Home / Μπάσκετ / Eurobasket 2015 / Σφαιρόπουλος: «Όπως και να… είμαστε, θα παλεύουμε κάθε παιχνίδι»

Σφαιρόπουλος: «Όπως και να… είμαστε, θα παλεύουμε κάθε παιχνίδι»

Αθήνα
H πρώτη θέση του 2ου ομίλου διακυβεύεται την Πέμπτη (26/11, 21:45) στο ΣΕΦ, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Λαμποράλ Κούτσα, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου, στη Euroleague.

Οι Βάσκοι είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να νικήσει μέχρι στιγμής τους «ερυθρόλευκους» στην ά φάση (στην παράταση), ακολουθεί στη 2η θέση και με νίκη θα πιάσει τους Πειραιώτες, στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Ευάλωτος θα παρουσιαστεί ο φιναλίστ της Euroleague τον περασμένο Μάιο στη Μαδρίτη, καθώς, όπως δήλωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πριν τους εντός έδρας αγώνες, μόνο ο Βασίλης Σπανούλης (από τους τέσσερις παίκτες που είναι εκτός) συγκεντρώνει πιθανότητες να αγωνιστεί. Αυτό θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή.

Δεδομένη είναι η απουσία των Γιώργου Πρίντεζη, Ματ Λοτζέσκι και Νίκολα Μιλουτίνοφ (παραμένει στο νοσοκομείο για δεύτερη ημέρα με υψηλό πυρετό).

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Πάτρικ Γιανγκ. Επιστρέφει για πρώτη φορά ως παίκτης της Λαμποράλ Κούτσα αντίπαλος της πρώην ομάδας του στο ΣΕΦ ο Έλληνας διεθνής σέντερ, Γιάννης Μπουρούσης.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού ξεκίνησε λέγοντας ενόψει του αγώνα με τους Ισπανούς: «Έχουμε αύριο ένα δύσκολο παιχνίδι με μία ομάδα που είναι η μοναδική που μας έχει νικήσει. Έχουν αλλάξει πολλά από το ματς του πρώτου γύρου. Όσον αφορά στο κομμάτι της τακτικής, είμαστε πιο έτοιμοι εν συγκρίσει με τότε. Είναι λογικό γιατί η ομάδα έχει αφομοιώσει καλύτερα αυτά που ζητάμε σε άμυνα και επίθεση. Άρα είμαστε πιο έτοιμοι να κάνουμε όσα θέλουμε στο παρκέ. Δεν παραγνωρίζουμε πως η Λαμποράλ Κούτσα είναι μια ομάδα που βγάζει ενέργεια και θέλει να τρέξει στο γήπεδο».

Αναλύοντας την αντίπαλο, ο Σφαιρόπουλος εξήγησε για την ισπανική ομάδα που βρίσκεται στη 2η θέση του 2ου ομίλου: «Εκτός από τους γκαρντ, έχει κι αθλητικούς ψηλούς. Όπως είδαμε και στο πρώτο μεταξύ μας παιχνίδι, η παρουσία του Μπουρούση τούς ανεβάζει επίπεδο στο “low post”. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να έχουμε υπομονή και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα για να πάμε το παιχνίδι στον δικό μας ρυθμό, τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, για να ενισχύσει την ομάδα. Μετά τη Λιμόζ, είναι μόνο το δεύτερο παιχνίδι που δίνουμε στην έδρα μας, στο ΣΕΦ, για τη Euroleague».

Ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει για πρώτη φορά ως παίκτης της Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ και μάλιστα διανύει περίοδο φόρμας: «Ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο Μπουρούσης. Είναι παίκτης “κλειδί” στο παιχνίδι της Λαμποράλ Κούτσα. Στο οργανωμένο παιχνίδι τον ψάχνουν οι συμπαίκτες του πολύ στο low post. Θα πρέπει να είμαστε πολύ καλοί αμυντικά για να τον αντιμετωπίσουμε,» σχολίασε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Εν συνεχεία είπε όσον αφορά τα σημεία «κλειδιά» του κρίσιμου αγώνα για την 1η θέση του 2ου ομίλου: «Ο έλεγχος του ρυθμού είναι πολύ σημαντικός γιατί η Λαμποράλ Κούτσα επιδιώκει να δώσει έναν γρήγορο ρυθμό, να κάνει ένα up tempo παιχνίδι. Στην Ισπανία προσαρμοστήκαμε στα δικά της “θέλω” και παρ’ όλα αυτά διεκδικήσαμε μέχρι τέλους τη νίκη. Η παρουσία μας ήταν αρκετά καλή, αλλά όχι στο επίπεδο που θέλαμε. Είναι λογικό γιατί ήταν πολύ νωρίς στη σεζόν. Έκτοτε, έχουμε στις πλάτες μας περίπου 20 παιχνίδια. Η ομάδα είναι περισσότερο προπονημένη κι έτσι καταλαβαίνουν όλοι τι θέλουμε».

Μία ακόμη φορά, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να στηριχτεί σε παίκτες που δεν είναι βασικοί, αφού εκτός θα μείνουν αύριο οι Πρίντεζης, Λοτζέσκι και Μιλουτίνοφ. Πιθανότητες να βοηθήσει την ομάδα του συγκεντρώνει ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά, Βασίλης Σπανούλης: «Ο Πρίντεζης και ο Λοτζέσκι είναι σίγουρα εκτός αγώνα, ενώ ο Σπανούλης θα δοκιμάσει σήμερα. Θα αποφασίσουμε αύριο αν θα παίξει ή όχι. Ο Μιλουτίνοφ έχει μηδαμινές πιθανότητες να παίξει. Είναι δεύτερη ημέρα στο νοσοκομείο. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παίκτες όσο γίνεται για το καλό της ομάδας. Μπορούν να παίξουν σε δύο θέσεις, οπότε αυτό δίνει την πολυτέλεια στον προπονητή να χρησιμοποιεί διάφορα σχήματα ανάλογα με την τακτική, σε σχέση με τον αντίπαλο. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι ανταποκρίνονται καλά παίζοντας σε δύο θέσεις. Άρα έχουμε τη δυνατότητα ανάλογα με τα σχήματα των αντιπάλων, να προσαρμοστούμε. Το μείζον είναι ότι ανεξαρτήτως σχήματος, ο Ολυμπιακός έχει μια σταθερά σε άμυνα και επίθεση. Κι αυτό δεν αλλάζει με το τι θέση παίζει ο καθένας».

Όπως συνέβη και στο Ζάγκρεμπ, κόντρα στην Τσεντεβίτα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα περιμένει από τους υπόλοιπους παίκτες να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις και να καλύψουν το κενό των απόντων: «Οι παίκτες ανταποκρίνονται σε αυτό που τους ζητάμε. Όπως έχω πει από την αρχή, πιστεύουμε όλους τους παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ. Ήρθαν για κάποιον λόγο. Πιστεύω σε όλους, πιστεύω πως είναι ικανοί να προσφέρουν στον Ολυμπιακό. Κι αυτό τους ζητάω κάθε φορά. Ανεξαρτήτως απόντων, πρέπει να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκοράρουν πάντα. Αν παίζεις άμυνα σε κάποιον και τον ρίχνεις αρκετά από τον μέσο όρο του, τότε κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γι’ αυτό πιστεύω πως όλοι μπορούν να προσφέρουν, γιατί όλοι κάνουν δουλειές που δεν φαίνονται. Είναι σημαντικό πως λειτουργούμε ομαδικά. Έχουμε παιδιά που είναι ικανά να προσφέρουν στην ομάδα. Είμαστε έτοιμοι, όπως και να είμαστε, να παλέψουμε σε κάθε παιχνίδι».

