειδικά στις -παρακμιακές- εποχές που βιώνει το ελληνικό μπάσκετ. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη φετινή αποτυχία σε όλους τους στόχους που τέθηκαν ευθύς εξαρχής από τον Μάκη Αγγελόπουλο. Ακριβής απάντηση μάλλον δεν μπορεί να δοθεί για την «επιτυχία» του ή όχι, αφού η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση…
Αυτή η διαδρομή της σχεδόν διετούς «σχέσης» των δύο πλευρών ξεκίνησε με τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των φιλάθλων της ομάδας (λόγω του επιθέτου του επί της ουσίας) και τα μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα εντός συνόρων, που έφεραν μέχρι και «λαϊκά δικαστήρια» στο Ρέθυμνο.
Υπήρχαν όμως πολλές καλές στιγμές και αρκετές υπερβάσεις, όπως η επικράτηση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο περσινό πρωτάθλημα, το τρομερό -και ιστορικό- σερί νικών στο πρωτάθλημα ή οι πρόσφατες υπερβατικές νίκες με… μισή ομάδα.
Πάμε παρακάτω. Τι χρεώνεται όμως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και φτάσαμε στο «διαζύγιο» των δύο πλευρών; Κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε απόλυτη σύμπνοια στις δύο πλευρές και δεδομένη εμπιστοσύνη από τη διοίκηση προς το πρόσωπό του.
Για τον αποκλεισμό από το Λαύριο στο Κύπελλο τον Φεβρουάριο, ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης έριξε -μέσω του bwinΣΠΟΡ FM- το φταίξιμο στη διαιτησία, οπότε είναι κάτι που δεν… βαραίνει τον 45χρονο προπονητή. Σίγουρα όμως του καταλογίζουν ευθύνες για τον αποκλεισμό στο TOP-16 του BCL, που πόνεσε πολύ σε όλα τα επίπεδα.
Όσον αφορά τη μη χρησιμοποίηση του Μωραΐτη στο ματς με τον Κολοσσό, που αναφέρεται από κάποιους, υπάρχει ο αντίλογος, αφού επέστρεψε στις επάλξεις ο Γκίκας και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 21χρονος γκαρντ δεν υπολογιζόταν ως βασικό στέλεχος της ομάδας από τον Βυρωνιώτη κόουτς (σ.σ. δεν εξετάζουμε αν αυτό είναι σωστό ή λάθος).
Από ‘κει και πέρα, κύκλοι της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ κάνουν λόγο για το… ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν η ομάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε λήθαργο, με αποκορύφωμα την τραγική εμφάνιση -για σχεδόν 25 λεπτά- στη Ρόδο. Προφανώς και η εικόνα της δεν ήταν η πρέπουσα. Δεν αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό. Αλλά μήπως ήταν η λάθος στιγμή για να έρθει η ρήξη με τον προπονητή;
Υπό την έννοια του ότι σε 1-1,5 μήνα ολοκληρώνεται η σεζόν και ο κάθε… κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Η άποψή μας είναι λοιπόν ότι τότε θα γινόταν μια πιο σαφής αποτίμηση και ένας οριστικός απολογισμός της χρονιάς. Λογικά θα είχε και διαφορετική αντιμετώπιση ο Παπαθεοδώρου, αν π.χ. η Ένωση έφτανε στους τελικούς του πρωταθλήματος ανατρέποντας τα δεδομένα και κοιτούσε στα μάτια τον Παναθηναϊκό.
Δεν δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία στον 45χρονο προπονητή να ολοκληρώσει το έργο του κι ενώ πιθανότατα θα βλέπαμε μια διαφορετική ομάδα (εντελώς υποθετικό αυτό) μετά το Πάσχα, λόγω των επιστροφών που θα υπήρχαν, αλλά και της καλύτερης προετοιμασίας για την τελική ευθεία. Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο δίμηνο οι περισσότερες προπονήσεις -όσες γίνονταν τέλος πάντων- διεξάγονταν παρουσία 7-8 παικτών, που όλοι τους καταπονήθηκαν πολύ παραπάνω από το… κανονικό λόγω των απουσιών που υπήρχαν. Ειδικά αυτή του Σλότερ δεν μπορεί να καλυφθεί από κανέναν…
Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι από ‘δω και πέρα δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στο κομμάτι της τακτικής. Αφενός, δεν υπάρχει δικαίωμα για αλλαγές παικτών. Αφετέρου, οι περισσότεροι από τους υπάρχοντες παίκτες (ειδικά οι πιο μεγάλοι σε ηλικία) δύσκολα θα «μετατραπούν» σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, αφού βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους.
