Ο Ολυμπιακός έχει χάσει ουσιαστικά εδώ και αρκετό καιρό το… τρένο της εισόδου στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όμως μετά την «βαριά» ήττα από την Μπασκόνια στην Βιτόρια, παρουσιάζει ένα διαφορετικό, προς το καλύτερο, αγωνιστικό πρόσωπο.
Έστω και καθυστερημένα και παρά τις σημαντικές απουσίες των Παπανικολάου και Μάρτιν, προπονητής και παίκτες έχουν βρει έναν ρυθμό, καλύτερα σχήματα στο παρκέ και βγάζουν μία αντίδραση, που αρμόζει στην δυναμική των «ερυθρόλευκων», αλλά και στο δεδομένο ταλέντο που υπάρχει στο ρόστερ, παρά τις ατέλειές του. Σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει απέναντι σε Ερυθρό Αστέρα, Ζενίτ και Άλμπα Βερολίνου κατακόρυφη άνοδο στην στατιστική και παράλληλα -κάτι που άρχισε από το δεύτερο ημίχρονο με την ΤΣΣΚΑ- αγωνιστική βελτίωση και πείσμα για καλύτερα αποτελέσματα.
Σε αυτό, βοήθησε το πιο «σφικτό» rotation με ελάχιστη και ορθώς χρησιμοποίηση των Χάρισον και Τζένκινς (δευτερεύοντος), τα σχήματα με περισσότερο Σλούκα και Σπανούλη ταυτόχρονα στο παρκέ και κυρίως οι πεντάδες με Ζαν Σαρλ και Πρίντεζη στο «5» και τον Βεζένκοφ για αρκετή ώρα στο «3». Βοήθησαν στην άμυνα με αλλαγές, που αποδείχθηκαν άκρως αποδοτικές.
Το sprotfm.gr, κατέγραψε τους αριθμούς των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα στα τρία τελευταία παιχνίδια και τους συγκρίνει με αυτούς που είχαν παρουσιάσει στα 27 πρώτα παιχνίδια.
Επίθεση-άμυνα: Η βελτίωση του Ολυμπιακού στην επίθεση είναι ραγδαία τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Πριν το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, σκόραρε μέσο όρο 78,3 πόντους, όμως με την σερβική ομάδα, την Ζενίτ και την Άλμπα είχε 84,3. Συνδύασε την άνοδο της παραγωγικότητάς του με πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα στην άμυνα, όπου από 81,1 πόντους που δεχόταν, πήγε στους 73,3.
Ασίστ/Λάθη: Στην κρίσιμη αυτή αναλογία και αν σημείωσε πρόοδο ο Ολυμπιακός. Πριν τις τρεις σερί νίκες, είχε μέσο όρο 16,7 ασίστ για 14,4 λάθη και σε αυτές μοίρασε 20,7 τελικές πάσες και έκανε 12,6. Η ραγδαία αυτή βελτίωση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να έρθουν και τα αποτελέσματα.
Δίποντα-Τρίποντα: Η πεμπτουσία του μπάσκετ είναι να μπαίνει η μπάλα στο καλάθι και ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πολύ πιο εύστοχος τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Πριν από αυτές είχε 55,6% στα δίποντα και 34,8% στα τρίποντα και στα τρία αυτά παιχνίδια ανέβηκε στο 61,4% και στο 42,7% αντίστοιχα.
Κλεψίματα-Ριμπάουντ: Η άμυνα με αλλαγές με χαμηλότερα σχήματα, αλλά και η περισσότερη διάθεση που έδειξε στα μετόπισθεν, εκτόξευσαν την αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού στα κλεψίματα, καθώς από 6,8 που είχε μέσο όρο, έκανε 8,3. Παράλληλα, διατήρησε στα ίδια επίπεδα τις έξτρα κατοχές του από επιθετικά ριμπάουντ, μια και είχε 9,3 μέσο όρο, έναντι 9,7 στα πρώτα 27 παιχνίδια.
Οι τρεις πρωταγωνιστές: Στα τρία παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα, Ζενίτ και Άλμπα, ο Ολυμπιακός είχε τρεις παίκτες που ήταν σταθερά καλοί και πρωταγωνίστησαν. Ο Βεζένκοφ έχει 20,3 πόντους και 7 ριμπάουντ μέσο όρο, ο ΜακΚίσικ 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 2 κλεψίματα και ο Σλούκας 10 πόντους και 6,3 ασίστ μέσο όρο, όντας κακός επιθετικά μόνο κόντρα στην Ζενίτ.
Οι… κρυφοί ήρωες: Τα τρία αυτά παιχνίδια, πιστοποίησαν και την χρησιμότητα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στο rotation. Εκτός από καλές άμυνες και ενέργεια στο παρκέ, ο 27χρονος γκαρντ έχοντας πλέον περισσότερο χρόνο και εμπιστοσύνη από τον προπονητή του, πρόσφερε 6,3 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο. Θετικοί σε όλα τα παιχνίδια ήταν σταθερά και οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Ζαν Σαρλ, ενώ ο αρνητικός στα περισσότερα παιχνίδια της σεζόν Έλις, έδειξε διάθεση και βοήθησε με 6,7 πόντους και 4,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.