«Θα είναι ένα τσουνάμι»
Στο θρυλικό Μαρακανά, εκτός από τους χιλιάδες αθλητές που θα παρελάσουν, περισσότεροι από 12.000 εθελοντές θα πρωταγωνιστήσουν στην έναρξη της μεγάλης γιορτής.
«Για έξι μήνες απαντούσα αρνητικά. Ηξερα ότι θα είναι η πιο περίπλοκη δουλειά της ζωής μου. Επιπλέον, φοβόμουν τις πιέσεις της κυβέρνησης. Όταν πήρα την διαβεβαίωση πως θα είχαμε εν λευκώ τη διαχείριση, μόνο τότε συμφώνησα», είπε ο Μειρέλες.
«Δέχτηκα αμέσως την πρώτη ημέρα, εφόσον συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Τα μόνα όρια είναι ηθικά: δεν θα υπάρξουν τολμηρές σκηνές και να αφήσουμε τη θρησκεία στην άκρη. Αν υπήρχε συμμετοχή της κυβέρνησης θα ήταν μία διαφήμιση πολιτική. Εμείς, όμως, μέσα από την Βραζιλία θέλουμε να δώσουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα σε όλους τους κατοίκους του κόσμου. Να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε», πρόσθεσε ο Γουάντινγκτον.
Μια παράσταση που θα παρακολουθήσουν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι. «Εχουμε έναν προϋπολογισμό 20 φορές μικρότερο από ό, τι στο Πεκίνο το 2008 και 10 φορές μικρότερο από ό,τι στο Λονδίνο το 2012. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη είναι ο φόβος, αλλά είναι επίσης μια πρόκληση: να μιλήσουμε για τη χώρα μας, θα μπορούσαμε να πούμε 2000 ιστορίες, αλλά θα πούμε μία μόνο που θα αφορά όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Ολυμπιακές τελετές υπηρέτησαν να διαφημίσουν τις χώρες υποδοχής, εμείς έχουμε επιλέξει μια διαφορετική πορεία: να μιλήσουμε για τον κόσμο».
Το Ρίο δεν είναι ακόμα τόσο έτοιμο όσο θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τις υποδομές. «Έτσι έγινε και με το Παγκόσμιο Κύπελλο: όλοι φοβούνταν ότι κάτι θα πάει στραβά, στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που πήγε άσχημα ήταν το 7-1 εναντίον της Γερμανίας… Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μια χαρά. Οι υποδομές, τα μέσα μεταφοράς, το μετρό. Δεν είναι όλα στη θέση τους, αλλά το Ρίο εξακολουθεί να βελτιώνεται πολύ και σήμερα είναι μια άλλη πόλη. Ακόμη πιο όμορφη», συμπλήρωσε ο Αντρούτσα Γουάντινγκτον.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