Home / Άλλα Σπόρ / Τσακ Γουέπνερ-Ο αληθινός Ρόκι Μπαλμπόα

Τσακ Γουέπνερ-Ο αληθινός Ρόκι Μπαλμπόα

Ο άγνωστος μποξερ του δρόμου,που ξάπλωσε τον Μοχάμεντ Άλι και γέννησε τον κινηματογραφικό πυγμάχο του Σταλόνε!

 

Ο Τσάκ Γουέπνερ με την αφίσα της έκτης ταινίας Rocky

 

“Αυτός ο χαρακτήρας μου λείπει πάντα. Πολύ, κάθε μέρα και περισσότερο. Πιστέψτε με, μερικές φορές μου ‘ρχεται να κλάψω. Γιατί ποτέ δεν θα μου ξαναδοθεί μια ευκαιρία όπως εκείνη, μια πρώτη φορά όπως εκείνη, μια φωνή για να εξωτερικεύσω όλα όσα έχουν μπολιαστεί στην καρδιά μου. Αυτή είναι η πτυχή που θα αγαπάω πάντα σ’ αυτόν τον χαρακτήρα. Μπορεί να μην με πιστέψετε, αλλά όταν ο Rocky έλεγε κάτι, αυτό το κάτι ήταν αλήθεια. Και στη ζωή αλήθειες δεν λέγονται πολλές.” Σιλβέστερ Σταλόνε.

Αν κάναμε μια έρευνα για το πόσοι άνθρωποι ανα τον κόσμο,δεν έχουν δεί έστω μια φορά στην ζωή τους,τον θρυλικό κινηματογραφικό πυγμάχό Ρόκι Μπαλμπόα με τον Σιλβέστερ Σταλόνε στον ομώνυμο ρόλο,σίγουρα ο αριθμός θα ήταν ανάλογος με τα δάχτυλα ενός χεριού.
Ο πασίγνωστος κινηματογραφικός πυγμάχος, μεγάλωσε γενιές και γενιές ανδρών.Η ιστορία του αουτσάιντερ που μέσα από δυσκολίες τελικά θριαμβεύει, γοήτευε και θα γοητεύει για πάντα το ευαίσθητο σε τέτοια θέματα ανδρικό κοινό.
Ποιο ήταν όμως το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον οδήγησε στη συγγραφή του Rocky?

 

Ο Rocky την ώρα της προπόνησης

 
Το όνομα του, είναι Τσάκ Γουέπνερ. Γεννημένος στην Μπαγιόν του Νιού Τζέρσι ο 63χρονος σήμερα Τσάκ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του (ορφανός από πατέρα). Όλοι στην πόλη του, τον ξέρουν σαν τον “ματωμένο της Μπαγιόν.” Όχι τυχαία.
Αφού υπηρέτησε για 3 χρόνια στους πεζοναύτες, το 1959 αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία. Δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο. Ήταν αργός και άτεχνος. Είχε όμως πολύ δυνατό δεξί και ένα πηγούνι φτιαγμένο θαρρείς από ατσάλι. Το ευαίσθητο σε κοψίματα όμως δέρμα του, δεν τον βοηθούσε και ήταν αυτό, που του έδωσε το παρατσούκλι ”ματωμένος”. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, είχε πάνω από 300 κοψίματα στο πρόσωπο του, τα 79 από τα οποία, κληρονόμησε μόνο σε έναν αγώνα, αυτόν εναντίον του Τζόρτζ Φόρμαν. Είχε γραφτεί μάλιστα σε εφημερίδα της εποχής ότι: «Ο Γουέπνερ έχει τόσα ράμματα στο πρόσωπο του, που με τόση κλωστή θα μπορούσε να ράψει κανείς τέσσερα κοστούμια!»

 


