Home / Ποδόσφαιρο / Γ' Εθνική / Γ' Εθνική 1ος όμιλος / Τεράστια συνέντευξη Κόκε: «Κάθε μέρα νιώθω ότι χρωστάω στον Άρη»

Τεράστια συνέντευξη Κόκε: «Κάθε μέρα νιώθω ότι χρωστάω στον Άρη»

Ο Σέρχιο Κόκε σε μια συνέντευξη-ομφαλοσκόπηση ανασύρει από το μνήμη του στιγμές της χρυσής πρώτης πενταετίας του στον Αρη, κάνει την αυτοκριτική του και θέτει τον τελευταίο μεγάλο στόχο της καριέρας του που συνοδεύεται από την επιστροφή του στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Συνέντευξη στον Αλέξη Σαββόπουλο

Είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο… γκελ στον κόσμο του Άρη τα τελευταία χρόνια. Αυτός που συνέδεσε το όνομά του με μια πολύ καλή σε αγωνιστικό επίπεδο πενταετία για την ομάδα, με ευρωπαϊκές εξόδους, καλό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκές επιτυχίες, συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου. Αν υπάρχει ένας που ενσάρκωσε καλύτερα από τον καθένα το ισπανικό μοντέλο που υιοθέτησαν από το 2006 και μετά οι κίτρινοι αυτός δεν είναι άλλος από τον Σέρχιο Κόκε.

Ο 32χρονος ισπανός, μετά από 3,5 χρόνια περιπλάνησης σε κάθε γωνιά του ποδοσφαιρικού πλανήτη, επέστρεψε στο Κλεάνθης Βικελίδης με προφανή στόχο να οδηγήσει τον Άρη στη φυσική του θέση επιδιώκοντας για τον ίδιο το ιδανικό φινάλε στην καριέρα του. Σε μια μεγάλη συνέντευξη στο sport-fm.gr μιλάει για αυτή την επιστροφή, αλλά και για την χρυσή για τον ίδιο 5ετία. Παράλληλα δεν διστάζει να… κοιταχτεί στον καθρέφτη και να παραδεχτεί λάθη και παραλείψεις αλλά και να απαντήσει σε όσα κατά καιρούς του έχουν προσάψει.

Από τον Άρη του έπους της Μαδρίτης στην… Γ΄ Εθνική. Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση και αν τα ξέχασες όλα στο πρώτο χειροκρότημα.

Για μένα δεν έχει διαφορά. Σίγουρα δεν είναι ωραίο να βλέπεις την ομάδα σε αυτή την κατάσταση, ειδικά για μένα που έχω ζήσει απίστευτα συναισθήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι στον Άρη ανεξάρτητα κατηγορίας. Πιστεύω ότι τα δύσκολα πέρασαν και θα έρθουν σύντομα επιτυχίες ξανά.

Εσύ που έζησες τα καλά χρόνια του Άρη, μπορείς να δώσεις μια εξήγηση για το πώς οδηγήθηκε η ομάδα στην απόλυτη παρακμή;

Όταν πάρθηκε η απόφαση για τη Γ΄ Εθνική ήμουν στην Ισπανία και δεν το πίστευα. Σίγουρα έφταιξαν πολλά αλλά οφείλουμε να ήμαστε ρεαλιστές και όλοι μαζί σύντομα να επαναφέρουμε τον Άρη στη Σούπερ Λιγκ.

Τελικά ποιοι ήταν οι λόγοι της αποχώρησής του το 2011;

Ένας λόγος ήταν τα χρήματα που ήταν πολλά, γιατί ήμουν στα 27 και το είδα ως την ευκαιρία της ζωής μου. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν μια λάθος απόφαση. Τότε και η ομάδα με πίεσε να πάω αφού το συμβόλαιό μου ήταν πού μεγάλο για το club(σ.σ 800.000) και ήδη μου χρωστούσαν αρκετά χρήματα. Συν τοις άλλοις είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι τι θα συνέβαινε τα επόμενα χρόνια, οπότε για την ομάδα ήταν καλύτερο που έφυγα.

Έκανες πάντως μερικές περίεργες επιλογές μετά τον Άρη και τους Χιούστον. Πήγες Βολιβία, Αζερμπαιτσάν, Β΄ Γερμανίας, Ινδία…

Έπρεπε να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο αλλά έφευγα γρήγορα γιατί δεν ήμουν πουθενά ευτυχισμένος και ούτε είχα τον χρόνο συμμετοχής που ήθελα. Δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά το περιβάλλον που συνάντησα στον Άρη και είμαι πραγματικά χαρούμενος που επέστρεψα, νοιώθοντας ότι ο κόσμος δεν με έχει ξεχάσει.

inner

Αισθάνεσαι καθόλου ότι έχεις αδικήσει τον εαυτό σου και το ταλέντο σου με την πορεία που κατέγραψες, ειδικά μετά τα δυο πρώτα εκπληκτικά χρόνια στον Άρη;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι δυο πρώτες σεζόν στον Άρη ήταν οι καλύτερες γιατί συνδυάστηκαν με πολλά γκολ που έβαλα. Τις άλλες χρονιές μπορεί να μην ήμουν τόσο παραγωγικός αλλά άρχισα να παίζω σε άλλες θέσεις και να δίνω άλλα πράγματα, εξίσου σημαντικά στην ομάδα όπως οι ασιστ. Άλλωστε η ομάδα συνέχιζε να παίζει καλύτερα και να έχει επιτυχίες, τελικούς, με αποκορύφωμα την πορεία στην Ευρώπη τη σεζόν 2010-11. Επομένως ότι συνέβη το αντίθετο και βελτίωνα κάθε χρόνο το παιχνίδι μου.

inner

Κάποιοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκες την δημοφιλία σου μεταξύ των φιλάθλων της ομάδας και σταμάτησες να προσπαθείς στις προπονήσεις.

Ίσως το λένε επειδή σταμάτησα να σκοράρω πολύ. Ίσως δεν μπορούσαν να δουν ότι χρόνο με το χρόνο γινόμουν πιο έμπειρος και ώριμος στο παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι ήρθαν 23 χρονών στον Άρη.

Έχεις καταφέρει να εξηγήσεις γιατί εκείνη η καλή ομάδα που έπαιζε θεματικό ποδόσφαιρο, δεν κατάφερε να κατακτήσει ένα κύπελλο παρότι πήγε δυο φορές σε τελικό ή να φτάσει πιο ψηλά στο πρωτάθλημα;

Είχαμε όντως απίστευτη ομάδα αλλά δεν είχαμε την τύχη στις κρίσιμες στιγμές. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε επίσης τους τρεις μεγάλους της Αθήνας που είχαν επίσης πολύ καλές ομάδες και δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα από την ομάδα. Φτάσαμε πιστεύω ως το σημείο που μπορούσε εκείνη η ομάδα. Τους κοντράραμε πάντοτε, παίξαμε σε τελικούς, ήμασταν μια ανταγωνιστική ομάδα. Ίσως είχαμε μια πολύ καλή ομάδες σε λάθος εποχή.

inner

Θεωρείς ότι κάποια στιγμή τα συμβόλαια που παίρνατε είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν; Όχι μόνο το δικό σου αλλά και άλλων παικτών…

Όλοι οι παίκτες που ήταν στην ομάδα είχαν μια διαδρομή στο ποδόσφαιρο, ήρθαν από καλές ομάδες όπως ο Αμπρέου και ο Αμορόζο και αν θέλεις να φέρεις τέτοιους παίκτες πρέπει να τους πληρώσεις ανάλογα. Αν δεν τους τα έδινε ο Άρης θα πήγαιναν αλλού. Είναι τόσο απλό όπως η ερώτηση που μπορεί να γίνει για ένα παίκτη της Ρεάλ που αμείβεται πλουσιοπάροχα και δεν προσφέρει τα ανάλογα. Είναι ο νόμος της αγοράς του ποδοσφαίρου.

