Home / Στίβος / Μπολτ, Ίτον και Τέιλορ για τον τίτλο του κορυφαίου στο 2015

Μπολτ, Ίτον και Τέιλορ για τον τίτλο του κορυφαίου στο 2015

Αθήνα
Η IAAF ανακοίνωσε τους τρεις άνδρες φιναλίστ οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή για το 2015. Πρόκειται για τον Τζαμαϊκανό Γιουσέιν Μπολτ και τους Αμερικανούς, Άστον ϊτον και Κρίστιαν Τέιλορ.

Ο Μπολτ, υπερασπίστηκε με επιτυχία τους τίτλους του σε 100μ, 200μ και 4χ100μ στο παγκόσμιο του Πεκίνου τον περασμένο Αύγουστο κι έκανε συνολικά 17 τα χρυσά του μετάλλια στις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Ο Ίταν υπερασπίστηκε επίσης με επιτυχία τον παγκόσμιο τίτλο του στο δέκαθλο στο Πεκίνο επιτυγχάνοντας νέα κορυφαία επίδοση με 9.045 βαθμούς.

Ο Τέιλορ ήταν ο νικητής του τριπλούν στο παγκόσμιο του Πεκίνου με νέο ρεκόρ Βόρειας Αμερικής με 18.21μ, που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα. Επίσης ήταν νικητής του τριπλούν στη σειρά του Ντάιαμοντ Λιγκ.

Αρχικά η IAAF επέλεξε ως υποψήφιους εννέα αθλητές, έναν για κάθε κατηγορία αγωνισμάτων (σπριντ, εμπόδια, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, αγώνες δρόμου, βάδην, άλματα, ρίψεις, σύνθετα αγωνίσματα και αγώνες ανωμάλου δρόμου) του στίβου.

Εκτός των τριών που συνεχίζουν, οι υπόλοιποι έξι αθλητές που σταματούν εδώ την κούρσα διεκδίκησης για τον τίτλο του κορυφαίου ήταν ο ο Σλοβάκος Ματέι Τότ στο βάδην, ο Κενυάτης Τζεφρεϊ Καμουόρορ στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος, ο συμπατριώτης του Τζούλιος Γέγκο στις ρίψεις, ο Ρώσος Σεργκέι Σουμπένκοφ στα εμπόδια, ο Βρετανός Μο Φαρά στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και ο επίσης Κενυάτης Έλιουντ Κιπσόγκε στους αγώνες δρόμου.

Η IAAF ανακοίνωσε ήδη από την Τρίτη και τις τρεις γυναίκες φιναλίστ οι οποίες θα διεκδικήσουν τον τίτλο της κορυφαίας του 2015. Πρόκειται για τις Γκενζεμπέ Ντιμπάμπα (Αιθιοπία), Ντάφνι Σίπερς (Ολλανδία) και Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία).

Η Ντιμπάμπα κέρδισε τον τίτλο στο Πεκίνο στα 1.500μ, ενώ κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μονακό στο ίδιο αγώνισμα με 3:50.07. Παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε και στα 5.000μ στον κλειστό στίβο με 14:18.86, αγώνισμα στο οποίο κατετάγη 3η στο Πεκίνο.

Η Σίπερς σημείωσε ευρωπαϊκό ρεκόρ με 21.63 στα 200μ όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ήταν 2η με 10.81 στα 100μ. Η Ολλανδή σπρίντερ είχε σημειώσει στον κλειστό στίβο την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στα 60μ με 7.05.

Η Βλόνταρτσικ ολοκλήρωσε μια απόλυτα επιτυχημένη χρονιά στη σφυροβολία, αφού κέρδισε και τους 11 αγώνες που συμμετείχε, μεταξύ των οποίων και στο Πεκίνο. Επίσης έγινε η πρώτη γυναίκα σφυροβόλος που πέρασε τα 80.00μ, αφού τον Αύγουστο σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 81.08.

Για πρώτη χρονιά φέτος η ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή και αθλήτριας της χρονιάς, δεν θα γίνει στο ετήσιο Γκαλά της διεθνούς ομοσπονδίας το οποίο ματαιώθηκε, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ στη Ρωσία και τις κατηγορίες για διαφθορά του πρώην προέδρου Λαμίν Ντιάκ και συνεργατών του.

Η βράβευση των κορυφαίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει αργότερα η IAAF.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*