Ο Τσάκ Γουέπνερ 

 
Τον Τσάκ όμως, δεν τον ενδιέφεραν τέτοιες λεπτομέρειες. Ήθελε απλά να γίνει διάσημος πυγμάχος. Η ευκαιρία του δόθηκε στις 24 Μαρτίου του 1975. Ήταν η ημέρα που ο άγνωστος Γουεπνερ, θα αγωνιζόταν εναντίον ενός θρύλου. Του Μοχάμεντ Αλί. Ο Σταλόνε βρισκόταν εκείνη την ημέρα στις κερκίδες του Clevelnad Colosseum. Είχε πάει για να δει τον αγαπημένο του Αλί, αλλά ήταν τελικά ο αντίπαλος του, εκείνος που θα ενέπνεε τον Σταλόνε να γράψει και να υποδυθεί στη συνέχεια τον Rocky.
Ο Γουέπνερ, αν και ξεπερασμένος τεχνικά, αγωνίστηκε γενναία μέχρι να πέσει λιπόθυμος στον 15ο γύρο, από μια γροθιά του αξεπέραστου Αλί,15 μόλις δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το καμπανάκι που θα έδινε τέλος στον αγώνα! Είχε στο μεταξύ προλάβει να ρίξει και αυτός στο ρινγκ, έστω και για λίγο, τον μεγάλο του αντίπαλο, στον 9ο γύρο.Βέβαια ο μύθος λέει οτι τον έριξε κάτω πατώντας το πόδι του.Στο σπίτι εξάλλου του Γουέπνερ στις ακτές του νεοϋορκέζικου ποταμού Χάντσον φιγουράρει διαχρονικά το πόστερ με το αυτόγραφο του Άλι: «Στον Τσακ και τη Λίντα: Καλή τύχη στους καλούς μου φίλους, από τον Μοχάμεντ Αλί. Μετά από μένα, δεν υπάρχει άλλος. Υστερόγραφο: Φύγε από το πόδι μου!».
Ο Γουέπνερ αργότερα εξομολογήθηκε: «- Έκανα ότι μπορούσα, αλλά ήταν αδύνατο να αντιδράσω. Οι γροθιές που δεχόμουν, ήταν περισσότερες και από τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι μου!»

 

 


Στιγμή απο τον αγώνα του Γουέπνερ με τον Αλί

 

Για τις ανάγκες του αγώνα αναγκάστηκε μάλιστα να το σκάσει από τη δουλειά του στην κάβα για εφτά βδομάδες, με τους συναδέλφους του να τον καλύπτουν από το αφεντικό. Γιατί αντιθέτως από τον Αλί, αυτός έπρεπε να έχει και πρωινή δουλειά για να επιβιώνει στα ρινγκ…
Ο Τσάκ μπορεί να έχασε εκείνο τον αγώνα, κέρδισε όμως την αναγνώριση του κόσμου και τον θαυμασμό του Σταλόνε που μετά την προβολή του πρώτου Rocky δήλωσε: «-Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα, αλλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να την κάνω ταινία, μέχρι που είδα τον Τσάκ εναντίον του Αλί!»

Ο μυθικός αγώνας του Αλί με τον Γουέπνερ

 

Ο Σταλόνε παρακολουθησε αποσβολωμένος τον αγώνα και δύο χρόνια αργότερα ο Γουέπνερ παίρνει μια πρόσκληση για την πρεμιέρα του «Ρόκι» στο Μανχάταν, μονολογώντας «ελπίζω η ταινία να είναι αξιοπρεπής».
«Ήταν απίστευτη», θα πει ο μποξέρ όταν θα βγει από τη σκοτεινή αίθουσα, «Δεν είχα ιδέα. Ήταν απίστευτη. Μετά το νοκάουτ του Απόλλο, το κοινό άρχισε να τον γιουχάρει και να ζητωκραυγάζει εμένα. Οι άνθρωποι ερχόντουσαν και με αγκάλιζαν, λέγοντάς μου ‘‘Τσακ! Υπέροχη ταινία!’’». Η μεγαλύτερη νίκη του εκτός των ρινγκ θα έρθει το 2006, όταν συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Σταλόνε, μιας και ο τελευταίος ξέχασε να τον αναφέρει στο φιλμ του και να του δώσει τα οφειλόμενα δικαιώματα.
Ο Γουέπνερ αποσύρθηκε από την πυγμαχία την ίδια χρονιά που προβλήθηκε το Rocky. Ασχολήθηκε χωρίς επιτυχία με την επαγγελματική πάλη, ακολούθησαν καταχρήσεις, ποτά, ναρκωτικά ακόμη και φυλάκιση και από το 1991, βρίσκεται στην αγαπημένη του Μπαγιόν μαζί με την γυναίκα του Λίντα, όπου πλέον αναλογίζεται πόσο δύσκολη αποδείχθηκε η προσαρμογή του στην πραγματική ζωή, μετά την απόσυρση του από την πυγμαχία. Στην ταινιοθήκη του σπιτιού του, εξέχουσα θέση κατέχουν φυσικά, τα DVD με τις ταινίες του Rocky.

 

Βασίλης Μπατζής

Πηγές
Newsbeast
Espn 30 for 30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*