Οι προτάσεις

Είχες προτάσεις εκείνα τα χρόνια από άλλες ελληνικές ή ευρωπαϊκές ομάδες;

Ναι. Όταν υπέγραψα το μεγάλο συμβόλαιο με τον Άρη είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό αλλά δεν ήθελα να πάω. Η Βέρντερ επίσης είχε προσφέρει περίπου 3εκ αλλά ίσως η διοίκηση τότε αρνήθηκε να με παραχωρήσει φοβούμενη τις αντιδράσεις του κόσμου. Από την πατρίδα μου η Χετάφε είχε κάνει επίσης πρόταση. Σε κάποιες περιπτώσεις είτε δεν ήθελα εγώ είτε η ομάδα και δεν… έκατσε.

Από τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκες, ποιος είχε την μεγαλύτερη επίδραση πάνω σου;

Ο καλύτερος προπονητής που είχα όχι μόνο στον Άρη αλλά συνολικά στην καριέρα μου ήταν ο Εκτορ Κούπερ.

inner

Ήταν ένα από τα λάθη που έγιναν τότε, η απομάκρυνσή του;

Πιστεύω ότι και ο ίδιος είχε αρχίσει να κουράζεται από αυτά που έβλεπε στην ομάδα και ίσως είχε αρχίσει να βλέπει και μπροστά. Χωρίς αμφιβολία έγραψε ιστορία στον Άρη, ο κόσμος τον αγαπάει και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην ομάδα. Έφυγε γιατί δεν τον καταλάβαιναν και δεν μπορούσε να δουλέψει όπως θα ήθελε.

Ένα κουτσομπολιό για σένα ήταν πάντα η εξωγηπεδική σου ζωή. Φαντάζομαι τα ακούς ακόμη και σήμερα;

Και ακόμη μαλώνω για αυτό. Δεν ξέρω από που άρχισε αυτή η φήμη και εξελίχθηκε σε τεράστιο θέμα. Δεν είναι αλήθεια ούτε 1%. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν καλά ξέρουν την πραγματικότητα και πραγματικά εκνευρίζομαι όταν με κρίνουν άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν. Δεν πίνω, δεν καπνίζω και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο και ειλικρινά, όσοι δεν με ξέρουν μπορούν να σκέφτονται ό, τι θέλουν. Να ξέρουν όμως ότι κάνουν 100% λάθος.

inner

Η αυτοκριτική

Είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις πετύχει ως τώρα στην καριέρα σου;

Ναι αν και θα μπορούσα να είχα προπονηθεί περισσότερο και να δώσω περισσότερα γιατί ξέρω ότι οι δυνατότητές μου είναι για πιο ψηλά. Βλέποντας σήμερα στα 32 μου την καριέρα μου πιστεύω ότι θα μπορούσα να παίξω σε μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Όταν είσαι όμως 22 λες δεν πειράζει, δεν προπονείσαι επαρκώς, δεν προσέχεις τη ζωή σου ή τι τρως. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω σίγουρα δεν θα έκανα κάποια λάθη. Θα πρόσεχα περισσότερα τόσο τη ζωή μου όσο και τη διατροφή και σίγουρα θα έκανα διαφορετική καριέρα.

Στα 32 σου πλέον τι στόχους έχεις θέσει με τον Άρη;

Θέλω, όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου να παίξω.

Μετά τη Γ΄ Εθνική 2-3 χρόνια στην ομάδα και μετά να συνεχίσω ενδεχομένως από άλλο πόστο στην ομάδα. Δεν έχω εγκαταλείψει την ιδέα της προπονητικής, ή του τζένεραλ μάνατζερ γιατί πιστεύω ότι έχω… ποδοσφαιρικό μάτι και μπορώ να προσφέρω. Θα δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Γιατί έμεινες σχεδόν ένα χρόνο χωρίς ομάδα φεύγοντας από την Ινδία;

Πέρσι τον Γενάρη περίμενα τον Άρη που μου είχαν τηλεφωνήσει να επιστρέψω αλλά δεν ξέρω τελικά τι έγινε. Στην Ινδία ήθελαν να συνεχίσω και την επόμενη σεζόν αλλά το πρωτάθλημα άρχιζε τον Σεπτέμβριο αλλά αποφάσισα να έρθω στον Άρη παρότι ήμουν έτοιμος να ξαναπάω στην Ινδία.

