Προοδεύουμε, αλλά έχουμε πολλά περιθώρια μέχρι τις εξετάσεις του Ευρωμπάσκετ.Το sport-fm.gr παρουσιάζει τον «έλεγχο» της Εθνικής μετά τα τεστ της Ξάνθης. Τα ατού, τα σημεία βελτίωσης και οι αδυναμίες.
Η μεγάλη ώρα για το Ευρωμπάσκετ πλησιάζει. Κι όποιος δεν το έχει καταλάβει, αρκεί η μεταμεσονύκτια ανακοίνωση της τελικής δωδεκάδας από τον Φώτη Κατσικάρη, αλλά και το γεγονός ότι η διοργάνωση αρχίζει το επόμενο Σάββατο για να το αντιληφθεί.
Τρία τεστ απομένουν, για το «Ακρόπολις» το τριήμερο 27-29 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ απέναντι σε Ολλανδία, Τουρκία και Λιθουανία για την Εθνική. Η πρόοδος που παρουσίασε η ομάδα μέσα από το τουρνουά της Ξάνθης είναι εμφανέστατη, όπως επίσης ότι ακόμη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε επί μέρους κομμάτια του παιχνιδιού. Το sport-fm.gr επιχειρεί να καταγράψει τα στοιχεία αυτά.
Τα ατού της Εθνικής
-Πληρότητα ρόστερ: Η επιλογή της δωδεκάδας ήταν πολύ δύσκολη, πράγμα που μαρτυρά και την πληθώρα επιλογών. Η Εθνική διαθέτει πέντε γκαρντ με διαφορετικά στοιχεία, που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και μπορούν να καλύψουν με διαφορετικούς συνδυασμούς τις δύο θέσεις των γκαρντ, ακόμη και τρεις θέσεις σε σχήμα με τρεις κοντούς. Παράλληλα υπάρχουν πέντε φόργουορντ με ικανότητα να παίξουν με ευχέρεια να καλύψουν τις θέσεις «3» και «4», σε ειδικές καταστάσεις ακόμη και το «5» (βλ. Αντετοκούνμπο). Και τέλος υπάρχουν δύο σέντερ που μπορούν να μοιραστούν το χρόνο συμμετοχής φρεσκάροντας ο ένας τον άλλο. Όλα αυτά προσφέρουν πλουραλισμό στην επίθεση, ελαχιστοποίηση φθοράς στην άμυνα και υψηλό βαθμό ενέργειας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
-Παιχνίδι μέσα στη ρακέτα: Η Εθνική «ακουμπά» πολύ την μπάλα στο «ζωγραφιστό» κι επιτίθεται πολύ με τους ψηλούς της. Ενδεικτικό είναι πως στα τρία φιλικά της Ξάνθης Μπουρούσης και Κουφός είχαν 32 και 39 πόντους αντίστοιχα, ενώ η Εθνική πήρε 46, 40 και 38 πόντους από τη ρακέτα της στα τεστ αυτά, ήτοι το 53% των πόντων της στην επίθεση.
-Πίεση στην μπάλα, επιθετική άμυνα και τρέξιμο: Ο υψηλός βαθμός… αθλητικότητας των διεθνών επιβάλλει να παίζει πιεστική άμυνα, να κλέβει και να τρέχει. Η Εθνική στην Ξάνθη είχε 9,3 κλεψίματα ανά αγώνα, υποχρέωσε τους αντιπάλους της σε 19,3 λάθη κατά μέσο όρο και πήρε 16 πόντους σε κάθε παιχνίδι, με 11,3 πόντους στον αιφνιδιασμό.
-Υψηλά ποσοστά στα δίποντα: Επιθέσεις από το «ζωγραφιστό» και αιφνιδιασμοί συνεπάγονται υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα. Στα τρία παιχνίδια της Ξάνθης η Εθνική είχε 71/123 δίποντα, δηλαδή 57,7%.
-Έλεγχος των ριμπάουντ: Κέρδισε σε όλα τα παιχνίδια τη μάχη των ριμπάουντ έχοντας 38,6 έναντι 32,6 των αντιπάλων της, ενώ παρουσίασε μείωση των χαμένων αμυντικών, καθώς οι αντίπαλοι είχαν μόλις 7,6 επιθετικά κατά μέσο όρο (η Εθνική είχε 11,3 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα) παίρνοντας συνολικά και στα τρία ματς μόλις 9 πόντους από δεύτερες επιθέσεις.
-Χαμηλό σκορ για τους αντιπάλους: Παρά τις επί μέρους αδυναμίες στην άμυνα και παρότι οι αντίπαλοι δεν ήταν… μεγαθήρια, η Εθνική πήρε καλό βαθμό στα μετόπισθεν. Για του λόγου το αληθές είχε παθητικό 55 πόντους ανά αγώνα (πετυχαίνοντας 77,6 στην επίθεση), με τους αντιπάλους της να έχουν 42,1% στα δίποντα (40/95) και 28,8% στα τρίποντα (17/59).
Χρήζουν βελτίωσης
-Πρόβλημα στην πικ εν ρολ άμυνα: Η έλλειψη συγχρονισμού ψηλών-κοντών και σωστών περιστροφών στην άμυνα καθιστά την Εθνική ευάλωτη στα πικ εν ρολ. Η πρόοδος που εμφανίστηκε στο κομμάτι αυτό ήταν πενιχρή και απαιτείται ακόμη περισσότερη, όταν θα βρεθούν στο δρόμο της ελληνικής ομάδας αντίπαλοι με περισσότερη ποιότητα και καλύτερες συνεργασίες.
-Αστάθεια στο σουτ: Η Εθνική είχε μόλις 22,5% στα τρίποντα (14/62) αστοχώντας στις περισσότερες προϋποθέσεις υπό καλές ή εξαιρετικές προϋποθέσεις. Μπορεί κλασικός σουτέρ τύπου Βασιλειάδη να μην υπάρχει στο ρόστερ, αλλά και με τους υπάρχοντες παίκτες σίγουρα το ποσοστό μπορεί να βελτιωθεί.
-Χαμένες βολές: Σε ματς που η νίκη δεν μετρά ή έρχεται εύκολα, το ψεγάδι αυτό δεν έχει σημασία. Όμως στο Ευρωμπάσκετ και στα κρίσιμα ματς όλα θα μετρούν. Η Εθνική είχε μόλις 65,3% στις βολές (49/75) παρότι διαθέτει παίκτες με ικανότητες πολύ υψηλότερων ποσοστών από τη γραμμή.
-Λίγες ασίστ, αρκετά λάθη: Οι συνεργασίες στην επίθεση της Εθνικής δεν είναι ακόμη παγιωμένες στον επιθυμητό βαθμό, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και να έρχονται πιο εύκολα τα καλάθια. Η ελληνική ομάδα είχε 15 ασίστ (μικρός αριθμός για τόσο μεγάλα σκορ) και 12 λάθη ανά αγώνα, με την αναλογία ασίστ/λαθών να μην είναι ικανοποιητική.
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης