Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα της εποχής Μαρινάκη

ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα της εποχής Μαρινάκη

Προσπάθεια να απαντήσει σε όσους ασκούν αυστηρή κριτική στη διοίκηση Μαρινάκη με αφορμή την οικονομική της πολιτική και τις νέες πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο έκανε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες έδωσαν στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου στην επταετία Μαρινάκη, όπως αυτά υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΠΟ και την UEFA, ενώ πρόσφατα ελέγχθηκαν και από την εταιρεία PwC.

– Αρχικά εκείνο που ανέφερε ο Γιάννης Βρέντζος είναι πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2010 μέχρι σήμερα έχει βάλει πάνω από 60 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 65 εκατ. ευρώ), χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ. Κάτι που αναφέρεται ότι συνέβη επειδή ουδέποτε αυτός ήταν ο σκοπός του και επειδή η Εταιρεία έχει ζημιές και ανάγκες συνεχούς χρηματοδότησης.

– Η κατάσταση της ομάδας όταν ανέλαβε εκείνος την διοίκηση του συλλόγου σημειώνεται ότι ήταν τραγική, καθώς τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ (ενώ η ομάδα δεν συμμετείχε εκείνη τη χρονιά στους ομίλους του Champions League και αποκλείστηκε στη συνέχεια στην γ’ προκριματική φάση του Europa League).

– Μάλιστα, εκείνο που τονίζεται είναι πως η οικονομική κατάσταση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ ήταν πολύ χειρότερη από εκείνη που ήταν η ΑΕΚ και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός.

Την τελευταία διετία τα έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών (Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε, Μαζουακού, Ρομπέρτο, Ντουρμάζ, Πουλίδο, Διαμαντάκος, Ντοσεβί, Μπενίτες, Γιαταμπαρέ) αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι αγορές και οι δανεισμοί παικτών (μαζί με τα έξοδα μεταγραφών) έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ (για τους Ιντέγε, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά, Καπίνο, Πάρντο, Ελιουνούσι, Μάριν, Καρντόσο, Ντε Λα Μπέγια, Βιάνα, Φιγκέιρας, Μπέρτο, Λαΐφη, Ανσαριφάρντ, Πασιένσια, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Γιαννιώτα, Γούτα, Μαρτίνεθ, Πουλίδο) και η διαφορά είναι λιγότερη των 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ ανά χρόνο.

– Την ίδια στιγμή, τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως είναι τα εισιτήρια, οι τηλεοπτικές συμφωνίες και οι χορηγίες, αναφέρεται ότι έχουν μειωθεί αισθητά (λόγω και της οικονομικής κρίσης) και από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 παρουσιάζονται να έχουν φτάσει πλέον τα 6 εκατ. ευρώ.

– Παράλληλα, τα έξοδα της εταιρείας αναφέρεται ότι είναι πολύ σημαντικά, καθώς ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και μόνο το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μισθοδοσίες 150 υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ, το κόστος για τη χρήση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ, το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία και υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση του Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ και τις φιλανθρωπικές δράσεις (όπως εκείνες της Unicef) που κοστολογούνται 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρονται κάποια γενικά έξοδα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας, όπως ταξίδια ασφάλεια, έξοδα αγώνων κλπ. Για παράδειγμα, το γεγονός πως η ομάδα ταξιδεύει με τσάρτερ κοστίζει ετησίως κάπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.

– Από εκεί και πέρα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός σημειώνεται ότι έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο την τελευταία επταετία πάνω από 110 εκατ. ευρώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

– Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Εταιρείας για την σεζόν 2015/16, τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα κατά 8,5 εκατ. ευρώ, παρότι ο σύλλογος έβαλε στα ταμεία του πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το Champions League. Δηλαδή, φέτος η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις του Ιντέγε και του Μιλιβόγεβιτς, αλλά και τώρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται έτοιμος να καλύψει τη νέα ζημιά που ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

– Επίσης, ο κ. Βρέντζος ισχυρίστηκε πως εάν η ΠΑΕ δεν είχε πωλήσει τους συγκεκριμένους παίκτες, οι ζημιές θα ήταν άνω των 30 με 35 εκατ. ευρώ, κάτι που θα έβαζε σε περιπέτειες την ομάδα και θα ήταν ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθεστώς επιτήρησης από την UEFA στα πλαίσια του Financial Fair Play.

Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, ισχυρίζεται ότι είχε απορρίψει πολλάκις προτάσεις για τον Ιντέγε και τον Μιλιβόγεβιτς, και ότι ήταν επιθυμία των δύο ποδοσφαιριστών να αποχωρήσουν, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα αποδυτήρια της ομάδας με την γκρίνια που ενδεχομένως να υπήρχε από εκείνους με νέα «όχι» στις ενδιαφερόμενες ομάδες.

Οι Πειραιώτες, παράλληλα, κάνουν την αυτοκριτική τους και παραδέχονται πως το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Σε αυτό έχουν όλοι ευθύνη, όπως είπε ο κ. Βρέντζος, τόσο για τα λάθη που έγιναν στο αρχικό σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*