Έχασε 9-7 από την Ολλανδία
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την εικόνα των τελευταίων ετών, έδωσε τη μάχη για να εξασφαλίσει ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, «λύγισε» όμως στα πέναλτι απέναντι στη Ρωσία, στον κρίσιμο προημιτελικό του Σαββάτου, κι αφού προηγουμένως είχε δεχθεί το γκολ της ισοφάρισης τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του κανονικού αγώνα. Τόση ήταν η χρονική απόσταση μεταξύ πρόκρισης και αποκλεισμού…
Το σημερινό παιχνίδι δεν είχε βεβαίως κάποια ουσιαστική αξία για τις δύο ομάδες, που είχαν ζήσει ακριβώς την ίδια κατάσταση πριν τέσσερα χρόνια στην Τεργέστη, όταν και πάλι βρέθηκαν αντιμέτωπες στο αδιάφορο τελευταίο ματς του προολυμπιακού, έχοντας προηγουμένως χάσει το εισιτήριο για το Λονδίνο. Εκείνο το ματς έμελλε να είναι το τελευταίο στη διεθνή καριέρα της Κικής Λιόση, της Γιούλης Λαρά, της Σταυρούλας Αντωνάκου, της Αγγελικής Γερόλυμου και της Αντιόπης Μελιδόνη.
Αντίστοιχα, ο σημερινός αγώνας πιθανότατα κλείνει τον τεράστιο κύκλο της Αντιγόνης Ρουμπέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μετά από 19 χρόνια σχεδόν αδιάλλειπτης παρουσίας στις εθνικές ομάδες (ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών, το 1997, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων), η αρχηγός αναμένεται να «κρεμάσει» το σκουφάκι με το εθνόσημο, το οποίο φόρεσε σε 356 αγώνες, σημειώνοντας 561 τέρματα.
Μεταξύ πολλών διακρίσεων, η Ρουμπέση αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στη Σανγκάη και «ασημένια» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, ήταν φιναλίστ σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2010, 2012), κατέκτησε τρία μετάλλια σε World League (ένα χρυσό το 2005, δύο χάλκινα το 2007 και το 2010), ενώ ήταν επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης σε νεάνιδες (2001) και νέες γυναίκες (2002).
Η αποχώρηση μίας εκ των κορυφαίων πολιστριών παγκοσμίως της τελευταίας δεκαετίας -και όχι μόνο- σηματοδοτεί από μόνη της μία αλλαγή σελίδας για την εθνική Ελλάδας, που οφείλει να αρχίσει μία νέα προσπάθεια, με «φόντο» τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2020.
Σε ό,τι αφορά το σημερινό παιχνίδι, η ελληνική ομάδα φάνηκε να έχει τον έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά «πλήρωσε» το κάκιστο ποσοστό της στην παίκτρια παραπάνω (1/13!). Οι «οράνιε» ξέφυγαν 8-5 και 9-6 στην τρίτη περίοδο και από κει και πέρα απλά συντήρησαν με την άμυνά τους το προβάδισμα, αφού η ομάδα του Σάκη Κεχαγιά δεν έβρισκε λύσεις στην επίθεση. Ο ομοσπονδιακός προπονητής έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής στις νεότερες παίκτριες, ενώ χρησιμοποίησε και τις δύο τερματοφύλακες (στα τρία πρώτα οκτάλεπτα έπαιξε η Χρυσή Διαμαντοπούλου και στο τελευταίο η Έλενα Κούβδου).
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 3-2, 4-2, 0-0
Οι συνθέσεις:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Άρνο Χαβένγκα): Ααρς, Σμιτ 3, Ντ. Χένεε, Φαν ντερ Σλόοτ 2, Αμ. Χένεε, Στόμπχορστ, Νίχουις 2, Σέβενιχ 2, Μέγκενς, Φαν Τόορν, Κλάασεν, Φαν ντερ Μόλεν, Βίλεμς
ΕΛΛΑΔΑ (Σάκης Κεχαγιάς): Κούβδου, Τσουκαλά 1, Ελευθεριάδου, Β. Διαμαντοπούλου, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου, Ασημάκη 2, Ρουμπέση, Κότσια, Μανωλιουδάκη 2, Ελευθ. Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Χρ. Διαμαντοπούλου
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