Home / Πόλο / Πέρασε στα ημιτελικά η Εθνική, 6-2 την Ισπανία

Πέρασε στα ημιτελικά η Εθνική, 6-2 την Ισπανία

Αθήνα
Δεκαεπτά χρόνια μετά τη Φλωρεντία, η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών επιστρέφει στην τετράδα ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, ανεπηρέαστη από το… κατς στο παιχνίδι με τη Ρουμανία, «στραγγάλισε» την Ισπανία στον προημιτελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, τη νίκησε 6-2 και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον ημιτελικό της Τετάρτης (21:15), όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη γηπεδούχο και πανίσχυρη Σερβία (παίζει σε λίγη ώρα με τη Ρωσία).

Όπως και να ΄χει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα έχει δύο ευκαιρίες να πετύχει αυτό που έχασε το 1999 και να ανέβει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο βάθρο των νικητών ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, επιβεβαιώνοντας ότι το χάλκινο μετάλλιο στο περσινό Παγκόσμιο του Καζάν δεν ήταν «φωτοβολίδα». Όπως φαίνεται και από το σκορ, το «κλειδί» της νίκης ήταν η άψογη αμυντική λειτουργία, ενώ στην επίθεση τα τρία γκολ του Γιάννη Φουντούλη ήταν ήδη περισσότερα απ΄όσα σημείωσαν συνολικά οι Ίβηρες.

Όταν σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, μία ομάδα ολοκληρώνει την πρώτη περίοδο χωρίς καμία κερδισμένη αποβολή, χρεώνεται με τρεις ποινές και παρ΄όλα αυτά προηγείται 2-0, το… νερό μπαίνει από νωρίς στο αυλάκι.

Η εθνική, με τον Κώστα Φλέγκα αυτή τη φορά κάτω από τα δοκάρια, έπαιξε εξαιρετικές άμυνες, τόσο στα ίσια όσο και στον παίκτη λιγότερο, και έλυσε τον επιθετικό «γόρδιο δεσμό» χάρη στη δεινότητα του Γιάννη Φουντούλη, που πέτυχε τα δύο πρώτα ελληνικά γκολ (το δεύτερο με εκπληκτική «λόμπα» στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης).

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου για να πετύχουν γκολ οι Ίβηρες με τον Μπλάι Μάγιαρακ, στην έκτη προσπάθειά της στον παίκτη παραπάνω, όμως η ελληνική ομάδα δεν εκμεταλλεύθηκε πλήρως την «αφλογιστία» της Ισπανίας (είχε 0/3 στον παραπάνω) και στο μισό του αγώνα διατηρούσε προβάδισμα δύο τερμάτων (3-1).

Το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου συνέχισε να έχει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα, επιχειρώντας τα περισσότερα σουτ στο τέλος του χρόνου, αλλά όσο οι Ισπανοί δεν έβρισκαν λύση στο σκοράρισμα, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Ίσα-ίσα, η εθνική έφτασε να προηγείται 5-1, πριν ο Μάγιαρακ (ξανά) βρει στόχο στα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου.

Αμέσως μετά η ελληνική ομάδα κέρδισε αποβολή, κράτησε τη μπάλα και, αφού κέρδισε το σπριντ του τέταρτου οκταλέπτου, έκανε επίθεση με παίκτη παραπάνω και ο Φουντούλης από την κορυφή «έγραψε» το 6-2. Ακολούθησε μία απίθανη διπλή απόκρουση του Φλέγκα στον παίκτη λιγότερο (η δεύτερη σε εξ επαφής σουτ του Μινγκέλ), για να… καταστήσει σαφές ότι αυτό το ματς δεν μπορούσε πια να «γυρίσει».

Οι διεθνείς έπαιξαν σωστά με το χρόνο στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, οι Ισπανοί απογοητεύτηκαν και το παράτησαν και το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος, «σφραγίζοντας» τον ελληνικό θρίαμβο.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ισπανία): 0-2, 1-1, 1-2, 0-1

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Φουντούλης (περιφέρεια), 0-2 Φουντούλης (περιφέρεια), 0-3 Μυλωνάκης (περιφέρεια), 1-3 Μάγιαρακ (π.π.), 1-4 Μουρίκης (π.π.), 1-5 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 2-5 Μάγιαρακ (περιφέρεια), 2-6 Φουντούλης (π.π.).

Η εθνική είχε 2/6 με παίκτη παραπάνω και τέσσερα γκολ από την περιφέρεια. Η Ισπανία είχε 1/11 με παίκτη παραπάνω και ένα γκολ από την περιφέρεια.

Διαιτητές: Κουν (Ουγγαρία), Μαργκέτα (Σλοβενία)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Γκαμπριέλ Ερνάντεθ): Αγκιλάρ, Μουνάριθ, Λόπεθ Εσκριμπάνο, Ρόκα, Μολίνα, Μινγκέλ, Σίρανι, Εσπανιόλ, Ταχούλ, Φερνάντεθ, Μάγιαρακ 2, Ετσενίκε, Λόπεθ Πινέδο

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης 1, Δερβίσης, Γεννηδουνιάς, Φουντούλης 3, Ποντικέας, Αφρουδάκης, Δελακάς, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος 1, Γαλανόπουλος
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*