Τα λάθη του Παπαθεοδώρου αφορούν κυρίως τον καταρτισμό του ρόστερ. Που μάλλον έπρεπε να είναι πιο νεανικό και αθλητικό. Επίσης, σηκώνει συζήτηση η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποιους παίκτες (ο Μωραΐτης που λέγαμε ή ο Τολιόπουλος που ήταν δική του επιλογή), η επιμονή του στο μονότονο και προβλέψιμο… one man show του Λάνγκφορντ (όσο παικταράς κι αν είναι), η λανθασμένη αντίδρασή του σε μερικά ματς που «στράβωσαν» και δεν γύρισαν, όπως ο τελικός του BCL με την -εξαιρετική ομάδα- Μπούργος και η αδυναμία της Ένωσης να υπερασπιστεί τις διαφορές από τις νίκες με Στρασμπούρ και Τουρκ Τέλεκομ στο TOP-16.
Ούτως ή άλλως τα έχουμε καταγράψει πολλές φορές στο παρελθόν από τούτη τη γωνιά και από τον «αέρα» του bwinΣΠΟΡ FM. Τα έχουμε παραθέσει και στον ίδιο σε συνεντεύξεις Τύπου και όχι μόνο, με συνέπεια να έχουμε τις -κατά καιρούς- διαφωνίες μας. Συμβαίνουν αυτά…
Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο ότι μάλλον «αδικήθηκε» κάπως ο Παπαθεοδώρου για τη χρονική στιγμή που ήρθε η απόλυσή του. Τα ελαφρυντικά που υπάρχουν είναι πολλά και τα έχουμε προαναφέρει. Αυτά όμως έχει η ζωή και από πρώτος μάγκας πριν από ένα μήνα, γίνεσαι ο φταίχτης για όλα τα… δεινά του κόσμου.
Άλλωστε, πάντα ο προπονητής είναι το εύκολο θύμα, καθώς στις στραβές δεν μπορεί να εκδιωχθεί όλη η ομάδα. Τώρα, η Ένωση καλείται να γυρίσει σελίδα και να στρέψει το βλέμμα της στην επόμενη μέρα, που θα τη βρει με τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μέχρι το φινάλε της περιόδου.
Το καλοκαίρι δε, αναμένεται αρκετά… θερμό, αφού ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των περισσότερων παικτών: μόνο οι Χρυσικόπουλος και Μωραΐτης έχουν και για την επόμενη σεζόν, ενώ υπάρχει οψιόν ανανέωσης στους Γιάνκοβιτς, Μόουζες, Γκίκα, Λάνγκφορντ, Τολιόπουλο και Ρογκαβόπουλο (που έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας).
Τέλος, το μεγάλο στοίχημα από ‘δω και πέρα για τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό είναι η αποσαφήνιση των στόχων και η προσέγγισή του για τα επόμενα χρόνια, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη αυτοκριτική και η χρήσιμη οριοθέτηση των πραγματικών δυνατοτήτων, σε όλα τα επίπεδα.
Θυμίζουμε ότι από το αρχικό παιδομάζωμα (που δεν απέδωσε καρπούς) και τη θέληση του Μάκη Αγγελόπουλου για μια ομάδα που θα βγάζει ταλέντα (όχι ότι υπάρχουν πολλά πλέον στο ελληνικό μπάσκετ) καταλήξαμε στο άλλο άκρο: τη φετινή ομάδα που είχε 6 παίκτες από 35 χρονών και πάνω.
Αυτοσκοπός της Ένωσης δεν πρέπει να είναι η κατάκτηση 5-6 τροπαίων σε μία σεζόν, που τέθηκε ως στόχος στην αρχή της περιόδου. Που λέει ο λόγος, τόσα δεν θα πάρει φέτος ούτε η υπερδύναμη Μπαρτσελόνα. Των 40 εκατομμυρίων μπάτζετ και των πολλών υπέρλαμπρων αστέρων.
Αυτοσκοπός της ΑΕΚ όμως ΠΡΕΠΕΙ να είναι η όσο το δυνατόν πιο συχνή παρουσία στα μεγάλα events (Final 4 ή Final 8 του BCL, τελικοί Κυπέλλου και πρωταθλήματος), η ανάδειξη ταλέντων από τα σπλάχνα της και να αποκτήσει επιτέλους έναν κορμό αξιόλογων Ελλήνων παικτών. Κάτι που επιδίωξε και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου…
Υ. Γ. Για να δούμε την αντίδραση που θα βγάλουν οι παίκτες στο ματς με τον Προμηθέα. Άλλωστε, δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το ναυάγιο της ομάδας…