Πριν από λίγες ημέρες, έλαβε χώρα 4ο Swimming Family Cup του Ηλυσιακού, το οποίο και είχε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή πολλών ομάδων της Αττικής και της επαρχίας.
Η υπεύθυνη ακαδημιών και προπονήτρια προαγωνιστικής του Ηλυσιακού, Βάσια Λεπατατζή, μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Νίκο Ζέρβα για τη μεγάλη αυτή γιορτή της κολύμβησης, τη δυνατή στιγμή και το ηχηρό μήνυμα που πέρασαν με τη συμμετοχή του αθλητικού συλλόγου Ηλιούπολης για αθλητές με αναπηρία, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του προπονητή στη διαπαιδαγώγηση των μικρών αθλητών.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
-Το τριήμερο 11-13 Απριλίου, ολοκληρώθηκε το 4ο Family cup του Ηλυσιακού, όπου έχετε την προπονητική επιμέλεια στις μικρές και όχι μόνο ηλικίες. Για τη διοργάνωση και το μήνυμα που θέλει να περάσει;
«Είναι θεσμός που αγκαλιάζεται από ομάδες και οικογένειες. Συμμετέχουν όλα τα τμήματα της κολύμβησης από ηλικίες 8 έως 80 ετών! Είναι άξιο θαυμασμού. Το μήνυμα είναι πως η κολύμβηση είναι για όλους. Φέτος είχαμε τις περισσότερες συμμετοχές, περισσότερες από 1080. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για αυτό».
-Συμμετείχαν πάρα πολλές ομάδες από την Αττική, αλλά και από την Επαρχία, είδαμε εκατοντάδες παιδιά και μεγαλύτερους να κολυμπούν και γενικότερα ένα όμορφο και εορταστικό κλίμα, που είχε και κοινωνική προέκταση με το κοινωνικό παντοπωλείο και για τη συμμετοχή του αθλητικού συλλόγου Ηλιούπολης για αθλητές με αναπηρία:
«Ήταν μια γιορτή με υγιή ανταγωνισμό, νιώθω περήφανη για το κλίμα που δημιουργήθηκε. Για το κοινωνικό παντοπωλείο, έχει ανθρωπιστική δράση για την ανακούφιση συνανθρώπων μας. Για την Ηλιούπολη, είναι ένας σύλλογος με ατόμων με αναπηρία. Ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές της οργάνωσης. Θαύμαζα πάντα τη δουλειά των ανθρώπων της Ηλιούπολης και θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα τις συμπερίληψης να γίνονται αγώνες ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Σκοπός μας να συνεχίσουμε το εγχείρημα αυτό ακόμα πιο ενεργά στο μέλλον».
-Ο Ηλυσιακός έχει μια μακρά παράδοση ανάδειξης ταλέντων σε όλα τα σπορ και στην κολύμβηση, παράγει πρωταθλητές, αλλά και σωστούς αθλητές και ανθρώπους. Για το πρόγραμμα της ομάδας και τις παροχές που δίνει:
«Το σημαντικό είναι τα παιδιά να αθλούνται, να κατανοήσουν το άθλημα και να το αγαπήσουν. Να υπάρχει πρόοδος είτε για εκείνους που πάνε για πρωταθλητισμό, είτε απλώς για τον αθλητισμό».
-Σαν προπονήτρια μικρών παιδιών, που δεδομένα είναι σε ευαίσθητη ηλικία, διαμορφώνουν προσωπικότητα και χαρακτήρα, τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που έχουν ήδη παιδιά στην κολύμβηση, αλλά και όσους σκέφτονται να βάλουν τα παιδιά τους σε αυτή;
«Να εμπιστευτούν τη διαδικασία. Να δώσουν χώρο στα παιδιά χωρίς πιέσεις, να περνούν καλά και να μην κοιτούν τις επιδόσεις. Αυτό χτίζει αυτοπεποίθηση σε ένα παιδί. Στους γονείς λέω συχνά να μην το σκέφτονται, η κολύμβηση έχει πολλά οφέλη! Είναι μία δεξιότητα που θεωρώ ότι πρέπει να τη μάθουν όλα τα παιδιά,. Είναι υποχρεωτικό!».
-Τα τελευταία χρόνια το άθλημα παρουσιάζει ανάκαμψη και στην Ελλάδα, έχουμε πλέον και Ολυμπιονίκες… Είστε ευχαριστημένη από τον όγκο των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και από τις παροχές που υπάρχουν από Κράτος, Δημοτικές αρχές κλπ; Θα έπρεπε κάτι να αλλάξει; Διότι τεχνογνωσία υπάρχει, αλλά πολλές φορές λείπουν τα εφόδια:
«Η συμμετοχή των παιδιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Πλέον υπάρχει καλύτερη τεχνογνωσία, βγάζουμε Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, κάτι που εμπνέει τη νέα γενιά. Μπορούν πολλά να βελτιωθούν βέβαια, με το Κράτος θα πρέπει να στηρίζει τα παιδιά που καλούνται να συνδυάζουν σχολείο και πρωταθλητισμό. Να μεριμνήσει για να μην αφήσουν κάτι από τα δύο».
-Ένας προπονητής που οφείλει να είναι ώρες στην πισίνα και να αντιμετωπίζει δεκάδες διαφορετικές προσωπικότητας και να διαπαιδαγωγεί, έχει το αντάξιο εισόδημα για αυτό που προσφέρει στην Ελλάδα; Ή πρέπει να κάνει και δεύτερη εργασία για να επιβιώσει;
«Έθιξες μεγάλο θέμα! Δυστυχώς ο αθλητικός χώρος στην Ελλάδα δεν παρέχει την οικονομική στήριξη σε έναν προπονητή. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να κάνουμε και άλλες δουλειές. Είναι κρίμα και απογοητευτικό, γιατί οι προπονητές είμαστε και παιδαγωγοί, ο αθλητισμός χτίζει κοινωνίες και χαρακτήρες. Θεωρώ πως οι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω σε αυτό θα έπρεπε να ανταμείβονται λίγο καλύτερα».