Στο τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει εντοπίσει κάποιον παίκτη που θα μπορούσε να καλύψει το κενό του Πάτρικ Γιανγκ (υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο γόνατο στις ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα) ο Σφαιρόπουλος απάντησε: «Μακάρι να τον είχαμε βρει… δέκα ημέρες νωρίτερα! Κι αυτό γιατί όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο για εμάς. Είμαστε, όμως σε μια φάση της σεζόν που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές ελεύθερων παικτών. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε με παίκτες που δεν ξέρουμε πως θα προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, εκτός κι αν είναι κάτι εξαιρετικό. Μέχρις στιγμής δεν έχουμε βρει αυτό το εξαιρετικό. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

«Με την άμυνα πρέπει να σταματήσουμε τη Λαμποράλ Κούτσα» συμφώνησαν Χάντερ και Τσαϊρέλης

Οι Οθέλο Χάντερ και Μιχάλης Τσαϊρέλης μίλησαν επίσης για τον κρίσιμο αγώνα όσον αφορά στην πρώτη θέση του 2ου ομίλου με τη Λαμποράλ Κούτσα, κατά τη media day του Ολυμπιακού, στο ΣΕΦ.

«Με την άμυνα πρέπει να σταματήσουμε την αντίπαλό μας», συμφώνησαν οι δύο παίκτες των «ερυθρόλευκων».

Ο Αμερικανός σέντερ, Οθέλο Χάντερ θα κληθεί να αγωνιστεί για… δύο… αν όχι για τρεις, αφού εκτός του Πάτρικ Γιανγκ καλείται να καλύψει επίσης το κενό του Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά και του πάουερ φόργουορντ, Γιώργου Πρίντεζη.

«Στο πρώτο ματς στη Βιτόρια δεχτήκαμε εύκολους πόντους και χάσαμε την μάχη των ριμπάουντ. Τα πήγαμε άσχημα και γενικά τα γκαρντ τους και οι ψηλοί τους μας δυσκόλεψαν. Πρέπει η άμυνα μας να τους σταματήσει. Πρέπει να βγούμε μπροστά για τους παίκτες μας που είναι εκτός. Οπότε τώρα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά και να βγούμε μπροστά και να δώσουμε την μάχη μας. Η δουλειά μας είναι να τον σταματήσουμε και να παίξουμε αποφασιστικό μπάσκετ, δεν θα σταθούμε μόνο στον Μπουρούση», τόνισε ο Χάντερ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας φόργουορντ του Ολυμπιακού, Μιχάλης Τσαϊρέλης, υπογράμμισε: «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες θα έλεγα οι τραυματισμοί. Το θετικό είναι ότι ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) μπήκε από χθες στις προπονήσεις, αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να παίξει αύριο κάτι που είναι και λογικό. Από εκεί και πέρα κοιτάμε μπροστά. Σίγουρα, παίζουμε καλύτερα από ότι παίζαμε το προηγούμενο διάστημα και όσο περνά ο καιρός παίζουμε καλύτερα.

»Στο πρώτο παιχνίδι δεν ελέγξαμε τον ρυθμό και αυτό ήταν το λάθος μας. Κυνηγούσαμε το σκορ σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Αυτό θέλουμε να μην γίνει από το πρώτο λεπτό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον αμυντικό μας τομέα. Η Λαμποράλ είναι μία ομάδα που έχει πολύ ψηλά κορμιά και τους παίκτες τους ξέρουμε. Τρέχουν πολύ καλά το γήπεδο και πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό και να μην τους αφήσουμε να μας βάλουν στον ρυθμό τους.

»Η καλή εικόνα που βγάζουμε είναι αποτέλεσμα του καλού κλίματος που υπάρχει στην ομάδα και δεν το λέω έτσι απλά για να γίνομαι γραφικός. Γιατί όντως γίνεται αυτό. Είδαμε πολλά παιδιά που στα προηγούμενα παιχνίδια δεν παίζαμε λόγω του μεγάλου ρόστερ, να μπαίνουν μέσα και να δίνουν το 100% και να παίρνουν τις νίκες» για να προσθέσει πως το κλειδί ώστε να έρθει η νίκη την Πέμπτη είναι «η άμυνα που λέμε από την αρχή της χρονιάς και οι καλές επιλογές στην επίθεση. Όσο περνάει ο καιρός γίνονται και καλύτερες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*