Έκανες πολλά καλά παιχνίδια με τον Άρη. Ποιο ήταν το καλύτερό σου;

Με διαφορά αυτό στη Μαδρίτη με την Ατλέτικο που συνδυάστηκε με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου. Ακόμη δεν έχει κερδίσει ελληνική ομάδα στην Ισπανία και ήταν απίστευτο να κερδίσουμε την ομάδα που είχε πάρει το τρόπαιο.

inner

Ποιους συμπαίκτες θα ξεχώριζες από εκείνη την 5ετία;

Ήρθαν πολλοί καλοί παίκτες. Θα ξεχώριζα τον Κάλβο, τον Αμορόζο στον οποίο πιστεύω δεν δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πράγματα, τον Μπομπαντίγια και φυσικά τον απίστευτο Ρονάλντο Γκιάρο.

Πως αισθάνεσαι που είσαι ένας από τους καλύτερους ξένους στην ιστορία του συλλόγου;

Είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Ειδικά να βλέπεις να σταματάνε στον κόσμο και να σουν δείχνουν την αγάπη τους που αισθάνομαι ότι είναι μεγαλύτερη σήμερα από ότι εκείνα τα χρόνια. Δεν ξέρω πως μπορώ να ανταποδώσω αυτή την αγάπη ή να τους πω ευχαριστώ εγώ και η οικογένειά μου που αισθάνεται υπέροχα γιατί νιώθουν ασφάλεια που είμαι ξανά στο δεύτερο σπίτι μου.

Αισθάνεσαι ότι τους χρωστάς κάτι;

Το αισθάνομαι κάθε φορά που αγγίζω την μπάλα και ακούω το όνομά μου. Και όταν χάναμε εγώ ήμουν αυτός που τα άκουγα περισσότερο γιατί από εμένα περίμεναν παραπάνω. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Αν όλα πάνε καλά είσαι ο ήρωας. Μέχρι να τελειώσω την καριέρα μου θα αισθάνομαι ότι χρωστάω στον κόσμο του Άρη.

Από φυσική κατάσταση πως είσαι εν όψει δεύτερου γύρου. Θα χρειαστείς κάποια παιχνίδια ακόμη;

Αισθάνομαι καλά γιατί έχω ικανότητες που δεν χρειάζεται να είμαι στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης. Προφανώς χρειάζεται να κάνω το καλοκαίρι μια καλή προετοιμασία γιατί τα τελευταία δυο χρόνια δεν έκανα και γνωρίζω ότι στη Football League η ποιότητα που έχω δεν θα είναι αρκετή. Θα χρειαστεί καλή προετοιμασία για να δώσω και περισσότερα στην ομάδα.

Τι συνέβη σε εκείνο το περίφημο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι όταν έφυγες από το ξενοδοχείο όταν ο Γιάννης Μιχαλήτσος ανακοίνωσε ότι δεν ήσουν στην ενδεκάδα;

Θεώρησαν ότι δεν ήταν σωστό να με αφήσει εκτός ενδεκάδας ενώ είχε αναλάβει μόλις πριμ μια εβδομάδα. Είχα παίξει σε όλα τα παιχνίδια, είχα σημαντική συνεισφορά στην ευρωπαική πορεία εκείνης της χρονιάς και έκρινα ότι δεν ήταν σωστό να με αφήσει έξω από ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας του Άρη. Του το εξήγησα και αποφάσισαν να μην ξεντυθώ γιατί του είπα ότι από τον πάγκο δεν μπορούσαν να τον βοηθήσω. Ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει γιατί έβαλε ένα παίκτη που είχε έρθει πριν από δυο εβδομάδες και με άφησε έξω. Την επόμενη μέρα ζήτησα συγγνώμη από όλη την ομάδα που κατάλαβε και είχα την υποστήριξή τους.

http://www.sport-fm.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*